Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehér kenyér Olaszné Ancitól

Fehér kenyér Olaszné Ancitól
Fehér kenyér Olaszné Ancitól
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most egyenlőre befejezem a kísérletezést a kenyérsütés témában, mert a fenti recept az, amely a családomnak nagyon bejön! Meg nekem is. Holnap már a negyediket sütöm eme recept alapján reggel korán.

Disznóvágás lesz, és meg akarom lepni a barátainkat is a reggelinél! Kicsit izgulok, de remélem sikerül! Háromszor már sikerült, csak nem hagy tán cserben a szerencsém pont akkor, amikor kimerészkedek a saját kenyeremmel a "nyilvánosság elé".

Évi nénivel együtt szorítsatok nekem!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Még sosem mértem le, de most kíváncsiságból lemérem a kész kenyér súlyát.

Nagyon finom, lágy és ropogós!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az öregtésztát és a kovászt a kenyérsütő tartályába tesszük. Hagyjuk szobahőmérsékleten egy kicsit melegedni.
  2. Kb. egy fél óra múlva a langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük a cukorral, felfuttatjuk.
  3. A tartályba lévő anyagokhoz mérjük az olajat, a sót és liszteket.
  4. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Elindítjuk a gépet, és addig dolgoztatjuk, míg jól összedagasztja a hozzávalókat, és egy kicsit megkeleszti a tésztát.
  5. Ha kész, a munkalapon jól kidolgozzuk belőle a levegőt, formázzuk, és a vékonyan kiolajozott formába tesszük. Kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  6. Langyos tejföllel bekenjük a tetejét, éles késsel bevágjuk, rátesszük az edény tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 30 percig sütjük. Utána levesszük a hőt 180 fokra, és tető nélkül a kenyér felületét pirosra sütjük.
  7. Ha kisült, rácsra tesszük, vízzel vékonyan átkenjük, hagyjuk kihűlni. (Ez nálunk sose megy!)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 10 099
elküldve: 2
receptkönyvben: 50
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

" Nagyi titka " fehér kenyér, tejfölös kenyér, házi kenyér

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rábamama
Rábamama Thu, 2013-03-14 15:30

A képek alapján csodaszép kenyereket süt mindenki elismerés érte.
Szeretném megkérdezni, valaki tudja-e hogyan kell kemencében kenyeret sütni, azzal a régi módszerrel amikor este kovászolunk, hajnalban dagasztunk. Ahogy nagyanyáink csinálták. Talán még valakinek a nagymamája vagy anyukája csinálta és emlékszik rá.Nagyon örülnék ha valaki tudna segíteni részletes leírással, kemence hőfok stb..Előre is köszönöm.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2013-03-14 16:34

Kedves Rábamama !
Ebben sajnos nem tudok segíteni. Kemencém az van, engem is érdekelne, hát ha valaki olvassa a sorainkat és tud valamit a régi kenyérsütésről ! Addig marad a sütőben sütés.
Sok sikert kívánok ! Üdv: Anci

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-01-03 03:18

Szia kedves Anci! Kipróbálnám ezt a receptedet; az előkovasz az a 7 napnal idosebb erjesztett kovasz, vagy más recept? Legyszi írd meg! Köszi előre, T :) JA, meg a tejfölös kenes is tetszik, szep fényesek a kenyereid!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2013-01-03 15:10

Hozzáöntöm az akkorra felhólyagosodott kovászt,belemorzsolom az 1 dkg élesztőt, elindítom a gépet és szépen hozzáadagolom az 1,3 dl langyos vizet. Csak addig hagyom a gépet dolgozni, amíg
szép símára össze nem gyúrja a tésztát.Kihúzom a csatlakozót és hagyom benne egy kicsit kelni. ( 10-15 perc )Majd kiveszem, jól átgyúrom, az elkészített jénaimba teszem, konyharuhával letakarva, teljesen púposra kelesztem.( Nagyobb,mint a duplája ) Pengével tetszés szerint bevágom, tejföllel vagy olajjal megkenem a tetejét, ráteszek egy felfordított fémtálat. ( kicsi a jénai teteje )
Mehet a légkeveréses sütőbe 1/2 órára.A továbbiakat a fehér kenyeremnél látod.
Még annyit, ha kiveszem rácsra kicsit vízzel átkenem. Ropogós lesz a héja.Nem szabad áztatni !
ÖRÜLÖK HA TUDTAM SEGÍTENI. pUSZI: aNCI

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-01-03 21:53

Hu de jo Ancikam, ezt kinyomtatom es megcsinálom! Szerintem mások is tudjak majd használni! Kedves Tőled :) en is értékeltem ezt a kis " novelladat", köszönöm szépen! Puszi, T:)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2013-01-03 14:58

