Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Selyemkalács

Selyemkalács
Selyemkalács
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromat idézi Nagyikám és Édesanyám kalácsa.

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Teteje

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, melybe egy teáskanál cukrot tettünk.
  2. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, a maradék cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, beleütjük a tojást, a tojássárgáját, beleöntjük a rumot és a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos tejjel összegyúrjuk, hogy egy puha tésztát kapjunk.
  3. Mikor a tésztánk már szép hólyagos, apránként beledolgozzuk az olvasztott vajat is, és tiszta konyharuhával letakarva, 30-40 perc alatt meleg helyen megkelesztjük.
  4. Ha megkelt, deszkára borítva enyhén átgyúrjuk, két felé osztjuk, és egyenként kézzel alaposan kisodorjuk kb. 40 cm-es rudakra. A két rudat összefonjuk. A kalácsot hosszúkás, sütőpapírral bélelt formába tesszük (32×11×6 cm).

Teteje

  1. Tetejét megkenjük a felvert tojással, és 30 percig pihentetjük.
  2. Közben a sütőt előmelegítjük, majd a kelés után ismét átkenjük a maradék tojással, és 180 C-on 30 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32×11×6 cm
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 795
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kelt kalács, fonott kalács, édes kalács kelt tésztából

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

171
élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
cukor 2 ek
finomliszt 35 dkg
1 teáskanál
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
rum 2 teáskanál
vaj 4 dkg
tojás 1 db