r
Nosalty Logó

Diós pite

La fée de cuisine
Diós pite
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta:

Töltelék:

Szirup:

Öntet:

A tészta lekenéséhez:

2007
Kalória
25.2g
Fehérje
160.7g
Szénhidrát
148.5g
Zsír
118.2g
Víz
296.7g
Koleszterin
8.1g
Élelmi rost
88.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Szirup:

Öntet:

A tészta lekenéséhez:

Összesen 2007 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Szirup:

Öntet:

A tészta lekenéséhez:

Összesen 8032 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Szirup:

Öntet:

A tészta lekenéséhez:

Összesen 435 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    25.2 g

Zsír

  • Összesen
    148.5 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    297 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1545.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    469 mg
  • Nátrium
    645 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    160.7 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    118.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    784 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    769 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    185 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 2007 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    100.6 g

Zsír

  • Összesen
    593.9 g
  • Telített zsírsav
    246 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    137 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    180 g
  • Koleszterin
    1187 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6182.7 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    843 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    680 mg
  • Foszfor
    1876 mg
  • Nátrium
    2580 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    642.8 g
  • Cukor
    355 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    473 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3136 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    86 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    473 micro
  • Kolin:
    423 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3075 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    739 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 8032 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    32.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    336 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    25.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    170 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 435 kcal

Elkészítés

Tészta:

  1. Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat. Alaposan összedolgozzuk, míg morzsa állagú keveréket kapunk. (Jó, hogyha a tésztában borsó nagyságú vajdarabkák maradnak.)
  2. Ezt követően elkezdjük adagolni evőkanalanként a hideg vizet. Akkor jó a tésztánk állaga, ha egy kis adag tésztát összenyomva összeáll. Abban az esetben, ha a tészta nem áll össze, tovább adagoljuk a vizet. Azonban a túl sok víztől a tészta kemény lehet.
  3. A morzsás állagú tésztát egy nyújtódeszkára öntjük, és egy gombócot formálunk belőle, arra figyelve, hogy a tésztát nem gyúrhatjuk. A tésztánk akkor lesz jó, ha apró vajdarabkák még látszódnak benne.
  4. A gombócot egy kis liszttel hintjük le, és folpackba tekerjük. Minimum 1 órát a hűtőbe kell helyezni, az ideális azonban az, ha egy éjszakát ott tölt.

Töltelék:

  1. Egy lábosban állandó keverés közben, összemelegítjük a diót, a barna cukrot és a fahéjat. Amikor a cukor felolvadt már jó is, és tehetjük is félre.

Szirup:

  1. Egy másik lábasban elkezdjük melegíteni mézet, a barna cukrot, a vizet, a fahéjat és a sáfrányt. Folyamatosan keverjük, hogy nehogy odaégjen. Egyszer hagyjuk felforrni, majd a diós töltelékre öntjük. Jól összeforgatjuk.
  2. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, és egy kilisztezett felületen a sütőformának megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A sütőformát kivajazzuk, majd belehelyezzük a tésztát, erre kanalazzuk rá a diós tölteléket.
  3. A maradék tésztát kinyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle, ezzel rácsozzuk be a pite tetejét.
  4. Egy tojást felverünk, és lekenjük a tésztát, hogy szebb színe legyen.
  5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük a pitét.

Öntet:

  1. Egy elektromos mixer segítségével felverjük a tejszínhabot, a juharszirupot és a porcukrot. Tálaláskor ezzel díszítjük a piteszeleteket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Az ősz tagadhatatlan jele, ha elkezd hullani a fáról a dió. A dió számtalan finomságnak szolgálhatja az alapanyagát. A hétvégén az egyszerű pitetésztám töltelékeként használtam fel. A pitém ízhatását még fokoztam egy juharszirupos-tejszínhabos öntettel is. Ennél fenségesebb kényeztetést el sem tudnék képzelni egy borongós őszi délután.

További receptek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek