Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukormentes sós-karamellás szaloncukor

Cukormentes sós-karamellás szaloncukor
Cukormentes sós-karamellás szaloncukor
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedvenc édességem a tejkaramella, a cukormentes diétámba viszont ez nem illeszthető be, így elkezdtem kikísérletezni az édesítőszeres változatot, ami most karácsonyi változatban, szaloncukorként készült el. Ebből a mennyiségből nekem 20 db szaloncukrom lett.

hozzávalók / 4 adag

karamell

bevonat

Szólj hozzá!

elkészítés

karamell

  1. Az erythritolt (eritritet) a mézzel és a vízzel közepes lángon, sokszor átkeverve elkezdjük felmelegíteni. Hagyjuk, hogy teljesen felolvadjon, és mély borostyán sárga színe legyen. (Ez hosszú folyamat, ne ijedjünk meg, ha percekig nem olvad fel, vagy nem változik a színe.)
  2. Ekkorra levesszük a tűzről, és óvatosan hozzácsorgatjuk a tejszínt (bugyog és gőzölög, ne hajoljunk fölé!), visszatesszük a tűzre, és további 5-8 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg szép mélybarna színt nem kap, és kellően sűrű nem lesz.
  3. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat és a nagy csipet sót, majd egy előre előkészített formába (lehet ez sütőpapírral vagy alufóliával bélelt, vékonyan olajozott magasabb falú tepsi vagy akár bonbonforma) töltjük.
  4. 10-15 perc után jól megszilárdul, fél óra múlva már vágható is. Lassú, fűrészelő mozdulatokkal, éles késsel szeleteljük (könnyen törnek), és szaloncukor méretű darabokat vágunk belőle.

bevonat

  1. A csokoládé felét mikróban 30-30 másodperces részletekben felolvasztjuk, minden részlet után átkeverjük, majd az olvadt masszához adjuk a csokoládé másik felét apró darabokban, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvadnak (így a bevonat is kissé lehűl).
  2. Ha már nem meleg a csoki, a karamelldarabokat megmártóztatjuk benne, és egy villa segítségével kiemeljük őket úgy, hogy még hagyjuk, hogy lecsöpögjön róluk a felesleg.
  3. Egy olajozott sütőpapíros/alufóliás tálcára sorakoztatjuk őket, és hűtőbe tesszük, hogy teljesen összeálljon/megdermedjen.
  4. Ezután selyempapírba és alufóliába csomagoljuk őket.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 559
elküldve: 1
receptkönyvben: 54
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

sugarfree_dots

Mióta szakács: 2014.09.02.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
kalória: alacsony
kategória: bonbonok
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

cukormentes szaloncukor, sós karamellás reform szaloncukor, diétás szaloncukor

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Balatni Erika
Balatni Erika Sat, 2017-12-16 08:49

Szia. Cukorral is megtalálható valahol a recept? Én úgy szeretném elkészíteni. Köszönöm.

300
erythritol 125 g
méz 1 ek
víz 1 tk
habtejszín 1 dl
vaj 30 g
1 csipet
cukormentes csokoládé 100 g
kókuszolaj 1 teáskanál