Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-diós kocka

Csokis-diós kocka
Csokis-diós kocka
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (242)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez anyukám receptje. Amikor megkérdezi, hogy mit is süssön nekünk, akkor mi szinte mindig ezt kérjük. Nagyon könnyű az állaga, és nincs is benne liszt.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral.
  2. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaót és a sütőport egy tálban elkeverjük, majd azt a tojássárgájás masszával jól összekeverjük. A habot lazán a tésztába forgatjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, légkeverésen, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen kifordítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy deszka segítségével fordítsuk vissza.
  4. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A vajat és kis edényben felolvasztjuk lassú tűzön, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt, és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és 3 ek kakaót belekeverünk (a kakaót vagy egy kis szűrő segítségével vagy egy kanállal nyomjuk porrá, hogy ne legyen csomós a máz). A mázat melegen ráöntjük a süti tetejére, így 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg.
  5. Amikor megdermedt (kb.1 óra múlva), a tésztát kockára felvágva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 589 285
elküldve: 298
receptkönyvben: 7 378
elkészítve: 363/465
Facebookon megjelent: 6

szakács

Beácska

Mióta szakács: 2008.04.25.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis-diós süti, liszt nélküli csokis-diós süti, liszt nélküli süti, rádiós diós

Hozzászólások (242)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vincere
vincere Tue, 2017-10-24 14:54

köszönöm a receptet! számomra is hihetetlen, hogy ilyen finom, ízletes let a tésztája, ami szépen felemelkedett, és nem is esett össze. kókuszvirágcukorral és eritrittel is kiválóan működik. fel fogom használni krémes süteményekhez is, szerintem kiváló tortaalap less belőle!

EdesMindegy
EdesMindegy Sun, 2017-04-09 02:04

IMÁDOM! Nagyok köszönöm a receptet, karácsonykor is ezt sütöttem csokimázzal a tetején, most Húsvétra is ŐT! tervezem, túrós, mascarpones kombóval a tetején, természetesen cukor nélkül, édesítővel. :)

gabuska0000
gabuska0000 Fri, 2017-01-20 15:16

Hát annyi pozitív hozzászólást olvastam ezen felbuzdulva én is kipróbáltam,de kár volt! semmi extra! se a kakaó se a dió nem érződik rajta! és még csak félig sem olyan sötét színű mint itt a képen! pedig nagyon jó minőségű kakaót szoktam venni! Na mindegy de legalább ezt is kipróbáltam! Köszönöm!

viola76
viola76 Sun, 2016-03-20 13:25

Kedves Bea ! Megsütöttem ,nagyon finom volt .
Most már minden sütimnek ez lesz a tésztája ,mert nincs benne liszt .Külön köszönet érte !!!
Üdv : Viola

Rizmajer Éva
Rizmajer Éva Thu, 2016-03-17 19:47

Nagyon finom! A lisztmentesség nem teljesen igaz, hiszen a zsemlemorzsában van. Én 7 tojással csináltam és közepes méretű tepsiben sütöttem.

kreditke
kreditke / kreditke Sun, 2015-11-22 18:42

Pénteken készítettem el, és nagyon finom lett a végeredmény! A morzsát véletlenül hagytam ki, a a sütőport pedig direkt, kiváncsi voltam, hogy is magas lesz-e. Csodásan felment (2 centire kiemelkedett a sütőből)! A máz ízben nagyon jól harmonizált a sütivel, de az állaga nekem sem lett tökéletes (egy kicsit híg maradt az alja, amit ki kellett öntenem). Amikor kivettem és rátettem a mázat a süti összesett egy kicsit, de még így is szép volt! Legközelebb étcsokival csinálom a mázat!!!! De jó kis recept ez, gratula!

