Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejkaramellás szaloncukor

Tejkaramellás szaloncukor
Tejkaramellás szaloncukor
40 perc / főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idén próbáltam először házi szaloncukrokat készíteni. Nekünk ez ízlik a legjobban... a kókuszos mellett :D

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot kb. 40 percig lassú tűzön, nagy lapos serpenyöben, kevergetve sűrűre főzzük.
  2. A tűzről levéve belekeverjük a porcukrot.
  3. Olajjal vékonyan kikent formába rakjuk a masszát (11x11 cm-es, 1,5 cm magas lett).
  4. Amikor meghűlt és keményedni kezd, vizes késsel feldaraboljuk.
  5. A csokit és a vajat felolvasztjuk, ebbe mártogatjuk fogvájóval a szaloncukrokat, sütőpapírra téve szárítjuk.
  6. Nekem 12 darab lett.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 580
elküldve: 20
receptkönyvben: 497
elkészítve: 24/34
Facebookon megjelent: -

szakács

szteri

Mióta szakács: 2011.02.10.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
adag: 2 főre
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szaloncukor, házi készítésű szaloncukor, tejkaramellás szaloncukor házilag

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mazsolaanyó
Mazsolaanyó Thu, 2014-12-18 18:34

Szia! nagyon finom volt sokkal jobb mint a bolti tudsz még mást receptet feltölteni!! :D

Bogi Judit
Bogi Judit Tue, 2014-12-02 12:33

Sziasztok!
Megosztok veletek egy nálam bevált módszert amivel besűrűsödik a tejkaramellás szaloncukor.
Az első adagom sikerült a második nem és rájöttem, hogy lapos nagy edényben kell főzni akkor elkezd habosodni és besűrűsödik ,tehát a lényeg, hogy ne magasfalú fazékba főzzük hanem nagyobb méretű lábosban vagy nyelesserpenyőben,minnél nagyobb felület legyen a tűzhelyen.
A harmadik adagom nagyon jól formálható lett miután kihült.
Remélem tudtam segíteni valakinek.

edit71615
edit71615 Tue, 2014-12-09 22:36

nem erre akarok válaszolni, csak kérdezni akarok. A cukrot nem kell lekaramellizálni előtte?

szteri
szteri / szteri Tue, 2014-12-02 15:33

Szia Judit! Köszönöm, hogy leirtad a tapasztalataidat! En mindig nagy lapos edenyben föztem, valoszinü ezert sikerült is. Remelem masoknak is tudsz vele segiteni! Szep adventi keszülödest, Eszter

Bogi Judit
Bogi Judit Tue, 2014-12-02 12:21

Szia Kedves Szteri!

Kipróbáltam a tejkaramellás szaloncukrot sikerült és isteni,viszont lenne egy kérdésem.Meddig áll el?

szteri
szteri / szteri Tue, 2014-12-02 15:29

Kedves Judit! Nagyon örülök, hogy sikerült a szaloncukor! En karacsonyig hütöben tarolom.

rekaszarvas
rekaszarvas Thu, 2014-11-20 21:49

Szia! Milyen vaníliás cukrot használsz? Mert úgy tudom, hogy a droetker bourbon vaníliásában van valami olyan plusz, ami gátolja a sűrűsödést (ezért pl lekvároknál sem célszerű alkalmazni). Lehet, hogy másoknak is ezért maradt folyós? Szeretném kipróbálni, de tavaly nekem sem akart összeállni a vajkaramellám (bár más recept volt), így idén biztosra akarok menni :)
Köszönöm,
Réka

szteri
szteri / szteri Thu, 2014-11-20 22:23

Szia! Itthon keszitem a vanilias cukrot, cukor + vanilia rud egy csavaros üvegben :) es ebböl fogok 10 grammot. Remelem tudtam segiteni, Eszter

Mariska74
Mariska74 Fri, 2014-11-14 20:59

Kedves szteri! Azt szeretném megtudni, hogy mennyi a szavatossági ideje a tejkaramellás szaloncukornak? A tejszín miatt kérdezem. Köszi

szteri
szteri / szteri Fri, 2014-11-14 21:06

Kedves Mariska74! En mindig december elejen-közepen keszitem, es karacsonyig semmi baja nem szokott lenni. Hüvös helyen spajzban vagy hütöben tarolom. Szep hetveget!

nnoemi84
nenono / nnoemi84 Thu, 2014-01-09 15:35

Karácsony előtt kipróbáltam a receptet, nagyon finom lett, de nekem sem lett elég kemény. 30%-os tejszín, 50 perc főzés, a cukrot ízlés szerint tettem bele -valószínűleg a cukor lehetett kevés.

szteri
szteri / szteri Fri, 2014-01-10 09:53

Kedves Nnoemi84! A megadott mennyisegeket be kell tartani, különben nem lesz jo a szaloncukor allaga. Azert örülök, hogy izlett :)

Sztundi
Sztundi Sat, 2013-11-30 16:10

Sziasztok,
Tegnap este megcsinaltam, az ize nagyon finom, de sajnos nem kemenyedett meg.
Tudna esetleg valaki tanacsot adni hogy miert es hogy tudnam-e valahogy korrigalni?
Elore is koszonom.

szteri
szteri / szteri Sun, 2013-12-01 12:50

Kedves Sztundi! 40 percig lassu tüzön, kevergetve kell SÜRÜRE fözni, utana jön bele a porcukor. Sajnalom, hogy nem sikerült. Szteri

Sztundi
Sztundi Tue, 2013-12-03 02:34

Kedves Szteri, koszonom a valaszt. Igen, ugy foztem es surunek is tunt, de valamiert tul puha maradt. Na, majd legkozelebb!

hoju66
hoju66 Tue, 2012-12-25 21:08

Kedves Szteri!