Szia Torma !
Az előkovászt a hűtőben tartottam egy edényben. Meguntam, hogy mindig etetni kellett, csak ezért hagytam abba a készítését. Amit máig a hűtőből használok, az az öregtészta.Fél kg lisztből szoktam egyszerre készíteni, 4 felé osztom, zacskókba rakom és megy a hűtőbe. Mindig vigyázok, hogy legyen,mikorra a 4 csomag elfogy. A kenyér sütését ma már így kezdem: Gyors kovászt készítek
5 dkg grahamliszt,5 dkg kenyérliszt,1 dl meleg víz,2 kk cukor,borsónyi élsztő.
Amig ez szépen felhólyagosodik, belemérem a kenyérsütőbe a többi anyagot: 1,5 ek étolaj vagy olívaolaj,1,5 tk só, a hűtőböl egy zacskó öregtészta (legalább előző napi ), 10 dkg bármilyen kenyérhez való liszt, amilyet szeretsz és 20 dkg BL-80-as kenyérliszt. Folyt. köv.....

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-17 12:48

Szia Ancikám, ezer éve nem láttalak a NS- in....remélem jól vagy? Csak hogy tudd, sokszor gondolok Rád és minden jót kívánok így látatlanban is :) T

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2013-02-17 19:38

Kedves Torma !
De aranyos vagy, jólesik, hogy valakinek olyan messze is hiányzom !Meg vagyok, élek, most a vérnyomásomat próbálják már egy hónapja beállítani, majd csak sikerül.
Én is nagyon sokszor gondolok rád, régen jöttem már receptekkel, most én próbálgattam másokét.
A facebook- on is megtalálsz Sándorné Olasz néven. Olyan jó lenne egyszer találkozni, de olyan messze vagy ! Sok puszi és ölelés : Anci

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-18 07:04

Jaj de jó Anci, hogy kicsi a probléma; remélem hamarosan stabilizálódsz! ;) Majd megkereslek az FB-n és remélem, hogy találkozunk személyesen is ebben az életben! Puszi és ölelés, Torma:)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2012-12-27 08:39

Köszönöm Editkém !
Egy pár nekem sem sikerült tökéletesen, mire idáig eljutottam.
Onnan is észre lehetett venni, hogy a családom csak kerülgette
a frissen sütött kenyereimet és nem nagyon fogyott.
egyszer csak még melegen megettük az egészet.
Na ezt az utolsó változatot sütöm most minden nap !
Boldog Újévet kívánok ! Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-12-19 10:57

Kedves Anci!

Micsoda gyönyörűséges kenyér! :-O

Biztos, hogy nyert ügyed volt vele, frissen, ropogósan a friss hús mellé, disznóvágáskor.
Naná, hogy csak ámultak a családtagok és barátok .:-O
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2012-12-19 13:17

Kedves Éva-Anyóca !
Tényleg nagy sikere volt, olyan büszke voltam!
Lassacskán csak belejövök a kenyérsütésbe. Puszi: Anci

Torma
Torma / Torma Wed, 2012-12-19 07:04

Mint a mesében!! Tündéri cipocska, GRATULA a sikeredhez Ancikam :) T:)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2012-12-18 22:31

Kedves Samiya !
Nagyon meglepődtek, hogy nem volt jobb dolgom disznóvágás napján, mint kenyeret sütni,
viszont nagyon örültek neki. Boldog,Békés Karácsonyt kívánok ! üdv: Anci

Samiya
Samiya / Samiya Wed, 2012-12-19 09:40

Kedves Anci!
Én is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok Nektek!
Samiya

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-12-18 18:31

Ancikám !

A jelek szerint nagyszerűen teszed a dolgod. Isteni kenyérrel kínálod a disznótorra érkező vendégeidet. Gratulálok. Üdv: Évi néni

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2012-12-18 22:27

Kedves Évi néni !
Nagy sikere volt, az már biztos ! Én meg híztam vagy két kilót a büszkeségtől.
Köszönöm és puszi: Anci

Samiya
Samiya / Samiya Tue, 2012-12-18 17:29

Szia Anci!
Nagyon szép kenyér lett! A barátok ámultak-bámultak? :)
Üdv: Samiya

315
kovász 10 dkg
öregtészta 20 dkg
kenyérliszt BL80 20 dkg
finomliszt 10 dkg
napraforgó olaj 1.5 ek
1 tk
víz 1.2 dl
cukor 1 teáskanál
élesztő 1 dkg
tejföl 1 ek