Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós almáslepény

Diós almáslepény
Diós almáslepény
95 perc / előkészület: 40 perc főzés: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Almás lepényt egész évben bármikor lehet sütni, de a most készített sütemény apropóját a piacon meglátott szép nagy, úgynevezett  "fontos" alma, vagy ahogy másképp is hívják "rétesalma" adta. Ez a fajta savanykás, jó ízű alma kifejezetten süteményekbe való és nyáron lehet kapni.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • 5 dkg dió (durvára vágott)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, nagylyukú almareszelőn lereszeljük és a cukorral addig főzzük, amíg a levét el nem fővi, majd elkeverjük az őrölt fahéjjal és hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt a langyos tejben, amiben a cukrot feloldottuk, felfuttatjuk.
  3. A lisztet a margarinnal és a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a tojásokat, a cukros, élesztős tejet és összegyúrjuk.
  4. Az összegyúrt tésztát két cipóra osztjuk és tepsiméretűre  (28 x 38 cm) nyújtjuk.
  5. Az egyik tésztalappal kibéleljük a tepsit, rászórjuk a darált dió 2/3 részét és rásimítjuk a kihűlt almatölteléket, a töltelékre rászórjuk a maradék darált diót. Befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.
  6. A tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, egyenletesen rászórjuk a durvára vágott dióbelet. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét.
  7. Előmelegített sütőben, 220 C°-on szép pirosra sütjük.

  • elkészítettem: 110 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 650
elküldve: 5
receptkönyvben: 465
elkészítve: 9/16
Facebookon megjelent: 1

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós-almás süti

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mazsola75
Mazsola75 Thu, 2012-10-04 20:13

Drága Muci néni!

Ismét csak köszönettel tartozom ezért a finom receptért. Nemrég lett kész, de még melegen elkopott, ahogy volt :)
Úgy vagyok a recept kereséssel, hogy először mindig Muci néninél nézem meg, mert itt csak finom, jó recepteket találtam :)
Köszönöm szépen a kislánykám nevében is :)

Puszi: Tünde

Ui: Tudom, hogy nem egy receptoldalra való a következő pár mondat, de másként nem tudom megköszönni!

Muci néni túrós pitéjét már több alkalommal sütöttem meg. Legutoljára a 84 éves nagymamámnak és nagynénéméknek vittem haza látogatóba (messze laknak, így nem apróztam pár kockával... vittem az egész tepsit). A nagyikám, aki sajnos nagyon beteg lett már nem igazán akar enni... (agyvérzést kapott - nem mozog a fél oldala)... szóval megkóstolta a túrós pitét és több szeletet is jóízűen megevett és azt mondta, hogy nagyon-nagyon finom...

EZÉRT KÜLÖN KÖSZÖNETTEL TARTOZOM!!!

Muci
Muci / Muci Fri, 2012-10-05 16:50

Kedves Tünde ! / Mazsola75 /
Nagyon örülök, hogy meg vagy elégedve a receptjeimmel. Nagyikádnak jobbulást kívánok. Kislánykádat puszilom. További jó sütés-főzést kívánok.
Üdv. : Muci

Ilcsi55
Ilcsi55 Mon, 2012-09-17 12:58

Én még van. puding port is szórok a töltelékbe
ILCSI 55

Muci
Muci / Muci Mon, 2012-09-17 17:16

Szia ILCSI !
A hozzávalóknál kicsit tovább kell lefelé görgetni a nyilat és akkor megtalálod.
Üdv.: Muci

tetej
Tetej / tetej Tue, 2011-11-08 20:52

vizsu! Amennyit az alma felvesz,annyi búzadara kell. Üdv...

Ui... Elnézés későn vettem észre!

gemabo
gemabo Fri, 2011-11-04 14:16

Én nem párolom, csak megpucolom és lereszelem, belekeverem a szükséges cukormennyiséget, fahéjat, és gyümölcsös műzlik keverek közé, ami felszívja a felesleges nedvességet. a múlt hét végén sütöttem így. és nagyon finom lett.

Muci
Muci / Muci Mon, 2011-10-03 15:26

Szia " vizsu " !
Az első kérdésedre nem tudok válaszolni, mert én nem használok hozzá búzadarát. Az almatöltelék alá, mint a receptben is írtam őrölt dióbelet szórok. Remélem "tetej " is észreveszi a kérdésedet és válaszol. A tésztát nem kell keleszteni.
Üdv.: Muci

tetej
Tetej / tetej Wed, 2011-07-13 20:23

Én sem szoktam megpárolni.Kinyomkodom,teszek bele búzadarát fahéjat cukrot.és úgy teszem a tésztára.ha megsül nagyon finom krémes lesz.Már a kolléganők is így csinálják. A búzadara felszívja a felesleges nedvet és attól megdagad.Lassan itt a nyári alma szezon.

barand
barand / barand Fri, 2010-09-24 14:48

 
Egy baj van ezzel a sütivel: addig eszem amíg látom.:))
Párolni egyébként én sem szoktam az almát (bár az anyukám úgy csinálta). A reszelt almát összekeverem a cukorral s a fahéjjal s hagyom állni. Sütés előtt kinyomkodom - így nem lesz tocsogós a tészta - a fahéjas almalét meg megiszom. Nagyon finom! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-09-24 13:00

Nagyon finom süti én is szoktam csinálni,én se párolom az almát.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-09-24 11:01

Az én anyukám mindig lereszelte és párolás nélkül sütötte meg, nagyon finom volt. Én pedig szeletelt almát párolok meg, és azt rakom a tésztalapok közé, úgy is isteni.

Gyermely2009
Gyermely2009 Fri, 2010-09-10 19:37

Én mindig , - már előző este- a meghámozott , lereszelt almát a fenti ízesítéssel, kis citromhéjjal megpárolom.
Másnap a már kihűlt almát azonnal fel tudom használni.Biztos finom a többi módon elkészített lepény is.Minden bizonnyal sokat számít az, hogy valamikor Édesanyánk hogy készítette odahaza. Sok mindennel van úgy az ember-én az almás lepénnyel is- , hogy csak az" Édesanyámfélét" szeretem.Jó sütögetést kívánok Mindnyájatoknak!

monika.orovecz
monika.orovecz Sat, 2010-04-24 14:51

Én megpároltam az almát, nagyon finom lett, de ma is megsütöm, most megpróbálom csak lereszelve, párolás nélkül. Kinek mi az ízlése, ki hogy szereti. Szerintem mindenhogyan finom lehet. Az a lényeg együnk sok gyümölcsöt, nyersen, párolva akárhogy.

Astrid
Astrid Sat, 2010-04-03 10:56

Én szoktam ilyen sütit rendszeresen sütni, de nem szoktam megpárolni az almát.
Így rétegzem: tészta, zsemlemorzsa + dió (5 dkg morzsa + 10 dkg darált dió), lereszelt alma, fahéjas cukor (kb. 10 dkg, de az almától függ), tészta. Így nem áztatja el az alma a tésztát, megpárolódik, de nem lesz túl pépes sem.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-09-04 11:31

Az almalé felfogására egy kis prézlit szórunk a reszelt alma alá.

Muci
Muci / Muci Wed, 2009-09-02 15:06

Szerintem nem lekvár állagú a töltelék , bár almalekvárt még nem ettem.
A párolás célja alapvetőleg az, hogy az alma leve elpárologjon, a cukor feloldódjon és így sülés közben ne ázzon el a tészta.

Muci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-09-02 10:26

Én nem szoktam a reszelt almát megpárolni csaki kinyomkodni.
Ha főződ, akkor nem olyan lesz mintha lekvárt kentél volna a két tészta közé?

707
finomliszt 50 dkg
margarin 25 dkg
vaj 10 dkg
élesztő 3 dkg
tej 1 dl
cukor 8 dkg
tojás 2 db
1 csipet
alma 1.5 kg
cukor 20 dkg
fahéj 2 kk
dió 5 dkg
tojás 1 db
dió 5 dkg