Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csavart kenyér

Csavart kenyér
Csavart kenyér
65 perc / előkészület: 10 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 Az íze csodálatos! Szép volt, de megettük!  Ez a kenyérsors!

hozzávalók / 8 adag

A kenyérhez

Az öregtésztához

ajánlat

A cserépedényt be kell áztatni. Ha nem pirosodik meg a teteje a sütés végére, akkor még tető nélkül kicsit sütni kell!
Mikor kivesszük a sütőből, bespricceljük a tetejét.
 További képek itt

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kenyérsütés előtti napon elkészítjük a kovászt (az öregtésztát).
  2. Másnap az összes hozzávalót megdagasztjuk, és kelesztjük.
  3. Mikor megkelt, kettévesszük, és a két rudat formázva összefonjuk.
  4. Cserépedénybe tesszük, és 20 percig kelesztjük. Éles pengével mintát vágunk a tésztára, rátesszük a cserépedény tetejét, és mehet a sütőbe.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 713
elküldve: 1
receptkönyvben: 221
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Atkáriné Terike

Mióta szakács: 2010.02.03.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

cserépedényben sült kenyér, csavart kenyér öregtésztából, csavart kovászos kenyér

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bea-68
Bea-68 Sat, 2012-09-29 20:42

Fantasztikusan szép ez a kenyér, és a blogod is nagyon jó, gratulálok :)
Kérdésem: cserépedény híján jénaiban is ilyen lesz a kenyér, vagy vegyek inkább egy Pataki-tálat, ha ugyanezt a végeredményt szeretném?
Üdv: Bea

Katoca
Katoca Mon, 2011-10-17 13:39

Segítség!! A lent feltett kérdéseimre adott válaszok nélkül nem merek hozzáfogni a sütéshez, pedig nagyon el szeretném készíteni! Ha tud, segítsen valaki!! Köszönöm!!

atk5339
Atkáriné Terike / atk5339 Mon, 2012-02-13 07:23

Kedves Katoca! Bocsánat,hogy eddig elmaradtam! Az élesztőt nem kell felfuttatni és vízzel kel bespriccelni.
Kenyérsütés, lépésről lépésre. Itt amit küldök ez a mostani jól bevált receptem és ebbe nem kell csak BL55. Javaslom ezzel kipróbálni! Remélem sikerül! Üdvözlettel! Terike
Itt találod a fázisfotókat! http://szanter.blogspot.com/2011/03/kenyersutesfazisfotokkal.html

350 ml víz
3 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet (20%)
3 kávéskanál só
1 evőkanál porcukor
80 dkg BL 55 liszt
2 dkg élesztő
+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
140 ml víz
15 BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
½ kávéskanál só
2 dkg élesztő

Kenyérsütés, lépésről lépésre.

Elkészítem a kovászt. Hideg helyre teszem másnapig.

A vízből kicsit meghagyok és beleteszem az olajt, ecetet, sót, porcukrot, lisztet, élesztőt és a kovászt. Dagasztom, és ha szükséges még adok hozzá vizet, vagy lisztet. Minden liszt más-más, ezért nem mindig egyforma a víz mennyisége.
Inkább kemény tésztát dagasztok, fényesre, hólyagosra. Beleteszem egy tálba és kelesztem dupla nagyságúra.

Közben beáztatom a cserépedényt.

Kiborítom a tálból és kicsit tenyeremmel téglalap alakúra lapítom. A fölösleges levegő eltávozik a tésztából és nem lesznek nagy lyukak a kenyérben.
Mint a bejglit, felcsavarom nagyon lazán, és belerakom az edénybe. Pengével bevágom a tetejét és hagyom 15 percig kelni.

A cserépedény tetejét is papírral bélelem.
210 fokos sütőbe rakom, és 50 percig sütöm, majd leveszem a tetőt, és tovább sütöm a piros szín eléréséig.
Mikor kiveszem, bespriccelem vízzel. Először nagyon kemény a héja de mire kihűl, meglágyul és ropogós lágy kenyerünk lesz!

marica05
marica05 Sun, 2012-02-12 21:55

Siza Katoca!
A BL55 finomliszt, a BL80 kenyérliszt, a BF55 (szerintem) rétesliszt. Ezeket a számokat a lisztes zacskókon megtalálod.

Katoca
Katoca Tue, 2011-10-11 10:58

Kedves Terike!
Még lenne egy kérdésem: Az öreg tésztát ha elkészítem, akkor csak egyszerűen összegyúrom a hozzávalókat, vagy az élesztőt külön fel kell futtatni, és utána összegyúrni?

Előre is nagyon köszönöm!
Kata

Katoca
Katoca Mon, 2011-10-10 18:41

Kedves Terike!
NAGYON kezdő kenyérsütő vagyok. Két kérdésem lenne: Mi az a félfogós liszt? Valamint, hogy mivel locsolom meg a végén?
Előre is köszönöm!

Gyönyörű lett ez a kenyér, nagyon inspiráló!! Gratulálok hozzá!

vizilily
vizilily Sat, 2011-01-08 23:28

  OK, de én ekkora kenyeret 2 dkg élesztővel szoktam sütni

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Sat, 2011-01-08 11:51

Ez gyönyörű! Ki kellene próbálni. Öregtésztával együtt a liszt 90 dkg, összes élesztő 5 dkg, szerintem jó az arány. Kösz a receptért. Zsóka néni.

atk5339
Atkáriné Terike / atk5339 Sat, 2011-01-08 13:32

Kedves Gerzsó! Köszönöm szépen! Igen, ki kell próbálni!
A blogomban is megtalálod:http://szanter.blogspot.com/
Nagyon szívesen! Üdvözlettel !Terike

vizilily
vizilily Sat, 2011-01-08 11:16

  Nekem soknak tűnik a 4 dkg élesztő. Biztosan annyi kell?

atk5339
Atkáriné Terike / atk5339 Sat, 2011-01-08 13:16

vizili! Nem sok . Egy élesztő 5 dkg illetve 50 gram. Ennyi liszt mennyiséghez kell ennyi élesztő! Próbáld ki bátran mert nagyon tuti jó! Üdvözöllek terike

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-01-08 11:20

Én is ezen gondolkoztam. Az 40 gramm. A 4 gramm lenne jó talán... ?

533
finomliszt 30 dkg
kenyérliszt BL80 10 dkg
finomliszt 20 dkg
víz 3 dl
napraforgó olaj 2 ek
ecet 1 ek
2 kk
cukor 1 ek
élesztő 4 dkg
öregtészta 30 dkg
víz 2 dl
finomliszt 30 dkg
napraforgó olaj 1 ek
1 kk
élesztő 1 dkg