Keti27
Keti27 / Keti27 Thu, 2015-11-26 08:40

Ez valami isteni!!!
nekem sajnos nem lett ennyire szép magas. szerintem 180fok is sok neki (éreztem sütés közben én is kis égett szagot, bár nem égett meg végül), legközelebb 160-on sütöm csak. A mázam nem lett tökéletes, maradt benne 1-2 csomó. legközelebb a végén adom hozzá a vajat, nem a felolvasztással kezdek, hátha.
bekerült a kedvencek közé! :)

Edit Kalcsó
Edit Kalcsó Fri, 2015-11-20 13:35

Már többször elkészítettem, mindenkinek nagyon ízlett. Akik ettek belőle, mind elkérték a receptet. Köszönöm, remek recept!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2015-11-14 03:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.11.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

varikriszti
varikriszti Mon, 2014-11-10 17:02

Szia Bea!Nagyon ízlett a süti az egész családnak.Egyszerű, gyors és finom.Ajánlani tudom mindenkinek!Máskor is elkészítem.Üdv.:Kriszta

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2014-11-08 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.11.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2014-11-07 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.11.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Regattó
Regattó Thu, 2014-11-06 17:06

Bár nagyon szimpatikus a süti, még nem próbáltam, viszont a csokimázat igen, lassan egy éve, hogy minden csokistetejű sütire ez a máz kerül, még tortákra is ezt készítem. Talán szolgálhatok néhány jó tanáccsal vele kapcsolatban, hogy mindenkinek jól sikerüljön: én margarint egyáltalán nem használok, így vajjal készítem, abból is sótlant veszek. Tapasztaltam (és szerintem ez a kulcsa, hogy jól sikerüljön), hogy legkisebb lángon kell a vajat melegíteni-olvasztani, kicsit uncsi kivárni, de ha túl nagy a láng, felforr a vaj, habos lesz, akkor lehetetlen belőle szép, egyenletes mázat készíteni. Tehát a legkisebb lángon megvárni, míg gyöngyözni kezd a széle és akkor belekeverni a tejet. Ne hagyjuk, hogy nagyon felforrjon és bugyogjon! Illetve jobb, ha porcukrot használunk, a sima cukorral jártam már úgy, hogy -bár úgy tűnt felolvadt- mégis ropogott a fogunk alatt.
Jártam már én is úgy vele az elején, hogy külön "kiült" a vaj a krém tetejére, de ez csak akkor fordult elő, amikor kapkodtam, nem vártam ki, hogy szépen lassan olvadjon fel a vaj. Nekem még sosem volt vizes jellegű, vagy túl folyós, inkább pont, hogy sietnem kell a sütire öntéssel, mert gyorsan összeáll. Ilyenkor ha egy kanál tejet még teszek bele, pont jó lesz az állaga. Ha valakinek vizesebb, nem akar megdermedni, az szerintem a margarin miatt lehet, az nem elég zsíros, elég mű, valószínűleg attól nem sikerül. Érdemes jó vajat venni hozzá. Amikor megdermed, akkor is könnyen, szépen szeletelhető, nem törik, nem reped, ott sikerül elvágnom a sütit, ahol én akarom :)

Anikó501031
Anikó501031 Sat, 2014-09-13 06:34

Megcsinálom én is a hétvégére, de az adagonkénti 705 kalória elborzasszt. :)

Nensy
Nensy Fri, 2014-09-19 10:45

Mostanában csak olyan sütit választok, amit el lehet készíteni diétásan. Cseréld le a cukrot xillitre (vagy ki mit kedvel jobban) teljes kiörlésű zsemlemorzsa (bár egy kanál hagyományos sem katasztrófa) , és a vajat is lehet helyettesíteni kókuszzsírral. És voilá! Ámbár én azért a 705 kalóriát sokallom. Próbáld meg.

anyuka54
anyuka54 Thu, 2014-11-06 15:01

Kedves Nensy!
Már több helyen is olvastam,hogy a zsiradékot cseréljük le kókusz zsírra vagy olajra.De a kalória értéke ennek is 900/100g.Vagy rosszul tudom?
Köszi,ha tudsz segíteni.

