Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grenoble-i diótorta

Grenoble-i diótorta
Grenoble-i diótorta
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért kedvencem ez a francia gasztrooldalról származó sütemény, mert liszt helyett dióból van a tésztája.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mázhoz

A díszítéshez

  • 5 dkg dió (10 db felezett)

ajánlat

Ideális a délutáni capuccino mellé vagy gyerekeknek kakaóhoz reggelire. (Olyankor rum nélkül és kakaóporral készítem.)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojások sárgáját és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a rumot.
  2. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a rumos-cukros sárgájához adagoljuk óvatosan.
  3. A darált diót elkeverjük az étkezési keményítővel, és nagy mozdulatokkal a habos tojáshoz keverjük.
  4. Kapcsos tortaformát kivajazunk, aljába sütőpapírt vágunk (azt is megvajazzuk), és beleöntjük a tésztát.
  5. Előmelegített sütőben megsütjük. (tűpróba!)
  6. Langyosan kiemeljük a formából, és rácsra tesszük.
  7. A porcukrot elkeverjük 2 ek vízzel és a kakaóporral. A szirupot még melegen a torta tetejére csurgatjuk.
  8. Díszítésként ráhelyezzük a dióbeleket.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 489
elküldve: 4
receptkönyvben: 299
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

rumos-diós torta, francia kakaós diótorta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koni08
Koni08 Wed, 2014-08-13 11:26

Szia Mignon!
Lehet, hogy egyértelmű, de pontosítani szeretnék. A rumnál, milyen rumra gondolsz? Sütőrum? Vagy rumaroma? Vagy rendes alkoholos rum, akkor viszont milyen? :) csak szeretném, hogy tökéletes és finom legyen :) Köszi!

sz.e.
sz.e. / sz.e. Mon, 2012-03-05 19:18

Sziasztok! Megsutottem a tortat, nagyon nagy sikere lett. En annyiban ujitok rajta legkozelebb, hogy kremet rakok bele. Megpedig a Boston krem torta kremjet ( ld a nevem alatt a receptet)

enique
enique / enique Mon, 2011-11-21 23:13

Megsütöttem, isteni lett.
Csak a máz/sziruppal kapcsolatban van egy kérdésem. A hozzávalóknál 4 dkg vaj van, a 2 evőkanál vízről nem írsz. A receptleírásban már víz van, vaj nincs, azt sem írod, hogy össze kéne főzni (csak sejthető). Viszont azt írod, hogy a szirupot ráöntözzük a kisült tortára. Akkor most máz vagy szirup?

mignon
Mignon / mignon Sun, 2012-03-04 11:54

Kedves enique!
Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
A hozzászólásod többi részén meglepődtem, mert az ilyen apró részletekre mindig nagyon figyelek, mert nincs annál bosszantóbb, mint amikor valami nem pontos a receptben és ezért nem sikerül! Persze előfordult már, hogy elírtam vagy elnéztem adatokat, de most a hozzávalóknál én mást látok, mint amiről te írsz. A máznál 15 dkg porcukor, 2 ekanál víz és 2 ekanál kakaópor vagy Nescafé szerepel nálam. Lejjebb pedig, a forma kikenéséhez 4 dkg vaj. Tehát a vaj csak a forma előkészítéséhez kell.
A mázhoz a leírtak szerint csak elkeverem a hozzávalókat (ami ekkor még folyós, ezért írtam szirupnak), de aztán rádermedt máznak a süti tetejére. Ami kiegészítendő megjegyzés, hogy a 2 ekanál víz legyen esetleg meleg, mint mikor Nescafét készítünk, így könnyen felolvad benne a porcukor és a Nescafé vagy kakaópor.
Remélem kedvencetek lesz a süti és legközelebb is elkészíted!
Üdvözöllek:
Mignon

mignon
Mignon / mignon Tue, 2011-11-22 22:04

Kedves enique!
Örömmel olvastam, hogy ízlett! :)
Szomorúan olvastam, hogy picit hibáztam a leírásban. A vaj a forma kikenéséhez kell, ezt külön fogom kiírni, javítom.
A sziruphoz a 2 ekanál víz kell (ezt pedig beírom a listába).
Mikor folyékony szirupnak hívom, aztán ahogy megdermed a torta tetején, máz lesz belőle.
Köszönöm a visszajelzésed!
További jó sütés-főzést!
Üdv:
Mignon

mignon
Mignon / mignon Thu, 2011-08-25 14:37

Kedves Mari!
Igazán örülök, hogy így megtetszett neked is ez a recept, annak meg külön, hogy ízlett is! :)
A praktikák nagyon fontosak, ezért is jó ez az oldal, hogy megosszuk egymást közt azokat is! :)
Köszönöm a visszajelzést a receptről, további jó sütés-főzést, üdvözöllek:
Mignon

szmari
szmari Wed, 2011-08-24 12:13

Hopp! Megint itt..kicsi idő telt el az első kóstolás óta..most újrakóstoltam....:-))
Ennek kicsit többet kellett volna állnia...mohó voltam...most már nem száraz..nagyon-nagyon finom...,bekóstoltam majdnem a felét...:-))

Kellett a tapasztalatgyűjtéshez:-)))

szmari
szmari Wed, 2011-08-24 12:04

Épp most kóstoltam, nekem kicsit száraz a tésztája, pedig a csokiöntetet kicsit "vékonyabbra", hígabbra készítettem, mint ahogy írtad...legközelebb majd talán többet is készítek rá, hogy jól beszívja a piskóta......de ettől függetlenül nagyon finom.., lesz is még jövője nálunk...én mióta rátaláltam, azóta bele vagyok szerelmesedve ebbe a sütibe:-)) Köszi a receptet...!!!

A sütőpapír kikenéséhez, ha megengeded a tapasztalatom...évekkel ezelőtt, mikor még nem voltak ilyen szilikonos formák, sütőpapírok, még egyszerű sütőpapírok se, egy jeles szakácsnőnk , szakácskönyvírónk, azt ajánlotta, hogy kikenni csak sertészsírral érdemes...tudom, hogy nem egészséges, de nem kell olyan sok..egyszerűen azért, mert a többi zsiradékkal ellentétben, ez nem tartalmaz vizet, ami segíti a leragadást....
Érdemes kicsit vizes konyharuhára tenni formástól a kisült sütit, így kicsit beizzad az alja, utána könnyen kijön...Én most ezt a módszert alkalmaztam, se szilikon forma, se szilikonos papír, valami olcsó teflonos kuglóf forma, vagy koszorú..nem is tudom...kicsit pihent a ruhán, aztán szépen kijött.

Bocs, hogy hosszú voltam, meg tudom, nem spanyol viasz:-)), de talán lesz valaki, aki hasznát veszi...én 25 éve folyamatosan tanulom a fortélyokat, és mindig vannak újak:-)))

mignon
Mignon / mignon Wed, 2011-08-24 08:26

Szia!
Igen, ezen én is csodálkoztam, de nem kell bele sütőpor!
Remélem ízleni fog!
Üdv:
Mignon

szmari
szmari Wed, 2011-08-24 08:11

Nekem is nagyon tetszik, most készülődök megsütni..és az jutott eszembe, hogy tényleg nem kell bele sütőpor se?

mignon
Mignon / mignon Mon, 2011-08-15 22:00

Kedves Vik!
Ez a francia recept eleve így írta a sütőpapír használatát és én betartottam, mert az a tapasztalatom (piskóta sütésnél is), hogy még a szilikonos sütőpapírt is be kell olajozni, hogy biztos ne ragadjon rá a tészta.
Sakumo!
Biztos ízlene barátnődnek, lassan itt az ősz, a dió szezon, lepd csak meg vele! :)
Jó sütés-főzést nektek, üdv:
Mignon

Sakumo
Sakumo Sun, 2011-08-14 19:34

Ez igazán remek! Javaslom, hogy tedd be a gluténmentes ételek közé! Azokra mindig szükség van :D Barátnőm lisztérzékeny, biztos mind a tíz ujját megnyalná egy ilyen torta után. Ha sikerül diót szereznem feltétlen kipróbálom!

sz.e.
sz.e. / sz.e. Fri, 2012-03-02 19:31

Jo, hogy felhivtatok a figyelmet a liszterzekenysegre, egyre tobb ember liszterzekeny. Kiprobalom en is a tortat, a Grenoble nevre lettem figyelmes, imadok mindent, ami etel es francia... A francia peksegek & cukraszatok nagyon hianyznak.... kivancsian varom az eredmenyt :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sun, 2011-08-14 17:00

Szia Mignon! Eszméletlenül guszta ez a torta, úúúgy beleharapnék! Több helyen olvastam már, hogy sütőpapír használata mellett még zsiradékkal is kikenik a sütőformát, Te duplán is. Szeretném megkérdezni, hogy milyen minőségi javulást hoz ez a praktika? Jól sejtem, hogy így a hosszú sütési idő ellenére sem keményedik kenyérszerűre a sütik alja? Köszönöm előre is, szép napot! Vik

574
dió 25 dkg
tojás 5 db
cukor 25 dkg
rum 2 ek
étkezési keményítő 10 dkg
vaj 4 dkg
porcukor 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
víz 2 ek
dió 5 dkg