Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fánk olaj nélkül

Fánk olaj nélkül
Fánk olaj nélkül
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem igazán szeretem az olajtól csepegő dolgokat... Itt ez most nincs. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fánk tésztájához melegítsünk meg 40 ml tejet langyosra. Oldjuk fel benne az élesztőt, és kb. 3 dkg liszttel készítsünk belőle egy sűrű tésztát. Liszttel szórjuk meg, és meleg helyen 30 percig kelesszük.
  2. A tojást, sárgákat, sót, cukrot, vaníliacukrot és citromhéjat verjük géppel habosra (kb. 1 perc). A maradék tejet és a rumot adjuk hozzá. A keveréket a maradék liszttel, a megkelt tésztával és a vajjal dolgozzuk sima tésztává. Végezzük géppel, tésztához való keverőkkel mindaddig, amíg a tészta a tál oldalától elválik.
  3. Ezt a tésztát is szórjuk meg liszttel, és ismét kelesszük meleg helyen kb. 1 órát. A mennyiségnek legalább duplázódnia kell.
  4. Tepsit kenjünk meg vajjal. A tésztát nyújtsuk lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra, és szaggassunk belőle 6 cm átmérőjű köröket (ideális esetben 40 darabot). A körök felére tegyünk 1 tk lekvárt vagy nutellát, a szélét kenjük meg tojásfehérjével, és fedjük be a maradék körökkel, a széleket ujjainkkal nyomjuk össze. Az így keletkező fánkok széleit egy 6 cm-nél valamivel kisebb átmérőjű pohárral nyomjuk még egyszer össze (felülről tegyük a fánkokra a pohár száját és nyomjuk lefelé). A fánkokat tegyük a tepsibe egymás mellé, takarjuk le konyharuhával, és ismét kelesszük 30 percet.
  5. 170 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.
  • sütési hőfok: 170°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 874
elküldve: 34
receptkönyvben: 341
elkészítve: 5/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

Myti

Mióta szakács: 2010.04.11.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sütőben sült fánk, nutellás fánk, lekváros fánk

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Makka
Makka / Makka Fri, 2013-01-25 11:23

Ha nem akarom megtölteni, akkor elég ha csak egy kicsit vastagabbra hagyom a tésztát és úgy szaggatom?

Myti
Myti / Myti Fri, 2013-01-25 11:21

Kedves vcsuka!

Én ha olajban sütöm a fánkot nem teszek bele rumot........
Az általam beküldött receptben az íze miatt szerepel a rum :) mással még nem próbáltam nem tudok mást mondani rá!
Jó sütést , jó étvágyat!

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-01-25 09:29

Kedves Myti

Kedves Myti! Eddig ugy tudtam, hogy a rum azert kell a fank tesztajaba, hogy ne szivja meg magat amikor olajban sutjuk. Itt a te receptedben is szerepel a rum, pedig nem lesz olajban sutve. Az lenne a kerdesem, hogy a rumnak van mas funkcioja is esetleg?
Egyebkent nagyon tetszik a recept es biztosan meg fogom sutni, de rumom nincs itthon, sot semmifele palinka felem, esetleg "baileys".

834
tej 1 dl
élesztő 4.2 dkg
finomliszt 40 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 3 db
3 g
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
rum 2 ek
vaj 10 dkg
tojásfehérje 1 db
lekvár/ dzsem 15 dkg
vaj 1 ek