Nosalty Logó

Fahéjjal szórt gyors túrógombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Fahéjjal szórt gyors túrógombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A gombóchoz

A hempergetéshez

A tetejére

Összesen 466 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A gombóchoz

A hempergetéshez

A tetejére

Összesen 1859 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A gombóchoz

A hempergetéshez

A tetejére

Összesen 218 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.5 g

Zsír

  • Összesen
    22 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1321.1 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    251 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    118.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 466 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.8 g

Zsír

  • Összesen
    88.2 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    384 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5284.2 g
  • Cink
    1303 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    621 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    1417 mg
  • Nátrium
    680 mg
  • Réz
    50 mg
  • Mangán
    41 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    140.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    474.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    301 mg
  • Retinol - A vitamin:
    203 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    489 micro
Összesen 1859 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    622.4 g
  • Cink
    154 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    118 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    71 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 218 Kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

A hempergetéshez

A tetejére

Elkészítés

A gombóchoz

  1. Egy nagyobb lábosban vizet teszünk fel forrni egy kicsi sóval.
  2. A túrót villával jól összetörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha a tojásfehérjét habbá verve a végén adjuk hozzá, még könnyebb tésztát kapunk. Vizes kézzel kb. 20 gombócot formázunk, és félretesszük, míg a víz fel nem forr.
  3. Az olajon finoman megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  4. A gombócokat a lobogva forró vízbe pottyantjuk, majd lefedjük. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, kisebb lángon még kb. 5 percig főzzük.
  5. Szűrőkanállal áttesszük a zsemlemorzsába, és jól meghempergetjük.
  6. Tejföllel, porcukorral és fahéjjal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 150 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 77
  • Össznézettség: 78020
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 26.

Ajánló

Bár gríz van benne, de én sose hagyom állni. Egyszer próbaképpen hagytam 1-2 órát, de semmi különbséget nem tapasztaltam a gombócok állagában. Akkor meg minek? Természetesen frissen a legpuhább, másnapra keményebb és tömörebb lesz, de szerintem így van ez minden hasonló gombóccal.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gyerekkoromban úgy kellett kikönyörögni, hogy túrógombócot főzzön édesanyám. Ugyanis tekintettel kellett lenni az asztalnál ülő férfiakra is, akik mindketten egyetértettek abban, hogy ez nem "férfiétel". Azt nehezményezték, hogy alig eszik meg, nemsokára megint éhesek lesznek. Van benne valami, de ez engem cseppet sem zavar. Én gyakran készítem, mert egy jó kis tartalmas leves után bizony ugyanúgy megállja a helyét, mint bármely más ebédtészta. Meg uzsonnára is jó, meg vacsorára, meg mindig, hacsak úgy eszünkbe jut.

Hozzászólások

Csiki Piroska

Kedves Fahéj, szép a fotód és köszi az ötletet a tojásfehérjével. Ezután én is habbá verem. Piroska

Fahéj

Igazán nincs mit! :) Szép estét! Fahéj

Ollocska

Ugyanigy csinalom (a feherjevel is, ha azt nem csinalja az ember, dobalozni lehet a gomboccal olyan kemeny lesz) es nagyon szeretem en is, egyet ertek, minden alkalomra a jo valasztas. :)

Fahéj

Igen, mi is imádjuk, legalábbis én imádom, a többiekre meg rábeszélem. :))

Törölt felhasználó

Idaig nem volt rendes turogomboc receptem, pedig ez az egyik kedvenc etelem. Ma elkeszitettem ezt a receptet, es valami csodalatosak lettek a gombocok!!! Nagyon finomak es PUHAK!!! Koszonom

Fahéj

Nincs mit! És az se hátrány, hogy nem kell állnia, így ripsz-ropsz kész.

Törölt felhasználó

Igen, az kulon egy jo pont meg! :)

Torma

Túró gombóc , jöhet bármikor!!! Mentettem, köszi, Torma :) Biccentés BAtorkának!

Fahéj

Szióka kedves Torma, te Bátorítóm! :) Gombóc fincsi, kóstold meg! Bátorka h?t?mben lapul, egyszer meg kellett étetnem, mert levet készített takarónak. Holnap veszem el?, ahogy tanácsoltad, és szombat délre kész lesz az új kenyér, finomabb, mint valaha. :))) Legalábbis így szeretném. Egyébként szerintem els? Bátorkás kenyerem els? kelesztése szupi lett, mert mikor kifordítottam a keleszt?tálból, csak úgy burjánzottak a sikérláncok, gyönyör? volt. Na most vagy túlkelesztettem, bár az állítólag lehetetlen kovászos tésztánál, vagy a második kelesztést szúrtam el. és szerintem túl g?z?s is volt a süt?. Csak enyni baja volt, de azért h?siesen megettük, mert ízre meg bevált. Puszi: F És majd mindig beszámolok. :)

