Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kávés csokilekvár

Kávés csokilekvár
Kávés csokilekvár
6 perc / előkészület: 3 perc főzés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mondtam én, hogy mindenből lehet lekvárt csinálni! Éljen a dzsemfix.
Annyira nagy volt a csokiszerelem itthon, hogy muszáj volt valamit kitalálni rá, hogy jóuram újabb formába bújtatva töltse tele vele a mindennapjait. Így került a palacsintára legutóbb, de kész krémként vagy krémalapként sütikbe is kiválóan megállja a helyét. Csak le kell kapni a polcról, belekeverni valamibe és már kész is.
Bátran használható, és korlátlan ideig eláll, hiszen semmi romlandót nem tartalmaz, a dzsemfix pedig sok szempontból jobb, mint a zselatin, ráadásul épp ezért vegán étrenden élők is nyugodt szívvel elkészíthetik.
Emellett karácsony közeledtével extravagáns ajándéknak is megteszi.
Ebből az adagból 4 darab kb. 2 dl-es üveg lett.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat


Fontos: ha süteményhez való krémet szeretnénk vele készíteni, ne keverjük tejszínnel, mert a dzsemfixben, befőzőcukorban lévő citromsav megtúrósítja, kicsapja. Vajjal vagy mascarponéval ajánlom.Készülhet még ízesítve is, ha a kávé helyett vízben olvasztott keserű kakaóporral készítjük és gyömbért, narancshéjat, rumos meggyet vagy egyéb ízesítőt csempészünk bele, ahogy kedvünk tartja.
Mint egy hozzászóló írta, a Magyarországon kapható tasakos dzsemfix kisebb kiszerelésben kapható.
Hogy a kívánt eredményt megkapjuk: 200 g cukor mennyiségéhez mérten arányosan adagoljunk belőle a lekvárba.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kávét a dzsemfixszel, a fahéjjal és a rummal összeforraljuk 3 percig. Hagyjuk kicsit hűlni.
  2. A csokit daraboljuk össze, és amíg a kávé még jó meleg, olvasszuk bele a csokidarabokat. Ha nem olvad, vagy túlságosan kihűlt a kávé, egy cseppet melegítsük vissza, de semmiképpen se legyen forró.
  3. Töltsük üvegekbe, zárjuk le, állítsuk fejre 1-2 percre, majd mehet is a kamrapolcra vagy ajándékba.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 31 540
elküldve: 22
receptkönyvben: 906
elkészítve: 25/35
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

csokidzsem kávéval, kávés csokidzsem

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rejtettk
rejtettk Wed, 2018-02-28 21:37

Hát....elkészítettem.
Szerintem olyan lett, amilyennek kell lennie. De...szerintem nem finom. Kövezzetek meg, mert biztos velem van a baj. Azt hittem a csoki fog kiérződni a legjobban, de nekem a fahéj és a kávé dominál. Sajnos ezekből egyiket sem szeretem.
Elnézést a negatív kommentért, csak az ízlelőbimbóimon múlott.

menő-manó
menő-manó / menő-manó Fri, 2016-06-24 20:24

egy kis segítséget kérnék!
1. fehér csokival meg lehet e csinálni?
2. ha az 500ml kávét helyettesíteni akarom mással , akkor annak is ugyan annyi mennyiségűnek kell lennie? pl.: ha cherry-set vagy narancsosat akarok akkor 500ml kell bele?
ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET!

Alexandra812
Alexandra812 Wed, 2015-12-16 05:20

Helló! Szerinred ez a lekvár elkészíthető eritrittel vagy folyékony édesítővel? Fontos lenne, mert cukorbeteg szemèly kapná ajándékba.

Teeg
Teeg Sun, 2014-12-14 21:55

Szia! Végig olvastam a komenteket de nem találom... mennyi lesz ebből a mennyiségből?

mazallo
mazallo Sat, 2014-12-06 20:25

Szép estét! Kérdésem lenne, hogy a kávét (elég nagy mennyiség, gondolom elhagyni, nem. csak helyettesíteni lehet) mivel válthatom ki? Olyan embernek készül, aki nem szeretni a kávét. Láttam valaki felezte narancslével. Valakinek még tippje mit lehetne helyette? Előre is köszönöm! :)

AndiBellus
AndiBellus Sun, 2014-12-07 11:10

Ott van, ha végig olvasod ".............ha a kávé helyett vízben olvasztott keserű kakaóporral készítjük..........."

luxorious
luxorious Sun, 2013-12-29 11:40

Sziasztok! :) Beírom önálló commentbe is, hátha így jobban észreveszi bárki aki tud segíteni...
Életemben soha nem főztem még lekvárt, és használtam még Dzsemfixet (a magyar dzsemfixre gondolok itt).. megcsináltam... de és egy napos fejreállítás hűtőzés, meg mindenféle fortélyok után folyós és híg az egész :(((((( Elolvastam a commenteket, de most már totál össze vagyok zavarodva: ha Dzsemfix 2:1-em van, ahhoz hozzá kell adni annyi cukrot ami a csomagolásán fel van tüntetve (ez 3 ek.) + azt a 200-250 g cukrot, ami a receptben szerepel?????? Vagy mennyit, hogy olyan legyen a leírásban? KÉRLEK SEGÍTSETEK, SÜRGŐS LENNE!
Nagyon köszönöm előre is.

