Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Villámgyors epres galette

Villámgyors epres galette
Villámgyors epres galette
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a francia pite, azaz galette nem csak egyszerűsége miatt nagyon kedvelt sütemény, hanem, finom és szemet gyönyörköttető is. Főleg, hogy nyakunkon az eperszezon, mással nem is készíthettük volna. Nincs vele sok dolgunk, a tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk és ráhalmozzuk az epret a közepére. Széleit behatjuk és megsütjük. Nem kell cicomázni, se díszítgetni, ez a pite önmagában így csodás, nagy gombóc vaníliafagyival.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a cukrot, a tojással és a hideg, felkockázott vajjal morzsás állagúra dolgozzuk, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. 25-30 percig hűtőben pihentetjük. Ez idő alatt az epret megtisztítjuk, feldaraboljuk.
  3. A tésztát sütőpapíron kinyújtjuk, és még a töltelék nélkül tepsire tesszük. A közepére halmozzuk az epret, megszórjuk kevés cukorral, és reszelünk rá citromhéjat.
  4. Majd a tészta peremét lekenjük tojássárgájával, és kicsit bevagdossuk, majd felhajtogatjuk az epres töltelékre a széleit (a videóban látható módon). Tojássárgájával megkenjük a széleket is, kevés cukorral megszórjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük.
  5. Hagyjuk kihűlni, hogy szépen vágható legyen. Nagy gombóc vaníliafagyival tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 76
össznézettség: 10 914
elküldve: 3
receptkönyvben: 121
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
71 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres lepény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

484
finomliszt 200 g
vaj 100 g
cukor 3 ek
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db
1 csipet
eper 800 g
tojássárgája 1 db