Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Berliner fánk

Berliner fánk
Berliner fánk
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem a fánkszaggatós formával készített, hagyományos receptet osztok meg itt.

A német konyha hagyományosabb elkészítési módjával ismerkedünk meg. Ami talán könnyebb is, mert ugyan itt is jól meg kell dolgozni a tésztát, de nem annyira, mint ahogy nagyanyáik szokták mondani. Majd ha már csöpög az izzadság, akkor lesz jó a tésztánk, ami azért nagyon fárasztó eljárás. (Azért a mai házi asszonyoknak már a rengeteg gépi segítség miatt könnyebb dolga van.) Viszont ennek a fánktésztának az elkészítése valóban nagyon egyszerű. A sikerélmény sem marad el.

hozzávalók / 5 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat egy tálba kimérjük, és jól összedagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 45 percet pihentetjük.
  2. A pihentetés után munkafelületre borítjuk a tésztát, és lazán összegyúrjuk.
  3. Mérleg segítségével kb. 7 dkg-os adagokra mérjük a tésztát, majd gombócokat alkotunk. A munkafelületen tenyerünkkel körkörös mozdulatokat teszünk, ameddig szép egyenletes gombócok lesznek.
  4. Lisztezett felületre helyezzük a kész gombócokat. Enyhén lelapítjuk őket, konyharuhával letakarjuk. Ameddig dupla nagyságúra kel, addig pihentetjük meleg helyen.
  5. Miután megkelt a tészta, még 10 percre betesszük a hűtőbe. Egy réteg alakul ki a hűtés alatt, azért fontos.
  6. Közben 170 fokra fölmelegítjük a napraforgó olajat. Fakanál nyelével vagy hurkapálcikával ellenőrizhetjük az olaj melegségét, amikor már nagyon gyöngyözik a próbaképpen beletett fakanál nyele, akkor elérte a sütési hőfokot az olajunk.
  7. A berliner fölső felét rakjuk a forró olajba, egy fedőt helyezünk az edényünkre. Miután átfordítottuk, a fánkot fedő nélkül sütjük. Elég nagy fánkok lesznek, azért ügyeljünk rá,hogy jól átsüljenek.
  8. Konyhai törlőpapírra kiszedjük, a tetejét mindjárt megszórjuk kristálycukorral. Porcukorral csak tálalás előtt szórjuk meg. Ezzel az eljárással még másnap is szép marad a cukrozás a tetején, nem olvad rá.
  9. Habzsák segítségével szitán átpasszírozott, nem darabos lekvárral vagy krémmel is megtölthetjük. Én ezt a lehetőséget kihagytam, meghagytam az egyéni választás lehetőségét, és inkább tunkoltunk. Kb. 12 db fánk lesz a végeredmény.
  10. jó étvágyat
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 438
elküldve: 0
receptkönyvben: 71
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.15.
131 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szalagos fánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1297
finomliszt 500 g
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
cukor 50 g
vaníliás cukor 1 csomag
1 teáskanál
tojás 2 db
tojássárgája 2 db
tej 125 ml
vaj 100 g
citromhéj 1 citromból nyert
porcukor 100 g
cukor 4 púpozott ek