r
Nosalty Logó

Édesburgonya-gnocchi, rozmaringgal és zsályával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
iceScream
Édesburgonya-gnocchi, rozmaringgal és zsályával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A gnocchihoz

"Mártás", pirítás

Összesen 584 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A gnocchihoz

"Mártás", pirítás

Összesen 3500 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A gnocchihoz

"Mártás", pirítás

Összesen 226 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    649.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    167 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    230 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    102.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    807 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    7383 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 584 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.5 g

Zsír

  • Összesen
    124.2 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    698 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3897.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    219 mg
  • Kálcium
    1001 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    287 mg
  • Foszfor
    1381 mg
  • Nátrium
    981 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    492.8 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    614 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4840 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    263 micro
  • Kolin:
    437 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1139 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    44298 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    580 micro
Összesen 3500 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    250.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    311 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    2845 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 226 kcal

Hozzávalók

A gnocchihoz

"Mártás", pirítás

Elkészítés

A gnocchihoz

  1. Az édesburgonyákat megszurkáljuk villával pár helyen, majd 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt addig sütjük őket, amíg teljesen meg nem puhulnak. Hagyjuk őket kihűlni.
  2. A batáták húsát kiszedjük a héjukból, majd egy villa vagy egy krumplinyomó segítségével alaposan összetörjük őket. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tojásokat, jól összekeverjük.
  3. Apránként elkezdjük hozzáadagolni a keverékhez a lisztet, és folyamatosan eldogozzuk. Az édesburgonyák méretétől, nedvességtartalmától és a liszttől is függ, hogy mennyit vesz fel a dolog belőle, tapasztalataim alapján ez 500 és 750 g között mozog. Addig adjunk hozzá lisztet, amíg már nem igazán ragad a tészta.
  4. Alaposan lisztezzük meg a munkafelületünket és a kezünket, a tésztából először csináljunk kb. ujjnyi vastag "kukacokat", majd egy villa segítségével vágjunk belőle kis "párnákat", végül pedig a villa fogait húzzuk rajtuk végig, így létrehozva azokat a kis barázdákat, amiken szépen megragad bármilyen mártás.
  5. A kész gnocchikat lobogó, sós vízben készre főzzük, ha feljönnek a víz tetejére, akkor megfőttek. Hagyjuk őket lecsöpögni.

"Mártás", pirítás

  1. A megfőtt gnocchikat egy kis vajon átpirítjuk. Érdemes adagokban csinálni, hogy rendesen tudjunk dolgozni a serpenyőnk tartalmával. Szükség esetén pótoljuk a vajat.
  2. A fokhagymákat összetörjük (nem kell felaprítani), majd a gnocchik lepirítására használt serpenyőben olvasszuk meg a maradék vajat, és dobjuk bele a fokhagymát, zsályát rozmaringot, valamint ha szeretjük, akkor a chillit, és addig melegítsük, amíg át nem veszi a vaj a fűszerek ízét.
  3. Vegyük ki a fokhagymákat a zsiradékból (nagyon finomak, én sose tálalom őket, hanem megeszem, amint kicsit kihűlnek), majd forgassuk bele a gnocchikat, és adjuk hozzá a citromlevet. Ez után már lehet is tálalni, és enni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 134
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1723
  • Feltöltés dátuma: 2019. február 02.

Ajánló

Köretként is használható, de önálló fogásként is teljesen megállja a helyét. Ha bolondítani akarunk egyet rajta, lehet más fűszereket is rakni a tésztába, vagy akár egy kis főtt zellert is. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Édesburgonya-gnocchi, rozmaringgal és zsályával
iceScream 8 recept

A hagyományos gnocchi a legtöbb embernek az előre elkészített bolti verzióban ismert, viszont házilag se nagy ördöngösség megcsinálni. Én egy édesburgonyás variációt találtam ki, ami nagyon sokat dob az ízén. A vajas mártás kifejezetten egyszerű, de máshogy is csinálhatjuk ízlésünknek megfelelően.

Hozzávalók

A gnocchihoz

"Mártás", pirítás

Címlapról ajánljuk

4 bonyolult étel, amelynek lusta verziója is létezik

Vannak a konyhaművészetnek azon ételremekei, amelyekhez csak ritkán nyúlunk vagy kevésszer jutunk el, mert megfőzésükhöz nemcsak sok idő, de némi kézügyesség/tapasztalat is szükséges. Ha mégis nagyon rákívánunk valamelyikre, de nem akarunk sokat bíbelődni, készítsük el à la lusta módon.

Lakos Benedek

További cikkek

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!