Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós torta Smaragd konyhájából

Diós torta Smaragd konyhájából
Diós torta Smaragd konyhájából
58 perc / előkészület: 30 perc főzés: 8 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem munkatársa a családjával jött hozzánk az ünnepek között, és ez alkalomra készülvén sütöttem ezt a hagyományos diós tortát. Kerek formában is készíthetjük. Bármilyen alkalomra remek.

hozzávalók / 12 adag

Diós tészta

Diós krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Diós tészta

  1. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A fehérjéket csipet sóval és a porcukorral kemény habbá verjük.
  2. A sárgáját a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával jól elkeverjük robotgeppel, majd lassan hozzákeverjük az átszitált, liszttel elkevert darált dió és a sütőpor keveréket.
  3. Ehhez gyengéden hozzákeverjük a kemény fehérjehabot.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180-200 fokon sütjük, míg a teteje szép pirosas nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük.
  5. Ha kész, sodródeszkára kiborítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Diós krém

  1. A tejet odatesszük a liszttel, vaníliás cukorral, és felfőzzük kevergetve, hogy le ne ragadjon.
  2. Ha besűrűsödött, akkor levesszük, és néha átkevergetve kihűtjük.
  3. A puha vajat kikeverjük habosra a porcukorral és a rummal.
  4. A darált diót belekeverjük a tejes masszába, majd hozzákeverjük a habos vajat.
  5. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy a benne lévő vaj megdermessze a krémet.

Összeállítás

  1. A kihűlt tésztát hosszában elvágjuk, és még vízszintesen is kettévágjuk, hogy négy tésztalapot kapjunk.
  2. Mindegyik tésztalapra kenünk a krémből, és egymásra tesszük őket. Még kívülről is megkenjük a krémmel az oldalát is. A tetejére szórhatunk darát diót, és dió negyedekkel még díszíthetjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 35*25 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 13 571
elküldve: 2
receptkönyvben: 150
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Smaragd konyha

Mióta szakács: 2014.05.04.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diókrémes torta, diós vajkrémes diótorta, diós-vajkrémes torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Smaragd konyha
Smaragd konyha / Smaragd konyha Fri, 2015-01-23 20:12

Sajnálom hogy magának csomos lett a tészta massza, de ez a receptem még a nagyimtól van. Külömben nagyon sok függ a liszt minőségétől és a tojás méretétől. S-es méretű tojást nem ajánlok.M-es vagy L-es a jó.Én a nagymama lisztet használom minden sütéshez. Üdvözlettel: Marika

Efuka
Efuka Fri, 2015-01-23 12:45

Nagyon rosz otletnek tartom a tojas sargajat ossze keverni a dios lisztel... nagyon ossze csomosodik es alig tudtam valamennyire csomo mentesre kavarni a tojashabbal, ezert kicsit bogos maradt. Kiprobaltam azert irom! Legkozelebb a hagyomanyos modon fogok eljarni, a felvert feherjehez adom a sargajat es ehez fogom hozza kavarni a dios lisztet. Amugy nagyon izletes a torta!

484
tojás 10 db
1 csipet
porcukor 8 ek
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
finomliszt 6 evőkanál
dió 20 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tej 4 dl
finomliszt 3 evőkanál
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 15 dkg
porcukor 10 dkg
rum 1 ek
dió 20 dkg