r
Nosalty Logó

Egrespite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Sunyi
Egrespite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 625 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4998 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 233 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    651.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    136.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    261 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    237 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    163 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 625 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    65.9 g

Zsír

  • Összesen
    221.9 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    611 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5211.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    1461 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    210 mg
  • Foszfor
    2245 mg
  • Nátrium
    1083 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    704.8 g
  • Cukor
    289 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    1089.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2084 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    166 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    181 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    240 micro
  • Kolin:
    468 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1894 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1306 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    638 micro
Összesen 4998 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 233 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, cukrot, sütőport összekavarjuk, azután beledolgozzuk a tojást, majd a tejfölt, végül a darabokra vágott margarint is.
  2. A tészta 2 adag pitéhez elég, úgyhogy felezzük a tésztát, és az egyik felét a mélyhűtőbe rakjuk (egy hónapig is eláll). A másik adag tésztát kilisztezett edényben a hűtőben pihentetjük, minimum egy órát, de akár egész éjszakára is betehetjük.
  3. Az egrest leturmixoljuk, a megmosott, meghámozott almákat ráreszeljük, egy fél citrom levével és cukorral felforraljuk. 2-3 percig forraljuk. A tűzről levéve fahéjjal és cukorral ízlés szerint elkeverjük. Fontos kóstolni, mert az egres fanyarsága miatt sok cukor kell bele!!
  4. A pitetésztából lecsippentünk egy keveset, és félretesszük a végére a csíkozáshoz. Kivajazott, kilisztezett tortaformába lapogatjuk a tésztát, majd elősütjük, amíg egy kis színt nem kap.
  5. Elegyengetjük benne a masszánkat, majd a tetejét a tésztacsíkokkal díszítjük. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg a tésztacsíkok szép aranybarna színt kapnak.
  6. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 18269
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 02.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az benne a legjobb, hogy sokféle gyümölccsel el lehet készíteni, frissel, fagyasztottal egyaránt, a tésztája passzol hozzá. Én már készítettem rebarbarával, almával és körtével is.

Hozzászólások (11)

Törölt felhasználó

Szia Sunyi! Nagyon jól néz ki a pitéd! Talán az egres az egyetlen gyümölcs amit nem szeretek nyersen... de ha így készítem el biztosan nagyon finom lesz! Amint szezonja lesz kipróbálom! Köszi az ötletet! Borcsi

Mátayné Zsuzsa

Én egresb?l csak szörpöt szoktam készíteni,de látva a receptedet,már alig várom,hogy jöjjön az egres szezon,gyorsan,gyorsan....addig talán kibírom. Üdv.:Zsuzsa

Sunyi

Hát sajnos én is az utolsó mélyh?tött adagot sütöttem meg. De szerencsére almát mindig lehet kapni, szóval azzal csinálom. Örülök, hogy így felkeltette a recept az érdekl?dést.

vanocska

megcsináltam ,nagyon izlik,a tésztába graham lisztet(kb fél bögrét) is tettem és tejföl helyett kefirt használtam,mert tejföl elfogyott ...rácsozni lusta voltam.még biztos sokszor elkészitem

P.Klára

Szia Sunyi! Leszüreteltük a két köszméte/egres bokrunkat, és azért jöttem fel, hogy megnézzem, levesen-mártáson kívül mit lehet ebb?l a mostoha, de jobb sorsra érdemes bogyósból csinálni. S ráakadtam a receptedre. És egyb?l eszembe jutott, hogy vagy 100 éve árultak rebarbarát, a papírján süti-recepttel. Megcsináltam, csudafinom volt.És az íz alapján eszembe jutott, hogy ez köszmétével is m?ködne. M?ködött:) Csak a tészta receptje elkallódott azóta, pedig sokszor eszembe jutott ilyenkor, köszméteszüretkor. Ezért különösen örültem, hogy megtaláltam. Igaz, már fagyóban van a köszméte, de hét végén összehozom, s megírom, hogy m?ködik fagyasztottal.Üdv.:Klári

P.Klára

Ja, vanocska rácsára visszatérve: a régesrégi recepten cukrozott tojáshabot kellett szétteríteni a sütin, s visszatolni kicsit szikkadni. Lehet, hogy ez a savanykás ízt barátságosabbá is teszi. Szerintem én sem fogok rácsozni, mert ügyetlen vagyok:(

Tekla

Szia! Ez a "bögre" hány decis? Köszi

P.Klára

Most látom, hogy egy éve jártam itt, és nem jöttem megírni, milyen a süti. Finom. Bizonyíték rá, hogy ismét megsütöttem - mert leszüreteltük a két köszméte bokrunkat. Annyi kiegészítést tennék, hogy én megijedtem, mert az almás-köszmétés massza nagyon szottyos lett, féltem, hogy elázik a tészta. Így beleöntöttem egy szitába, a leve kifolyt, de a s?r? ottmaradt, s ennyi be is fedte a kerek tészta tetejét. Nem mertem most sem bajlódni a rácsozással, befedtem a két tojásfehérje barnacukros habjával. Érdemes megcsinálni, pláne annak, aki szereti a köszmétét, de csak levesként hitte az elkészíthet?ségét.

Sunyi

Mindenkitol bocsanat, hogy csak most valaszolok. A bogre olyan 2,5 dl. Melyhutottbol is finom en is mar csinaltam tobbszor ugy. A racsozassal en sem mindig bajlodom, csak akkor ha nagyon ki akarok tenni magamert ;-) A tojashab nem rudom milyen lehet rajta en nem szeretem a habcsokot szoval marad a racsozas... Nem azik el a teszta ha elosutod. Ha biztos akarsz lenni benne akkor az elosutes utan rogton kend meg tojasfeherjevel es tedd vissza a sutobe addig amig raszikkad a feherje es ugy biztos nem azik el a teszta.

hanna2014

megcsináltam, nagyon finom lett! Legközelebb egy kicsit több egrest teszek majd bele. Én a gyümölcsöket nem turmixoltam, hanem az almát lereszeltem, az egrest pedig félbe vágtam. Így is sok levet eresztett, le is szürtem miel?tt a tésztára borítottam. Az el?sütésnél megkentem a tésztát tojásfehérjével, így valóban nem maradt nyers.

Törölt felhasználó

Hálás köszönet a receptért! Nagyon finom lett! Barátaink elutaztak és ránk bizták a kertet, szedjük le ami beérik... na volt egres böven és nem tudtem mit kezdeni vele...igy bukkantam rá a receptre és nagyon bevált.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.