Nensy
Nensy Sun, 2014-11-09 22:31

A közepesen hosszú szénláncokban rejlik a titok. Ezeknek a zsírsavaknak a megemésztése nagyon megterhelő a szervezetünk számára, így nagyon hosszú ideig is tart a feldolgozásuk. Ebből fakadóan egy étkezés után tovább érezzük magunkat jóllakottnak, ritkábban éhezünk meg, így kevesebb táplálékot veszünk magunkhoz.
A közepes hosszúságú szénláncból álló zsírsavak közvetlenül a bélből szívódnak fel, ami azt jelenti, hogy nem zsírpárnává alakulnak, hanem egyenesen az izmokba kerül és energiává válik. Nem hízunk tőle, csak nagyobb lesz a teljesítőképességünk. Ugye, nem rossz? Ilyen szempontból nagyon hasonlítanak a szénhidrátokhoz, hiszen azonnali energiaforrásként szolgálnak, de a szénhidrátokkal ellentétben nem okoznak kiugróan magas vércukor-emelkedést. (Az Angol Nemzeti Rögbicsapat hivatalos fogyasztószere szintén a kókuszolaj!) Mindenképpen érdemes használni, bundás kenyér, tojásrántotta készítésekor is, nem lesz az a maradandó ételszag. Azonban arra mindenhol felhívják a figyelmet, hogy nem szabad csak kókuszzsírt használni. Én kimondottan akkor használom, ha törekszem a diétát betartani. De én használok rendes házi zsírt, olívaolajat, vajat is. Mármint nem keverve, hanem nem mindent kókuszzsírral készítek. Köszönöm, hogy kíváncsi voltál a véleményemre.

anyuka54
anyuka54 Mon, 2014-11-10 11:48

Köszönöm szépen a választ.Két hete diétázom azóta használom a kókuszolajat,de mivel rá van írva a dobozra,hogy 900calória csak nagyon keveset mertem használni belőle.Most már bátrabb leszek. :-) Még egyszer köszönöm.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2014-09-13 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.09.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

demcsi
Demcsi / demcsi Thu, 2013-12-19 11:57

pompás recept! köszönöm a megosztását :) nálunk a kislányom kérésére mogyoróval készült, és röpke 20 perc alatt megsült, épp túlsülés előtt sikerült kikapnom a sütőből. biztos nagyobb tepsit használtam, mint Beácska.

flava
flava Fri, 2013-12-13 20:00

Tegnap megsutottem nagyon finom lett. En tettem egy kis rum aromat a tesztaba ;-)

pakóca
pakóca Sat, 2013-10-26 15:26

Sziasztok!
Tuti jó recept, mennyei a tészta íze, a máz is nagyon bejött :)
Nagyon jó a receptleírás is, nem lehet elrontani a sütit!
Bátran próbálja ki az is, aki csodálkozik, hogy nem kell liszt a tésztájába. Ráadásul lisztérzékenyek is ehetik, ha gluténmentes zsemlemorzsával és sütőporral készítik a receptben megadott egyéb hozzávalóval.

Erika988
Erika988 Wed, 2016-02-17 12:18

Szia :) Ezt a süteményt milyen sütésen kell sütni? Alsó felső?

Holdfény722
Holdfény722 Fri, 2013-05-31 13:18

Na én ebből a receptből egyenlőre csak a csokimázt próbáltam ki,legközelebb jön hozzá a süti is! A csokimáz viszont kifogástalan! Gyönyörűen megszáradt a sütim tetején,szépen lehetett szeletelni,nem tört,nem repedezett! Ezentúl csak ezt fogom használni,aztán majd megírom jövő héten,hogy a süti milyen lett! De biztosan isteni lesz!:)

ann86hu
ann86hu Sat, 2013-03-16 20:41

Zsemlemorzsa helyett darált zabpehellyel, cukor helyett xilittel csináltam, mázként olvasztott étcsokit+vajat raktam a tetejére. Még csak melegen ettem belőle, de nagyon finom és könnyű. Pedig nem rajongtam a diós sütikért, eddig! :)

missblack
missblack Sun, 2013-02-24 10:11

Ez valami mennyei! Ünnepi ebéd után ez volt az egyik desszert és mondanom sem kell mindenki ezért nyúlt elsőre! A közepes tepsi kicsinek bizonyult, mert épp hogy egy kis sütivég maradt. :( Legközelebb dupla adaggal indítok. :) Köszönjük a receptet!

