Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadbirs dzsem

Vadbirs dzsem
Vadbirs dzsem
130 perc / előkészület: 10 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi különlegesség, nálunk amíg ebből a dzsemből van, más lekvárhoz hozzá sem nyúl senki :)

Nálunk Cipruson vadon nő ez a fajta kicsi birs, de rendes birsalmából, vagy birskörtéből ugyanígy lehet nagyon finom dzsemet készíteni. 1 kilóból nekem 4 üveggel jött ki.

A képen láthatóak a kis gyümölcsök, és tulajdonképpen mi néhány gyömbérlevéllel ízesítjük, de nem vagyok benne biztos, hogy lehet-e otthon ilyet kapni. Nálunk ez is vadon nő, gyógynövényként használjuk, citromfűvel helyettesítettem a receptben, hasonló íze van.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Reggelire, vacsira, teával, hideg tejjel, bármikor nyalakodáshoz :) Ha sietünk, csalni lehet egy zacskó zselésítő porral, de nem muszáj, mert a birs magától jól bezselésedik. Ha a gyümölcsöt sajnáljuk kidobni, mint én is, kiváló birssajt lesz belőle. Én szitán átpasszíroztam, ízlés szerinti cukormennyiséggel lehet édesíteni, és már kész is van, azonnal bekocsonyásodik magától.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöt megmossuk, eltávolítjuk a szárát, és hideg vízbe téve felforraljuk.
  2. Kb. 40-45 percig nagy lángon forraljuk, amíg a gyümölcs megpuhul.
  3. A gyümölcsöket kivesszük a vízből, félretesszük őket sajtnak, vagy kidobjuk, mert magában ehetetlen.
  4. A gyümölcs levét megmérjük, ahány bögre gyümölcslevünk van, annyi bögre, plusz még egy cukrot teszünk hozzá, és elkezdjük főzni a dzsemet, egész besűrűsödésig. Akkor jó, ha néhány cseppet hideg kistányérra csöppentünk, és nem folyik már.
  5. Ha kész, beledobunk egy kis citromfüvet és egy citrom kifacsart levét, ezzel még kettőt-hármat rottyintunk rajta. Kivesszük a citromfüvet, ami nagyon jó ízt ad neki, és kész a lekvárunk.
  6. Nagyon tiszta, száraz üvegekbe töltjük, ha kihűl, lezárjuk az üvegeket, és hűtőben tároljuk (sosem érte meg meg, hogy sokáig elálljon :)).
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 519
elküldve: 2
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
receptverseny: dr. Oetker egyébgyümölcs- befőzés receptverseny
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

marmelada mosfilou, görög birslekvár, dzsem vadbirsből

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

600
birs 1 kg
víz 12 dl
cukor 5 bögre
citromfű 1 dkg
citromlé 1 citromból nyert