Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós zabkenyér

Diós zabkenyér
Diós zabkenyér
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kenyeret szeretem én megsütni, mert akkor tudom, hogy mit eszek. Nem egy nagy kaland, szóval nem kell tőle megijedni :) Már untuk a lenmagos/köményes rozskenyeret, így keresgéltem. Nem találtam a megfelelőt, így gondoltam, kikísérletezek egyet. Ez lett belőle :)

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A késes mixerrel vagy kávédarálóval lisztté őröljük a zabpelyhet. Ezután egy tálba öntjük, hozzáadjuk a többi lisztet, a diót, a sót és a tojásokat (3 sárgája vagy 1 tojás és 1 sárgája).
  2. A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Mikor felfutott az élesztőnk, hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Beletesszük a langyos vizet is, és jól összegyúrjuk. Elég kemény tésztát kapunk, ami kissé ragacsos. Ne adjunk hozzá több lisztet! Csak emeljük fel, és lisztezzük ki alatta a tálat, majd a tészta tetejére is szórjunk.
  3. Kb. 1-1,5 órát kelesztjük. Nem kell megijedni, hogy nem kelt hatalmasra. A zab rengeteg nedvességet szív magába. (Én azt tapasztaltam, hogy minél több folyékony alapanyag van a tésztában, annál könnyebben kel meg. Ez persze főleg a reform keltekre igaz.)
  4. Szilikon sütőformába tesszük, és belenyomkodjuk (mivel a tészta ekkor sem lesz olyan képlékeny).
  5. Előmelegítjük a sütőt. Először nagy lángon kb. 5 percig, majd takarékon sütjük kb. 30-35 percig.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 15x10x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 990
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Simcsike

Mióta szakács: 2012.11.06.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

zabkenyér, rozsos zabkenyér, diós rozsos zabkenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

307
zabpehelyliszt 40 dkg
rozsliszt 15 dkg
finomliszt 5 dkg
tojássárgája 3 db
élesztő 5 dkg
tej 3 dl
víz 1 dl
dió 2 marék
2 teáskanál
cukor 1 csipet