Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós csemege

Diós csemege
Diós csemege
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy meglepetés sütin gondolkoztam, miközben nézegettem édesanyám receptjeit, és nosztalgiázás közben akadtam erre a
finomságra, amit emlékeim szerint édesanyám többször is elkészített, és nagyon szerettük.



 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A diót ledaráljuk.
  2. A darált dióhoz hozzáadjuk a 14 dkg porcukrot, az egész tojást és 1 tojássárgáját, valamint a vaníliás cukrot, és ezeket jól összedolgozzuk, ha kész, betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a mázat.
  3. Az 1 tojásfehérjét felverjük kemény habbá, amihez folyamatosan hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, míg kemény habot kapunk.
  4. A hűtőből elővesszük az összedolgozott diót, és vastagon lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd a mázat rásimítjuk.
  5. Nedves éles késsel felszeleteljük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük kb. 1,5 cm távolságra egymástól, mert sütés közben egy kicsit megnőnek.
  6. Előmelegített sütőben 10 percig 150°-on sütjük, és további 15 percig 125°-on szárítjuk.

  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x28x3 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 40
össznézettség: 57 465
elküldve: 37
receptkönyvben: 982
elkészítve: 36/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

orgonabillentyű, liszt nélküli diós szelet, diós-tojásfehérjés aprósütemény

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2019-01-25 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Hoborc
Hoborc Sat, 2014-08-16 13:22

Elkészítettem. A habot csak utólag, a szárítási időre kentem rá, így nem barnult meg. A diós masszára egy kis baracklekvárt kentem, igazán pikáns és szép lett.

Gombinyul
Gombinyul Thu, 2013-03-14 21:53

Már másodjára készítettem el, nagyon finom! Ezúttal a külalakja is szebb lett, de még van hova fejlődnöm! Annyira nosztalgikus érzésem van ezzel a sütivel kapcsolatban, biztos, h ettem már gyerekkoromban, de sajnos nem emlékszem kinél..

nyevi70
nyevi70 Sun, 2012-08-19 18:46

Délelőtt elkészítettem, és akkora sikere lett, hogy most készül egy újabb adag. Köszönöm a receptet.

Fenyvesi Lászlóné
Fenyvesi Lászlóné Sun, 2012-03-04 14:45

Köszönöm a receptet!
Nekem nagyon bevált. Kétszer készítettem,teljesen a leírás szerint és nagyon jó lett!
Mindhárom gyerekem, anyukám és én is nagyon szeretem!
Köszönettel! Márti

Klári
Klári / Klári Sun, 2010-12-19 17:25

Kedves Niurka!
Próbááld meg úgy,hogy amikor már a hab nem ragad, tegyél rá egy zsírpapírt, úgy a teteje sokkal
lassabban sül.
Üdv.: Klári

Niurka
Niurka Tue, 2010-12-28 11:20

Aha, értem, köszönöm. Egyébként, ha rakok bele citromlevet még inkább bebarnul (hiszen a citromlé a hőre barnul), bár úgy könnyebb felverni, tudom.

salyk
salyk Tue, 2010-12-14 08:44

Nekem is édesanyám csinálta, de ö a tésztájába tett citromhéjat és levet, a habba is citromlevet.

Klári
Klári / Klári Tue, 2010-10-19 16:46

Kedves hozzászólók !!!!!
Mindenkit biztatok, hogy próbálja ki, akár nosztalgiából, vagy csak azért mert a recept alapján jónak találja. Várom a visszajelzéseket.
Üdv: klári

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2013-04-07 19:23

Kedves Klári!
Már jónéhányszor megsütöttem ezt a finom sütit, mert mindenki szereti. Az eredeti recepthez képest dupla adagból készítem és mindig elfogy.
Köszönettel, Edit

Niurka
Niurka Wed, 2010-12-08 00:03

Már többször próbálkoztam ezzel az édességgel, finomnak finom, viszont minden alkalommal bebarnul a hab rajta. Ha 100 Celsius fok fölé tekerem a sütőt barna lesz, ha alatta maradok, akkor nem szilárdul meg. Pedig betonkeményre verem a habot, tökéletes, nem folyik, de nem szárad ki teljesen a sütés folyamán, ha igen, akkor viszont barna lesz. Tudnál segíteni?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-10-19 16:20

Ez a süti gyerekkorom egyik kedvence volt. Édesanyám mindig mikuláskor késztette főleg és a csomagban is mindig volt pár darab...

mandie
mandie / mandie Tue, 2010-10-19 12:17

mi zongorabillentyűnek hívjuk és nagyon szeretem a nagymamám szokta sütni :) nyammnyamm

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2010-10-19 09:26

Kedves Klári, ez olyan finomnak tűnik, hogy ki fogom próbálni. Ráadásul tök egyszerű elkészíteni. Szeretem az Édesanyák, Mamik, Dédik receptjeit. Köszönettel, Edit.

517
dió 28 dkg
porcukor 14 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
tojásfehérje 1 db
porcukor 14 dkg