Megpróbáltam újra (30%-os volt a tejszín), ez sem sikerült.... Többet nem kísérletezek vele :-(
A kókuszos viszont finom lett!

szteri
szteri / szteri Thu, 2012-12-27 10:34

Kedves Hoju66!
Nem tudom, mi lehetett a baj, ha mindent ugy csinaltal, ahogy a receptben van. Nekem szepen sikerült, ahogy a kepen is latszik. Es nagyon finom, mar egy szem sincs belöle :)

hoju66
hoju66 Wed, 2012-12-19 14:13

Kedves Szteri!

Nem sűrűsödött be a tűzhelyen a cukros tejszínem. Bevallom, elnéztem és főzőset vettem. Ez ennyire más lenne? :-(

J.

szteri
szteri / szteri Wed, 2012-12-19 20:33

Kedves Hoju66!
A fözötejszin olyan 20% zsirtartalom körüli. A habtejszin 30-40%.
Szerintem, ezert nem is sikerült belöle a tejkaramella. Sajnalom, ha legközelebb megprobalod rendes habtejszinnel, ugy biztos jo lesz :)

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 Sun, 2012-12-16 19:13

Kedves Szteri!

Idén is készítek házi szaloncukit. Újra elkészítem Ági78 Diós-narancsos szaloncukrát és kipróbálnám a te receptedet is, elég jól hangzik. :) Mennyire hasonlít a tejkaramellára az íze? Mit gondolsz, ha a kristálycukrot külön felolvasztanám és utána adnám hozzá a többi hozzávalót, akkor lehet, hogy intenzívebb karamella íze lenne? Ha már kisérleteztél esetleg, megosztanád kérlek, a tapasztalataidat? Nagyon köszönöm előre is!
Szép estét! :)

szteri
szteri / szteri Sun, 2012-12-16 23:55

Kedves Pindurka81!
A kesz tejkaramella nagyon finom omlos, igazi karamell izü. En meg sosem olvasztottam elöre a cukrot, igy is kb. 40 percig fö a tejszinnel (tapadasmentes labosban, kevergetve). Ha kiprobalod ahogy Te irtad, szivesen varom a valaszod. Szep karacsonyi keszülödest!
Szteri (szinten Pecsröl ♥)

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 Mon, 2012-12-17 09:48

Kedves Földim! :):)
Pécs a szívem csücske... :)
Majd megírom, hogy döntöttem, előre megolvasztom a cukrot, vagy sem. :) Köszi a választ.
Szeretettel üdvözöllek, boldog ünnepeket! :)

Mettácska
Mettácska / Mettácska Fri, 2012-12-14 10:34

Kedves Szteri!

Idén rávettem magam, hogy én csinálom a szaloncukrokat! :)
Nagyon tetszik a recepted, tuti megcsinálom, csak szeretnék hozzá segítséget kérni.
Főző vagy hab-tejszín kell hozzá???
Előre is köszönöm!
Üdv:
Mettácska

szteri
szteri / szteri Fri, 2012-12-14 10:42

Kedves Mettacska!
Jol tetted, hogy ravetted magad a szaloncukor keszitesre! A vegeredmeny a boltihoz kepest sokkal finomabb.... szerintem.
Ehhez a recepthez 36%-os zsirtartalmu habtejszint hasznaltam.
Szep karacsonyi keszülödest! Szteri

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-12-12 12:40

Nem is olyan bonyolult a házi szaloncukor , és még biztosabb, hogy finom és nem iszonyat drága.
Kipróbálom, köszönöm. :-O

szteri
szteri / szteri Wed, 2012-12-12 21:32

Kedves Gregoreva!
Igazad van, egyaltalan nem bonyolult. Es sokkal finomabb, mint barmelyik bolti tejkaramellas szaloncukor. Remelem neked is izleni fog :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-14 13:01

Kedves szteri!

Igen, azon vagyok, :-o "gyártódik" a kókuszos és a tejkaramellás, ezek a kedvencek!!:-O , -mert ami van a boltban az vagy borzasztó minőség, vagy a jó minőség borzasztó áron.:-((

Fincsi, megéri az itthoni munka vele, és ráadásul, kikapcsolódásnak a lánynak is jó a sok tanulnivaló mellett,...mert bizony még a jövőhét suli, 21-én mennek utolsó nap, és aztán lesz téli szünet.
Jókat beszélgetek vele, miközben a finomságok készülnek. :-o

Szép napot kívánok Neked!
Éva-Anyóca

szteri
szteri / szteri Mon, 2012-12-17 21:35

Kedves Eva-Anyoca!
Szepseges-boldogsagos karacsonyi keszülödest..... es szaloncukor gyartast kivanok Nektek :) Eszter

Argyria
Argyria Mon, 2012-12-10 13:06

Szia :) A kókuszos receptjét is elárulnád? Előre is köszönöm!

989
habtejszín 2.5 dl
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 2.5 dkg
csokoládé 10 dkg
vaj 2 dkg
napraforgó olaj 1 teáskanál