Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rózsalekvár

Rózsalekvár
Rózsalekvár
45 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta nézegetem ezt a rózsalekvárt. Azt gondoltam, megérett a dolog arra, hogy én is kipróbáljam. Sok receptet átnéztem a neten. Aztán összeállítottam a sajátom. Én csak 15 dkg rózsasziromból készítettem. Szerintem sok időt vesz igénybe. Nagyon különleges, igazán szokatlan lekvár lett belőle. Annyira szokatlan nekem, hogy eldönteni sem tudom ízlik-e vagy sem. Mindenesetre terveim vannak vele, amit lehet, hogy majd megosztok veletek. Ha érdemes lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Itt, a virág, mángold és havas receptek bejegyzés alatt!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szirmokat megmossuk, és 1,5 dl vízzel és a cukorral, fűszerekkel odatesszük főni. Lassú tűzön 40 percig főzzük.
  2. Két deci vízhez hozzákeverjük a zselatint, és hozzáöntjük a rózsához, majd a citrom levét is hozzákeverjük.
  3. Botmixerrel pépesítjük. Fölforraljuk, és forrón üvegekbe töltjük.
  4. A tetejére fordítjuk 5 percig, így nem kell hozzá tartósító.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 34 702
elküldve: 7
receptkönyvben: 226
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

ladybird

Mióta szakács: 2011.02.13.
43 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekvár rózsasziromból, viráglekvár

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

picizöldmanó
picizöldmanó Sat, 2012-06-09 23:00

Hali!
Én épp most csináltam meg, és három észrevétlem lenne. Az első, hogy ettem én már eredeti török rózsalekvárt, és az nem volt összeturmixolva,látszottak benne a szirmok itt-ott, így én sem tettem. A másik, hogy nem kell bele piros tortazselé, a sima dzsemfix is jó volt, gyönyörű színe van magától is. A harmadik, hogy nem volt itthon karadmom, így helyette ici-pici szerecsendiót, és gyömbért raktam bele. Alig várom, hogy reggel megkóstolja a család:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-06-02 08:49

Kedves Mona89!

A 15 dkg sziromból az az üveg lett tele amit látsz és még egy kisebb. Sok üveget nem kell kimosnod az biztos. Talán 40 dkg ha lesz az egészből.Én is gondolkodtam a fahéjon és a szegfűszegen is,de végül nem raktam bele,mert szerintem nagyon elnyomta volna a rózsa ízét. Persze ha Te szeretnél tenni bele akkor tehetsz. Jó kísérletezést! Éva

Mona89
Mona89 Wed, 2011-06-01 20:08

Nagyon megörültem a receptnek, valószínűleg ki is fogom próbálni. :) Csak az lenne a kérdésem, hogy a 15 dkg sziromból mennyi lekvár lesz? lehet, hogy figyelmetlen vagyok és valahova oda van írva, de...
Illetve (ez mindenkinek szól :D), ha mondjuk még szeretnék hozzá fahéjat vagy szegfűszeget tenni, az illene vajon hozzá ízben?

piakistvanne
piakistvanne Wed, 2011-06-01 11:49

Nem számít ha nem illatos,de ha csak 10-15 illatos szirmot tudsz hozzá tenni akkor már más .Készítettem én is olyanból aminek nincs illata,de mikor kicsit főződ és megszaglászod észre fogod venni hogy a kevésbé illatos rózsának melegen erősebb az illata.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-05-31 17:25

Kedves Gerdi,piakistvanné,gabssy!

Szerintem is jó lehet a rózsád. Én a sötét bordókból szedtem,de végig szaglásztam az összeset és amelyiket még alkalmasnak találtam abból téptem. Valójában van egy fajta rózsa ami direkt erre alkalmas a nevét most nem tudom. A szirmokat összeturmixoltam és természetesen benne vannak.Nem igazán akart sűrűsödni....Ha saját kertben szeded az a legjobb,mert akkor tudod,hogy mikor permetezte a gazdája. Egyébként meg nem értem? A piacon vásárolt uborkát,paradicsomot stb. tudjuk,hogy mikor permetezték? Hát nem tudjuk aztán még is befőzzük. Lásd legutóbb az uborka ügyet amibe belehaltak Németországban.Sajnos csak a saját a biztos. Tényleg nagyon sok rózsa kell hozzá. Egy nagy tál lett tele ezzel a 15dkg-val és úgy összeesett......Nem tudom honnan szedhetnél rózsát? Ismerős,rokon? Ajánlom előtte jól átnézni a recepteket,mert miután megcsináltam akkor találtam recepteket.Üdv. Éva

Gerdi
Gerdi / Gerdi Wed, 2011-06-01 09:56

Kedves Éva! Köszönöm a választ. Nem olvastam el figyelmesen a receptet...persze, hogy benne vannak a szirmok. Nem valami illatos a rózsánk, de egy próbát megér. Majd megírom az erdményt:-) Üdv. Meli

gabssy
gabssy / gabssy Tue, 2011-05-31 16:39

Ó, imádom a rózsalekvárt! Már régóta szeretnék csinálni, az egyik kérdésem eddig az volt, hogy hogy kell? Erre ezzel a recepttel megadtad a választ :), a másik kérdés már csak az, hogy honnan szerzek ennyi rózsaszirmot? És a receptedet olvasva egyre jobban foglalkoztat ez a kérdés. :) Sajnos nem kertes házban lakunk, és a virágárus nénihez meg csak nem mehetek oda, hogy tessék rózsát adni olcsóbban, mert lekvárnak lesz. :(

piakistvanne
piakistvanne Tue, 2011-05-31 16:06

Kedves Gerdi!Ne haragudj hogy én próbálok válaszolni.Jó a te rózsád is.Valamikor azt mondták hogy csak a futórózsa abból is az illatos a jó,most egyre több helyen olvasom hogy bár melyik rózsa megfelel.Én is készítettem lekvárt is és szörpöt is.Nekem kicsit furcsa annyira nem jön be de a család többi tagjának nagyon ízlik.

Gerdi
Gerdi / Gerdi Tue, 2011-05-31 14:46

Kedves Ladybird! Én is kacérkodom a rózsaszörp és lekvár gondolatával, de nekünk csak futórózsánk van mélyvörös színű. Abból is elkészíthető? Még egy kérdés: a rózsaszirmokat bennehagytad? Köszi! Meli

254
rózsa 150 g
cukor 25 dkg
víz 1.5 dl
citromlé 1 citromból nyert
tortazselé 1 csomag
víz 2 dl
vanília 1 db
kardamom 2 db