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Mon, 2013-01-21 16:19

Szia Gargoyle!
Ez a recept "szerelem" első olvasásra. :) Már két adaggal elkészítettem, tortákhoz. A kávé felét frissen facsart narancslével helyettesítettem, hát úgy is finom! Köszi, hogy kitaláltad ezt a receptet! Üdv:Eszti

vaniszakács
vaniszakács Fri, 2012-12-14 14:23

Fantasztikus a recept és szeretném is gyorsan megcsinálni a családnak karácsonyra!!! két kérdésem lenne, hogy a már kész csokilekvár felbontás után mennyi ideig áll el?? és hogy hűtőben kell tartani?? előre is köszönöm!!!

DBrigi
DBrigi / DBrigi Fri, 2012-08-17 11:44

Zseniális ez a recept! Van némi félelmem, mert mi igazi édesszájú csokifalók vagyunk, de ettől eltekintve teljesen bezsongva várom, hogy délután elkészítsem. :)

hazimeli1986
hazimeli1986 Thu, 2011-12-22 15:07

Szervusz!

Jelentem, megcsináltam én is:) "Kisebb" változtatásokkal ugyan, de ott pihen egyelőre az asztalon. Kiindulva abból a mondatodból, hogy mindenből lehet lekvárt csinálni, én fogtam a kimaradt cseresznyét(ami megromlott volna mire visszatérünk az ünnepek után), szóval leturmixoltam, annak a felfogott vízébe tettem cappucino port, lévén hogy nem nagyon kávézunk, és megfőztem:) Most nézem, hogy a fahéjat kihagytam, de szerintem ízre így is remek:) Biztos van már valami hasonló dzsem is, de ha esetleg nem, akkor majd levédetem:D

Köszönöm a receptet:) Kellemes ünnepeket!

Üdv: Melinda

dikszike
dikszike Wed, 2011-12-21 22:32

Szia!

Először is, gratulálok a recepthez.

Másodszor pedig a véleményedet kérem ki. Írtad, hogy te befőzőcukorból készítetted a lekvárt. Én pont olyan 2:1-es Dr. Oetker Befőzőcukor extra nevű terméket vettem, amit nyamóka belinkelt (mert így december tájékán mást nem kaptam). Az arányok szerinted változnak ennek tükrében? Írtad, hogy te is befőzőcukorral csináltad, nem pedig 3:1-es dzsemfixszel, ha jól vettem ki a sorokból. Hogy sikerült így?

Megköszönném, ha gyorsan tudnál válaszolni, mert holnap este szeretnék nekiállni a lekvárfőzésnek.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-12-21 23:47

Szerintem 2:1-essel is jó lehet, legfeljebb leheletnyit lazább lesz az állaga. A képen jól látszik, hogy olyan, mint egy jó állagú puding, egészen kemény. Ennél lehet, hogy lazább eredményre számíthatsz. És talán egy picit érezhető lesz a citromsav, de ez nem biztos. Sajnos csak ennyit tudok segíteni...Állj neki nyugodtan, szerintem nagy baj nem lesz belőle. ;-)))

luxorious
luxorious Sun, 2013-12-29 11:38

Szia! :) Életemben soha nem főztem még lekvárt, és használtam még Dzsemfixet (a magyar dzsemfixre gondolok itt).. megcsináltam... de és egy napos fejreállítás hűtőzés, meg mindenféle fortélyok után folyós és híg az egész :(((((( Elolvastam a commenteket, de most már totál össze vagyok zavarodva: ha Dzsemfix 2:1-em van, ahhoz hozzá kell adni annyi cukrot ami a csomagolásán fel van tüntetve (ez 3 ek.) + azt a 200-250 g cukrot, amit te írtál a receptben?????? Vagy mennyit, hogy olyan legyen mint a tiéd? KÉRLEK SEGÍTS(ETEK), SÜRGŐS LENNE!
Nagyon köszönöm előre is!

vgreta
vgreta Sun, 2011-12-18 13:39

Szia Eszter!

A Dzsemfix 3:1-ből egy teljes zacskóval (25g) kell az eredeti mennyiséghez? És annyihoz szükséges a kb. 200g cukor? (A csomagján 350g cukrot ír a gyümölcshöz, de én csak örülök, ha kevesebb cukor megy bele... :) )

Előre is köszi a választ!

Gréta

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-12-18 13:51

Őszinte leszek: én befőzőcukorral csináltam. De segítek kimatekozni. :-)
Vagyis, ha a 3:1-es 350 grammot ír, akkor annyival kevesebbet kell beletenni a dzsemfixből, hogy az arányaiban a 20-25 deka cukronak feleljen meg.
Ez a 3:1 dzsemfixnél 14 gramm cukor 1 gramm dzsemfixre. Vagyis, ha 20 deka cukrot teszel bele, akkor 14 gramm dzsemfixre lesz csak szükséged a 25-ből.
Remélem, segítettem! :-)

vgreta
vgreta Sun, 2011-12-18 23:53

Köszönöm a válaszodat, én is így gondolkodtam, de inkább biztosra akartam menni. :) Közben el is készült, az íze nagyon finom, de én rum helyett cherryt tettem bele (ez volt itthon). :) Egy picit én is hígnak találtam mikor kész lett, de pár órával később már láttam h. egyre jobb az állaga az üvegekben. :) Nehéz lesz őket elajándékozni...mindenesetre köszönöm az ötletet és a receptet! :)))

eszreg
eszreg Sat, 2011-12-17 11:27

Sziasztok!
Pontosan mennyi dzsemfix kell bele? Én a 20 grammos dr oetker 1:1-eset kaptam, és valószínűleg mivel nincs lekvárfőzésben tapasztalatom, elronthattam az arányokat, ugyanis nagyon savanyú lett. Borzalmas az íze. Kuka.
Segítsetek kérlek! ... ajándékba szánom :P
Köszi! :)
eszreg

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-12-17 14:15

Hm, és beletetted az egész tasakot a dzsemfixből...
Sajnos ezzel már nem nagyon tudsz mit kezdeni, ráadásul a gond az, hogy az 1:1-es nem véletlenül 1:1-es és nem 1:3-as. Több benne a citromsav, ezért savanyúbb is lesz. Ezért nem jó, mindenképpen 3:1-es kell bele.
Sajnálom, hogy nem sikerült... :-( , de legközelebb érdemes inkább nem nekiállni, ha nem sikerül a megfelelő hozzávalót beszerezni. Ez jó néhány receptnél hatványozottan érvényes.
Azért szép ünnepeket.

eszreg
eszreg Sat, 2011-12-17 14:55

Köszi a választ! Másodszorra már csak sikerül! :)
Kellemes Ünnepeket!

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Wed, 2011-10-12 21:24

Szia!
Megcsináltam a csokilekvárod, és valami isteni finom!! :)
Annyit változtattam mivel nem volt itthon rum sem és aroma sem, mert jól elfelejtettem venni, így vilmoskörte pálinka került bele, és hogy gyerekek is tudjanak enni belőle, koffeinmentes kávét főztem hozzá.
Kicsit azért megijedtem, mikor kész lett hogy eléggé híg lett, és nem fog megszilárdulni, de egy nap állás után az üvegben, már látszott hogy olyan lett az állaga mint egy jó sűrűre főzött csokipuding.
Ugye olyannak kell lennie?????

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-10-15 01:17

Igen, pont olyannak kell lennie, mindent jól csináltál!
Örülök, hogy ízlett! :-)

Lyly
Lyly / Lyly Tue, 2010-12-07 11:17

Hétvégén elkészítettem karácsonyi ajándéknak a rokonságnak, már amennyi megmaradt nekik belőle:D Végig amíg ezen ügyködtem ott toporzékolt mindenki a családból, ki egy pohárral h ő abba kér, ki egy szelet kalácsra akart kunyerálni egy kiscsikét belőle. Szóval hiába csináltam alapból a 3szoros mennyiséget így is valami 5 üveg lett összesen, mert persze egyet magunknak is tegyünk már el meg egyet el se rakjak h lehessen folyamatosan rájárni:D Én nem kóstoltam még mivel este csináltam és én olyankor már nem édességezek de valamikor tuti sort kerítek rá ha ekkora sikere volt. Lehet mindjárt leosonok érte:P Megcsináltam a kávés fahéjas változatot és a másik felét házi készítésű kandírozott naranccsal és gyömbérrel. Legközelebb új verziót próbálok ki:) Mindenesetre szuper ötlet és nagyon örülök h felraktad ide.
Üdv: Orsi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-10-23 21:46

Eszterem! Eddig én nem voltam valami nagy lekvárfőző, (nem sok türelmem van az ilyesmihez) De ez most komolyan gondolkodóba ejtett!!! Gyanítom, nálunk is lenne egy kicsi csokicsenőmanó...:DD De ezt biztosan az éj leple alatt titokban kell készíteni, boszorkánymód...:DDD Csak ne lenne olyan közel a hálóhoz a konyha... Isteni a fotó is! Puszi: Mrs Smith

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2010-10-23 19:26

Na itt a csokilekvár!Szuper!!!!!Egy dolgot kérdeznék ezzel kapcsolatban ha nem haragszol...hová dugjam el ha elkészítem?Kérlek válaszolj az én esetemben ez fontos lenne,ugyanis éjjelente nálunk csokimanók járkálnak és képesek még a tortabevonómat eltüntetni...:(most egy ilyen csokiscsodát hova tegyek hogy ne találják meg?Sürgős választ várok.:)))Puszi.Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-10-23 19:33

Bogikám, megfogtál. Sajnos a csokimanók ellen hatékony ellenszert még akkor sem sikerült kifejleszteni, amikor drága, megboldogult anyósom maga is a manók táborához tartozott és jobbnál-jobb ötleteket adott, hová is dughatnánk el előle az édességet a diabétesze miatt - de mindig megtalálta.
Tehetetlen vagyok ezügyben, de ha például álcázod, akkor talán megmenekülnek az üvegek. Például írd rá, hogy "Fülzsírlekvár 1968" - vagy valami ilyesmi. Hátha elveszi a kedvüket. :-p
Puszi!
Sajnos széfet küldeni nem tudok... :-D

Big Boss
Big Boss / Big Boss Sat, 2010-10-23 19:44

Eszter..Ez jó ötlet!Mert hát..azért mégsem alhatok csokilekvárral.Eszembe jutott egy történet.Egyszer amikor még gyerekek voltunk apukám hozott egy óriás csoki nyulat!Gondolta holnap reggel elosztja 4 felé a gyerekeknek.Este az én csokimanó öcsém volt kb 3 éves megtalálta a nyuszit és elrejtette a pizsiébe!Reggel....A nyuszika olvadtan törötten beleragadt a pizsama fenék részébe!Volt nagy ijedelem,aztán meg nevetés.Na azóta is emlegetem neki a csokinyúl történetét.Puszi.BogiJaj ez nem is én vagyok bocsi.

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2010-10-23 17:30

Igazán nincs mit, épp neked köszönhetően fedeztem fel őket, tőled tudtam meg, hogy mi is van benne! :-D Azóta van annyi lekvár a kamrámban, hogy egy hónapja még egy polcot be kellett paszíroznia életem párjának, hogy elférjünk! :-D
Csokilekvár még nincs közte, de ami késik.... :-DDD
Puszi!

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2010-10-23 16:47

Bocsi, hogy belekotnyeleskedek, nálunk is van cukorral kevert változat is, csak azt nem dzsemfixnek hívják, hanem zselírozó cukornak. A dzsemfix valóban kis kiszerelésű tasiban kapható, a zselírozó cukor meg olyan nagy csomag, mint a síma kristálycukor. Eddig még én is csak a dzsemfixet használtam, úgyhogy most hirtelen nem emlékszem, hogy kilós, vagy fél kilós csomagban kapható.
Egyébként a recept szuper! :-)
Puszi: Éva

zsuzsi965
zsuzsi965 Sat, 2010-10-23 15:19

Drága Eszterem!
Köszönet a kiváló receptért! Egy apró kérdésem lenne: Egy csomag dzsemfix 3:1-ben 25 g van, vagyis 6-8 csomaggal beleteszel egy üveg lekvárba? Te tudod!
További szép hétvégét kívánok, milliószor puszikállak!

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-10-23 16:34

Zsuzsi, jó hogy írtál: egyrészt itt Németországban a dzsemfix fél kilós, közel sem biztos, hogy ugyanarról beszélünk. Nálunk már egybe van keverve a cukorral, tehát nem neked kell még kimérni pluszban.
De épp ezért jó, hogy írtál: az otthoni dzsemfix-szekhez, ahogy elnézem a csomagolást, pluszban kell hozzáadni a cukrot. Tehát értelemszerűen az adagolást a csomagoláson feltüntetett arányok szerint kell értelmezni.

tbeuska
tbeuska Sat, 2010-10-23 08:38

Csak két kérdés: Cukor nem kell bele? A kávétól nem lesz keserű?
De nagyon jó ötlet, és nagyon jól is néz ki! :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-10-23 16:37

Beuska, most derült ki számomra, hogy miért kérdezed, fentebb a receptben megtalálod a leírást!
Eszter

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-10-23 12:39

Szia Beuska!
A dzsemfix maga cukor (és még pektin, ami zselésít), ezért plusz nem kell bele, csak ha így sem találja valaki elég édesnek. :-)
Így viszont nem lesz keserű sem, csak kicsit kávé ízű.
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-23 08:09

A fantáziád határtalan! Gratulálok a csokiimádók nevében!

517
étcsokoládé 250 g
cukor 150 g
dzsemfix 14 g
feketekávé 500 ml
fahéj 2 tk
rum 2 ek