Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós macskaszem

Diós macskaszem
Diós macskaszem
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nevezhetjük ökörszemnek, pávaszemnek, macskaszemnek vagy ahogy tetszik! Egy tipikus régi nagymama sütemény, ami számomra nagyon kedvelt! :) Most karácsonykor elkészítettük, már nincs is belőle egy morzsa sem!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sütőport, sót, a citromhéjat összekeverjük, elmorzsoljuk a zsírral, és összegyúrjuk a tojássárgákkal, és némi tejjel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Az élesztőt kb. 1/2 dl cukros tejben felfuttatjuk, és úgy adjuk a többihez.)
  2. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, majd azzal is habosítjuk még kicsit.
  3. Kanállal lazán belekeverjük a darált diót. Egy sűrű, diós krémet kapunk. Az egyik tésztaadagot kb. 4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A hossza akkora legyen, hogy keresztben beférjen a tepsibe!
  4. Az egész felületét megkenjük lekvárral, majd a két széle felől feltekerjük a téglalap hosszabb oldalait, de úgy, hogy középen kimaradjon egy kb. 2-3 ujjnyi szabad terület. Kivajazott tepsire tesszük a tésztát, eligazgatjuk, és a középen kimaradt részt "feltöltjük" a diós habbal.
  5. A másik két tésztarésszel ugyanígy járunk el, egymás mellé tesszük őket, így a 3 rudat egymás mellé helyezve, egyszerre tudjuk sütni.
  6. Előmelegített sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg szép világos barna nem lesz a tészta.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 372
elküldve: 0
receptkönyvben: 102
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Kynga

Mióta szakács: 2011.07.11.
206 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros-diós retro sütemény, diós tekercs, ökörszem másképp

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Sun, 2014-05-25 09:24

Kedves mézecske74!
Szerkesztői hiba történt, a helyes mennyiség 20 dkg, javítottuk. Elnézést a kellemetlenségért!
Üdv:
Kata

wadmacs
wadmacs / wadmacs Fri, 2011-12-30 19:17

ezt a süteményt szinte ugyanigy készitették felénk is,azzal a külömbséggel,hogy a két szélén meggy vagy csereszny szemeket helyeznek el.a többi azonos.igy mikor felszelik olyan mintha két szem lenne benne).rég csináltam már,van annak 10 éve is,de holnap szerintem újra sütök).köszi ,hogy eszembe jutattad )))

Kyngu
Kynga / Kyngu Sat, 2011-12-31 10:23

Szia! Igen, mamám is úgy szokta elkészíteni - ez most egyszerűbb megoldás volt nálam. :) Én legközelebb a kókuszos verziót szeretném megsütni (olyat eddig csak itt neten olvastam - de nagyon jól nézett ki az is).
Nagyon szívesen, kellemes sütögetést kívánok!! :)

1021
finomliszt 50 dkg
disznózsír 20 dkg
cukor 3 ek
tojássárgája 3 db
élesztő 2 dkg
sütőpor 0.5 csomag
1 csipet
tej 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojásfehérje 3 db
dió 20 dkg
porcukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert
lekvár/ dzsem 3 ek