Torma

De jó lenne ott lenni szombaton!!! Az els? sütések kicsit idegtép?ek, de id?vel teljesen meg fogod ismerni, hogy milyen fázisban van a kovász! Jól tetted, hogy megetetted, mert a folyadék jelzi, hogy megevett mindent...A tiédet most majd lehet, hogy 2-3 szor is meg kell etetni. A h?t? után lassabban habzik fel, de várd ki türelmesen, amíg igazán " begorombol"! Inkább kés?bb süssed; érdemes kivárni, amikor optimális, nagy-buborékok, habos :) Els? kelesztés: duplájára!!! Mindegy, meddig tart.... Második: legalább másfélszeresére.... A g?zt?l NEM eshet össze... A g?z az emelkedésben is segít :) A gyakorlott éleszt?s kenyérsüt?nek hibája az alul-kelesztés, mert megszoktuk az éleszt? gyors tempóját...ez volt az én hibám is eleinte....nem is hittem, milyen nyugodtan, élvezettel lehet sütni a vadkovaszosokat! Egészen más élmény, mint az éleszt?s sütés...imádom a kis kovászaimat!!! Tönkölylisztettel nekem nagyon kellemes dolgozni; ajánlom mindenkinek, mert szépen kel, szuper egészséges! Na, nagyon kellemes szombatot kívánok, Torma :)

Fahéj

Szombaton úgyis velem leszel gondolatban. Az lesz az els?, hogy beszámolok. Kovászkáidat is üdvözlöm! :)

Fahéj

Kedves Torma! Közben eltelt a szombat, és megszületett a második vadkenyerem. :)) Elég vad még mindig, nem egy civilizált kenyér, de már jobb, mint az els?. naná, hogy nem volt türelmem azt az éjjel kel?set megsütni, helyette inkább az a 6 órás kelesztéseset csináltam megint. Kérdésem: Mért van az, hogy az én kenyerem kelés közben nem emelkedik annyira, hanem inkább terjeszkedik? Olyan nehéz így megállapítani, hogy kétszerese-e már. Másik kérdés: Mi az, hogy aktív kovász? Az a m?köd?képes kovászt jelenti, vagy azt amikor az etetés után elkezd növekedni? Mert lehet, hogy rosszkor dagasztom be. Mert még mindig s?r? egy kissé a kenyerem, és a héja se az a szép repedezett, hanem inkább egy homogén burok a tetején. Kár, hogy nem látod. :) Várom a megment? választ! P: F

Bató Edit

Évikém, nálunk a túrógombóc jöhet minden mennyiségben! Én eddig állni hagytam, de ha Te mondod kipróbálom a habbá vert fehérjével, mert biztos nem csalódom és még id?t is nyerek. Szép estét! Edit

Fahéj

Próbáld csak ki, nagyon finom. Én is imádom! Üdv: Fahéj

beagita

Kedves Fahéj! Ez tényleg gyorsan elkészül, és nagyon finom! Két kisfiamnál is sikert aratott. Nem szoktam túrógombócot készíteni, de ezentúl fogok! Köszönet a receptért! Bea

Fahéj

Kedves Bea! Örülök, hogy megjött a kedved hozzá. A kisfiúk szerintem mindannyiszor nagyon fognak neki örülni. :) Mindig jó átvágyat hozzá! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Megkérdezhetem, hogy az adott mennyiségb?l kb. hány darab gombóc készül? Köszönettel: Csilla

Fahéj

Kedves Csilla! Nekem olyan 20-24 db, attól függ?en, mekkorára gömbölygetem ?ket. Arra számítani kell, hogy f?zés közben megn?nek kicsit. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Fantasztikus!!!!Egyszeruen NAGYSZERU!!!!Koszonom szepen a receptet!!!!!

Fahéj

Nagyon örülök, hogy tetszik! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedvenc túrógombócom! :)

Fahéj

Nekem is! :)))

lina79

Köszönöm a receptet, nagy sikere volt a családnál :)

Fahéj

Ennek igazán örülök! Jó, hogy eszembe juttattad, holnap készítek én is. Mi is nagyon szeretjük. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Nagyon jó recept. Els?re tökéletes lett a túrógombóc.

Fahéj

Akkor elérte a célját. Köszi, hogy megírtad. :)

libaláb

Els? túrógombócom, sajnos az itteni (német) túró illetve az, hogy csak 12 dkg gríz volt otthon, kissé megtréfáltak, nem volt hajlandó összeállni a masszám gombócokká. Tálaltam hát nagyon finom "túróformátlant" :D Nem csináltunk bel?le gondot, simán megettük az utolsó morzsáig így is.

Fahéj

Ez a lényeg! :))) Hogy még így is jó volt. Viszont azt nem értem, miért nem volt elég a 12 dkg gríz? Lehet,hogy dupla adaggal készítetted? Fél kg túróhoz 10 dkg gríz kell csak. Ha nagyon száraz a túró, akkor teszek hozzá kevés tejfölt, ha meg nagyon vizes, akkor esetleg még 1-2 ek lisztet vagy grízt. Így nem esik szét. Az, hogy szépséges kerekded gombóc alakúak lesznek-e a gombócok, hát az már nem mindig jön össze nekem se. Néha kicsit csálék, de az meg kit érdekel, ha igazán finomak különben. :) Üdv: Fahéj

vadcic

Nem tudom mi a baj,5mp alatt sz.. f?ttek a gombócok,dobhatom ki. :(

Fahéj

Igazán nagyon sajnálom! :(( Nem tudom, mi lehetett a baj. A két tojás meg a 10 dkg dara össze kellene, hogy tartsa. Nem volt túl vizes a túró, és ezért túl híg az állaga?

gabria

Na, ma én is pont így jártam. Fogalmam sincs, mi lehetett a baj, még soha nem szúrtam így el a túrógombócot. Pedig olyan szép feszes gombócok voltak, aztán a vízben pillanatok alatt szétf?ttek. :(

Hozzávalók

A gombóchoz

A hempergetéshez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.