tika6427
tika6427 Sun, 2012-11-11 14:50

Ma megsütöttem sokadszorra ezt a sütit és imádom. Hogy mennyire, annak igazolásaként elmondom, hogy május óta fogyózom, és azóta egyszer sem (én hős) sütöttem semmilyen édességet, ma először, és erre esett a választásom! Tudom, hogy ezermillióbillió kalória, de "bánja kánya", mindent megér ! NAGYON KÖSZÖNÖM A RECEPTET !

kywike73
kywike73 Sun, 2012-11-04 14:52

Megcsináltam és nagyon finom lett. A máz is jól sikerült. Gyors és egyszerű süti! :))

misibea
misibea Thu, 2012-05-03 15:10

Kedves Beácska, megcsináltam a sütidet, a tészta kifogástalanul sikerült, tökéletesen feljött és átsült, pillekönnyű és isteni finom! Viszont a máz egyáltalán nem sikerült, pedig mindent úgy csináltam, ahogyan írtad, felolvasztottam a vajat a tejjel, amikor felforrt együtt, beleöntöttem a cukrot és kavargattam, de az az istenért sem akart összeolvadni, kétfelé vált a massza, a cukor kikristályosodott és egy folyékony lében úszott, mintha kivált volna belőle a víz. Amikor a kakaót belekevertem sem lett jobb a helyzet. Azért így is felkentem a süti tetejére, miután leöntöttem róla a folyadékot, nagyon nehezen ment, mert hamar ridegre dermedt, apróra tört. Tudnátok segíteni, mit rontottam el? Sokan írtátok, hogy ez egy tökéletes csokimáz recept, nagyon szeretném én is jól csinálni! Várom tanácsaitokat, részletes útmutatótokat, hogyan csináljam máskor. Köszönettel! misibea

KicsiLizi27
KicsiLizi27 Wed, 2014-01-08 17:20

Az ilyen mazak elkeszitesehez legjobb a Rama margarin. Az olcsobbak, Linco, Liga stb nem jok erre a celra, mert osszekapja a kakaot stb, tul zsiros. Parom nagymamaja ilyen jellegu problema megoldasara azt javasolta es neki mindig mukodik, hogy ha a margarin osszekapja a dolgokat, akkor a tuzrol leveve egy ket kanal HIDEG tejet keverjen bele es azzal helyrehozhato a maz. Probald ki es ne sporolj a margarinon mert ez lesz a vege :-)

sedo78
sedo78 Fri, 2012-05-04 18:55

Kedves Misibea!

Biztos buta kérdés, de nem lehet, hogy esetleg sós vajat használtál??? Akkor szokott ilyen előfordulni - legalábbis velem régen emiatt történt hasonló! Ez tényleg egy szuper és nagyon finom máz, én más sütikre is ezt használom! :-) Üdv!

misibea
misibea Fri, 2012-05-04 19:10

Hmmm.... hát.... kidobtam akkor a papírját.... már megnézni nem tudom.... de elgondolkodtattál.... végül is, előfordulhat.... Na, megcsinálom újra csakazértis! :-) Leellenőrzöm a vajat, vajpapírt, mindent, sikerülnie kell!!!! :-) Nagyon szépen köszönöm!!! (Majd jelentkezem, mi lett az eredmény! )

mrszmissj
mrszmissj Tue, 2012-05-08 09:47

Próbáld tényleg újra, mert ha minden jó akkor a máz isteni és nagyon feldobja a sütit. Kéthetente meg kell sütnöm a barátomnak. Igaz én a cukor adagból levettem és mást használok helyette, de nagyon jó. Szeretjük :-)

697
porcukor 18 dkg
tojás 8 db
cukrozatlan kakaópor 2 kk
dió 18 dkg
zsemlemorzsa 1 ek
sütőpor 1 csomag
vaj 15 dkg
tej 1 ek
cukor 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek