
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
Az omlós tésztához
-
22 dkg finomliszt
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
1 teáskanál xilit
A morzsa tésztához
-
10 dkg finomliszt
-
1 ek tejföl
-
2 teáskanál xilit
-
1 csipet só
A töltelékhez
A díszítéshez
519
Kalória
8.9g
Fehérje
64.7g
Szénhidrátok
26.1g
Zsír
160.5g
Víz
91.9g
Koleszterin
5.7g
Rost
16.3g
Cukor
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
Az omlós tésztához
-
37g finomliszt133 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g xilit2 kcal
A morzsa tésztához
-
17g finomliszt61 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
3g tejföl7 kcal
-
2g xilit4 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
167g alma78 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A díszítéshez
-
7g mandula39 kcal
-
7g tojásfehérje3 kcal
Összesen
519
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
Az omlós tésztához
-
220g finomliszt801 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g xilit12 kcal
A morzsa tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
10g xilit24 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A díszítéshez
-
40g mandula236 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
Összesen
3110
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
Az omlós tésztához
-
13.1g finomliszt48 kcal
-
6g vaj43 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
3g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g xilit1 kcal
A morzsa tésztához
-
6g finomliszt22 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
1.2g tejföl2 kcal
-
0.6g xilit1 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
59.7g alma28 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A díszítéshez
-
2.4g mandula14 kcal
-
2.4g tojásfehérje1 kcal
Összesen
185
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 260.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 6 mg
Víz
-
Összesen 160.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 192 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 184 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
519
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 53.3 g
Zsír
-
Összesen 156.6 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 551 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1563.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 284 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 235 mg
-
Foszfor 774 mg
-
Nátrium 124 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 388.1 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 34 mg
Víz
-
Összesen 962.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1154 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 282 mg
-
Retinol - A vitamin: 1105 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 504 micro
-
β-crypt 107 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 542 micro
Összesen
3110
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 93.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 57.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
185
kcal
Elkészítés
Az omlós tésztához
- Az omlós tésztához a lisztet a vajjal, a tojássárgájával, a vízzel, a csipet sóval és a nyírfacukorral összedolgozzuk. Folpack fóliába csomagoljuk, és min. 1 órára a hűtőbe tesszük.
- A morzsa tésztához a lisztet a sóval, a vajjal, a tejföllel és a nyírfacukorral egynemű masszává dolgozzuk. Folpack fóliába csomagoljuk, és min. 1 órára a fagyasztóba tesszük, hogy teljesen megdermedjen. (Hogy később le tudjuk majd reszelni.)
- Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. Citromlével, fahéjjal és szegfűszeggel ízesíjtük, és kis lángon puhára pároljuk (el kell főnie az összes levét). Hűlni hagyjuk.
- Egy piteformát kivajazunk.
- A sütőt előmelegítjük.
- Az omlós tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a formába simítjuk. A tésztának legyen pereme, de ne lógjon túl a formán. Villával megszurkáljuk, és asütőben 10 percig elősütjük.
- A morzsatésztát lereszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán.
- Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, lekenjük kevés tojásfehérjével, és megszórjuk a darált mandulával. Ráhalmozzuk a tölteléket, és megszórjuk a lereszelt morzsával.
- Végül a sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztának és a morzsának egyaránt halvány aranybarnának kell lennie.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Sütés ideje: 35 perc
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 29
Mindig irigykedve olvastam az újságokban a különböző morzsás süteményeknek a receptjeit. Sajnos a legtöbbjük rengeteg cukrot tartalmaz, így nem tudtam beilleszteni a candida diétámba. Aztán nemrégiben francia pitét sütöttem, aminek a tésztájába nem kell cukrot tenni, mégis nagyon finom omlós lett. Ez adta az ötletet az alap omlós tésztához. A többi pedig már jött magától. Egyértelmű volt, hogy milyen tölteléket készítek, mivel imádom az almát. A morzsához pedig addig adogattam ezt azt (lisztet, tejfölt, vajat, stb.), amíg egynemű masszává nem állt össze. Hát így született meg ez a recept!