Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós csiga

Diós csiga
Diós csiga
55 perc / előkészület: 25 perc főzés: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több diónk van, mint kókuszunk, ezért Oli remek kókuszos csigája helyett néha diós csigát sütök Vilmosnak az esti tévézéshez és az iskolába vinni.


hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta elkészítése:

 
  1. Az élesztőt a tejben 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel megfuttatjuk.
  2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot és a sót. A tojásokkal összegyúrjuk.
  3. A futtatott élesztővel és még annyi langyos tejjel továbbgyúrjuk, hogy rugalmas tésztánk legyen.
  4. Egy órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
  5. Négyszögletesre nyújtjuk, ráterítjük a tölteléket. Szorosan összesodorjuk. Másfél cm vastag szeletekre vágjuk.
  6. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 15 percig kelesztjük.
  7. Tojásfehérjével megkenjük. Forró sütőben kezdjük sütni, majd a lángot levéve közepes lángerőnél készre sütjük.
 
A töltelék elkészítése:
 
  1. A darált diót a cukorral összekeverjük. Ráreszeljük a citrom héját.
  2. A tejet felforraljuk és forrón a cukros dióra öntjük.
  3. Összekeverjük, hűlni hagyjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 47
össznézettség: 103 325
elküldve: 9
receptkönyvben: 1 066
elkészítve: 22/36
Facebookon megjelent: 2

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós tekercs

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evelyn2e
evelyn2e Sat, 2013-05-18 15:54

Az íze nagyon ott van! de annyira elfolyt a tészta hogy csak nagyon hosszas fóliázási technika révén tudtam nyújtani és feltekerni....

alfaniki
alfaniki Wed, 2011-12-28 14:22

Nekem is szétfolyós maradt a tészta tettem még kb.10 dkg lisztet bele. 15 perce sült ki mennyei finom :))) egy tepsinyi 16 db csigám lett,amiből már 5 öt meg is kóstoltunk.. a tölteléken annyit változtattam plusszba tettem bele 1 evőkanál narancslevárt,1 db naracs reszelt héja ,és a leve,1 csepp vanilia aroma.jó recept,sokszor fogom még sütni :)

jolvanna
Jolvanna / jolvanna Tue, 2011-09-13 15:25

Megcsináltam a bigákat, kicsit másképp, mert nem volt otthon margarinom, így kevesebb mennyiségű zsírt tettem bele... az eredmény így is jó lett. fincsiséges bigabigáim lettek..Köszönöm a receptet.

Krisztina29
Krisztina29 Thu, 2011-09-01 11:05

Nagyon tetszik a recept, el is szeretnem kesziteni csak egy kerdesem lenne ha szombaton sutom oket frissek maradnak vasarnapig vagy inkabb vasarnap sussem ki? koszonom szepen

Anyde
Anyde Wed, 2011-08-10 20:17

Köszi a pontosítást, először azt hittem csak tévedés, hogy a kelt tésztát hűtőbe...
Mivel csak egy tojás volt itthon, tejföllel pótoltam, és nekem nem kellet hozzá plusz tej, sőt plusz liszt kellett, mert ragadt a tészta...
De a végeredmény puha finom csiga lett.

jtunde25
jtunde25 Tue, 2010-12-21 15:27

Az en csigaim szet folytak... :( pedig betartottam a receptet.

jtunde25
jtunde25 Wed, 2010-12-22 10:40

Egyszeruen tul lagy lett a teszta.Nem tudtam felcsavarni sem.Probaltam meg egy pici lisztet tenni de sokat nem mertem,mivel ennyit irt a recept.Nem tudom hol ronthattam el?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2010-12-23 20:05

Az a lényeg, Tünde, hogy a tészta állagát a hozzáadott tejjel kell beállítani. Apránként, lassan adagolva, közben mndig eldolgozva.
Fontos még, hogy a csigához először le kell hüteni a kelt tésztát, aztán nyújtani, tölteni, tekerni, szeletelni, és CSAK EZUTÁN keleszteni.
Ha a dagasztán után a meleg konyhába kelni hagyod a tésztát, valóban túl lágy lesz, ami kalács készítéshez OK, nyújtáshoz pedig nem. Kezelhetetlen.
Próbáld újra, és számolj be!
Üdv: Ildikó

ui.: ha előtte van még kérdésed, állok elébe :)

zsu83
zsu83 / zsu83 Thu, 2010-11-18 15:56

Én kb 0,5dl tejet tettem a töltelékbe, és még egy marék mazsolát is:)
Most sül, már az illata is nagyon jó!

parai magdolna
parai magdolna Tue, 2010-11-16 13:44

Szerintem a 1,5 dl tej sok a töltelékbe !Nekem legalábbis túl híg lett !
Most készítem, kíváncsian várom milyen lesz !

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Fri, 2010-09-17 16:27

Valami hasonló receptem van nekem is, imádom ezt a sütit, karácsonykor mindig megcsinálom!

651
finomliszt 40 dkg
vaj 25 dkg
tojás 2 db
élesztő 3 dkg
tej 1 dl
cukor 15 dkg
1 csipet
tojásfehérje 1 db
dió 10 dkg
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tej 1.5 dl