r
Nosalty Logó

Diós almáslepény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Muci
Diós almáslepény
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 707 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 7065 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 234 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    37.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.4 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    140.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    301 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    282 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    206 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 707 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    95.4 g

Zsír

  • Összesen
    371.7 g
  • Telített zsírsav
    101 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    136 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    116 g
  • Koleszterin
    755 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2893.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    489 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    374 mg
  • Foszfor
    1459 mg
  • Nátrium
    309 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    873.9 g
  • Cukor
    428 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    1407.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3005 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    274 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    578 micro
  • Kolin:
    623 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2823 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2060 micro
  • β-crypt
    162 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1221 micro
Összesen 7065 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    95.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 234 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az almát meghámozzuk, nagylyukú almareszelőn lereszeljük és a cukorral addig főzzük, amíg a levét el nem fővi, majd elkeverjük az őrölt fahéjjal és hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt a langyos tejben, amiben a cukrot feloldottuk, felfuttatjuk.
  3. A lisztet a margarinnal és a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a tojásokat, a cukros, élesztős tejet és összegyúrjuk.
  4. Az összegyúrt tésztát két cipóra osztjuk és tepsiméretűre (28 x 38 cm) nyújtjuk.
  5. Az egyik tésztalappal kibéleljük a tepsit, rászórjuk a darált dió 2/3 részét és rásimítjuk a kihűlt almatölteléket, a töltelékre rászórjuk a maradék darált diót. Befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.
  6. A tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, egyenletesen rászórjuk a durvára vágott dióbelet. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét.
  7. Előmelegített sütőben, 220 C°-on szép pirosra sütjük.
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 110 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 32911
  • Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 01.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Almás lepényt egész évben bármikor lehet sütni, de a most készített sütemény apropóját a piacon meglátott szép nagy, úgynevezett  "fontos" alma, vagy ahogy másképp is hívják "rétesalma" adta. Ez a fajta savanykás, jó ízű alma kifejezetten süteményekbe való és nyáron lehet kapni.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Én nem szoktam a reszelt almát megpárolni csaki kinyomkodni. Ha f?z?d, akkor nem olyan lesz mintha lekvárt kentél volna a két tészta közé?

Muci

Szerintem nem lekvár állagú a töltelék , bár almalekvárt még nem ettem. A párolás célja alapvet?leg az, hogy az alma leve elpárologjon, a cukor feloldódjon és így sülés közben ne ázzon el a tészta. Muci

Törölt felhasználó

Az almalé felfogására egy kis prézlit szórunk a reszelt alma alá.

Törölt felhasználó

Én is megpárolom a reszelt almát! Így sokkal finomabb:)

Törölt felhasználó

SZENTSÉG TÖR? VAGYOK NEM IS HÁMOZOM AZ ALMÁT JÓL KINYOMKODOM 1ÓRA SÜTÉSSEL NAGYON FINOM LESZ KELL A ROST

Törölt felhasználó

Én szoktam ilyen sütit rendszeresen sütni, de nem szoktam megpárolni az almát. Így rétegzem: tészta, zsemlemorzsa + dió (5 dkg morzsa + 10 dkg darált dió), lereszelt alma, fahéjas cukor (kb. 10 dkg, de az almától függ), tészta. Így nem áztatja el az alma a tésztát, megpárolódik, de nem lesz túl pépes sem.

monika.orovecz

Én megpároltam az almát, nagyon finom lett, de ma is megsütöm, most megpróbálom csak lereszelve, párolás nélkül. Kinek mi az ízlése, ki hogy szereti. Szerintem mindenhogyan finom lehet. Az a lényeg együnk sok gyümölcsöt, nyersen, párolva akárhogy.

Gyermely2009

Én mindig , - már el?z? este- a meghámozott , lereszelt almát a fenti ízesítéssel, kis citromhéjjal megpárolom. Másnap a már kih?lt almát azonnal fel tudom használni.Biztos finom a többi módon elkészített lepény is.Minden bizonnyal sokat számít az, hogy valamikor Édesanyánk hogy készítette odahaza. Sok mindennel van úgy az ember-én az almás lepénnyel is- , hogy csak az" Édesanyámfélét" szeretem.Jó sütögetést kívánok Mindnyájatoknak!

Törölt felhasználó

Az én anyukám mindig lereszelte és párolás nélkül sütötte meg, nagyon finom volt. Én pedig szeletelt almát párolok meg, és azt rakom a tésztalapok közé, úgy is isteni.

Törölt felhasználó

Nagyon finom süti én is szoktam csinálni,én se párolom az almát.

barand

  Egy baj van ezzel a sütivel: addig eszem amíg látom.:)) Párolni egyébként én sem szoktam az almát (bár az anyukám úgy csinálta). A reszelt almát összekeverem a cukorral s a fahéjjal s hagyom állni. Sütés el?tt kinyomkodom - így nem lesz tocsogós a tészta - a fahéjas almalét meg megiszom. Nagyon finom! :)

Tetej

Én sem szoktam megpárolni.Kinyomkodom,teszek bele búzadarát fahéjat cukrot.és úgy teszem a tésztára.ha megsül nagyon finom krémes lesz.Már a kollégan?k is így csinálják. A búzadara felszívja a felesleges nedvet és attól megdagad.Lassan itt a nyári alma szezon.

vizsu

Mennyi b?zadara kell bele?

vizsu

A tésztát kell-e keleszteni?

Muci

Szia " vizsu " ! Az els? kérdésedre nem tudok válaszolni, mert én nem használok hozzá búzadarát. Az almatöltelék alá, mint a receptben is írtam ?rölt dióbelet szórok. Remélem "tetej " is észreveszi a kérdésedet és válaszol. A tésztát nem kell keleszteni. Üdv.: Muci

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek