Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rózsa szelet

Rózsa szelet
Rózsa szelet
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hagyományos ünnepi süti - nálunk! Megint egy olyan receptem, amiben van dió (nálam az a kedvenc) - szóval ajánlani tudom annak, aki diómániás! :D Jó étvágyat hozzá! :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához valókat jól összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, a középső lapot kakaóval összekeverjük.
  2. Először a fehér tésztát sodorjuk ki, megkenjük lekvárral majd megszórjuk dióval. Utána jön a kakaós tészta kisodrása - ez kerül a dió fölé. Majd újsabb lekvár és dió réteg és jöhet az utolsó tészta kisodrása.
  3. Megsütjük. Ha kisült a tészta, a tetejére 3 tojássárgáját vaníliáscukorral és a porcukorral jól kikeverjük. Kikapcsolt sütőben száradni hagyjuk.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 58 694
elküldve: 15
receptkönyvben: 878
elkészítve: 17/32
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kynga

Mióta szakács: 2011.07.11.
206 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós-lekváros diószelet, diós süti

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

somos42
somos42 Tue, 2013-04-09 12:32

Szia! Kétszer is megsütöttem ezt a finomságot. A második sütésemnél, csak annyit variáltam, hogy egy kanálzsirt tettem a margarin mellé és mivel elégkicsi volt a tojás, így kettőt tettem bele. Nagyon finom lett. Olyan hirtelen elfogyott több mint a fele, hogy alig tudtam a vendégeknek kimenteni, szerencsére volt melette más süti is. Köszönöm a receptet, bizonyára sokszor megfogom sütni.Nagyon finom.

Kyngu
Kynga / Kyngu Wed, 2013-04-10 10:42

Szia! Nagyon szívesen! Ez tényleg egy nagyon finom és mutatós süti, szeretem én is! :) Örülök, hogy ennyire ízlett mindenkinek, jó az ízlésük!!! :)) Kellemes sütögetést máskor is!!

Kyngu
Kynga / Kyngu Sat, 2011-11-26 17:25

Lehet bele tenni, de ne vidd túlzásba, mert nagyon édes lesz így is! Lekvár és a sárga "tető" miatt!

topánka1
topánka1 Sun, 2011-10-23 11:57

Összeállt a tejtől, mégis száraz lett ((, na, nem baj, kakaóba mártogatva tökéletes))
lehet, hogy még egyszer megpróbálkozom vele, hátha jobban sikerül, köszi a választ))

Kyngu
Kynga / Kyngu Sun, 2011-10-23 16:46

Jaj értem! Kicsit birizgálta is a csőröm, hogy mi baj lehetett és megkérdeztem nagymamámat, aki tőlem azért jobban ért a sütéshez, ő azt mondta lehet az is baj volt, hogy másfajta liszttel (pl. rétesliszttel) lett elkészítve. De arányokban ő is így készíti. Sajnálom, hogy nem úgy sikerült, mert nem szerettem volna béna recepttel előállni. Legközelebb tuti sikerül!! :)

topánka1
topánka1 Sat, 2011-10-22 17:11

Szia, Kinga!
Megsütöttem, megbántam! Nem lett jó. Kimértem mindent pontosan, de ennyi liszt menyiséghez kevés a 18 dkg margarin, nem állt össze a tészta, morzsalékos volt, megpróbáltam kis tejjel lágyítani, igy sem lett jó, száraz.
Én ennyi liszthez (pl. almás piténél) 25 dkg margarint veszek + tejföl. Ha harmadolom a tésztát, utána már elég nehéz belegyúrni úgy a kakaót, hogy szép egyszinű barna tésztát kapjak. Ízre viszont a szárazságától eltekintve nem rossz!Várom a beszámolókat, kinek hogy sikerült.

üdv:Erika

Kyngu
Kynga / Kyngu Sun, 2011-10-23 09:59

Szia! Ezt nem nagyon értem, hogy h száraz lett, mert mi pár napja ismét megsütöttük egy összejövetelre (amúgy már nagyon nagyon sokszor elkészítettük receptkönyvem alapján), ezekkel az arányokkal és ugyanúgy sikerült, mint eddig! Nagyon sajnálom, hogy nem jött össze... de nem változtattam a hozzávalókon! :( Tejjel lazítani mi is szoktuk a tésztát, de úgy végképp össze kellett volna állnia. :(

periscope
periscope / periscope Mon, 2011-10-03 12:05

Telitalálat ez a sütid - én is diómániás vagyok, nem fog "ellkallódni" ez a recepted!!!!! :-))))))

Kyngu
Kynga / Kyngu Mon, 2011-10-03 12:44

Szia! Ennek nagyon örülök - biztosan ízleni fog ez a süti, ez tuti! :)

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2011-10-03 10:31

Kedves Kyngu!
2011.10.02. legnézettebb receptje a Tiéd :)
Gratulálunk!
Üdvözlettel:
NoSalty.hu csapata

Kyngu
Kynga / Kyngu Mon, 2011-10-03 08:18

Igen, igen gáztepsiben!! És kb. olyan vastagra kell nyújtani, mintha zserbót csinálnánk - ne legyen se túl vastag, se túl vékony! Remélem tudtam segíteni! Üdv. Kinga :)

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Mon, 2011-10-03 07:35

Szia Kinga!
Akkor még nekem is lenne a tepsis kérdéssel kapcsolatosan egy kérdésem. Milyen vastagra kell a részeket nyújtani kb? Mert ez a fontos és majd akkora tepsibe tesszük, amekkorába belefér, csak tudjuk, hogy milyen vastag legyen a sütilap. Még ha nem is mm pontosan. :)
Köszi a gyors választ!
Üdv, WM

illesera
illesera Sun, 2011-10-02 20:20

Mondjuk a "nagy" az a gáztepsi? amit a gáztűzhelyhez adnak ?
Era

illesera
illesera Sun, 2011-10-02 19:45

Szia Kinga !
És ha még azt is megírnád, hogy mekkora tepsiben sütötted, akkor aztán már mindent tudnánk !
Nálunk is nagy kedvenc a dió, a te sütidet is gyorsan elmentettem, Köszi!
Üdv
Era

Kyngu
Kynga / Kyngu Sun, 2011-10-02 19:54

Szia! Nagyméretű tepsiben sütöttem, de őszintén szólva méreteket nem tudok.. még sosem mértem meg! :):):) Lényeg, hogy ne kicsi legyen, amiben elkészítitek! :):)

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Sun, 2011-10-02 18:58

Szia!
Nagyon tetszik ez a sütirecept. 3 kérdésem van hozzá: kb. mennyi kakaót kell a harmad tésztához keverni? Külön sütöd ki a három lapot, vagy ha egybe tettük akkor kell egybe kisütni a sütit? Meddig kell a sütőben hagyni száradni a tetejét, ill. hány fokon?
A válaszokat előre is köszi!
Üdv, WM

Kyngu
Kynga / Kyngu Sun, 2011-10-02 19:42

Szia! Újra átolvasva a receptemet, tényleg kissé hiányosan írtam le az elkészítését! De kijavítom: szóval a kakaós tésztába 2 evőkanál kakaót kell tenni és miután egybe szépen rétegeztük a sütit úgy egyben rakjuk a sütőbe! Majd ha szépen megsült, lekapcsoljuk a sütőt. Így a forró süteményre tesszük a sárga részt és csak betoljuk a lekapcsolt, de még meleg sütőbe. Át is írom gyorsan az elkészítésnél is! :) Üdv.: Kinga

1476
finomliszt 46 dkg
margarin 18 dkg
cukor 15 dkg
tojás 1 db
sütőpor 1 csomag
citrom 1 db
cukrozatlan kakaópor 2 ek
lekvár/ dzsem 15 dkg
dió 15 dkg
tojássárgája 3 db
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 15 dkg