Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkés-csicsókás pite BBC módra

Csirkés-csicsókás pite BBC módra
Csirkés-csicsókás pite BBC módra
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A keddi zöldségszállítmányban szerepelt egy "Jerusalem artichoke" nevezetű tétel. Lehet, hogy műveletlen vagyok, de én valami articsóka-jellegű, zöld, virágszerű zöldségre számítottam. Ilyen egyáltalán nem bujkált a dobozban, találtam viszont egy zacskónyi beazonosíthatatlan, piszkosfehér, nagy bibircsókokra emlékeztető gumót, melyet kizárásos alapon jeruzsálemi articsókának nyilvánítottam. Utánanéztem a dolognak, s kiderült, valóban ez az: hivatalos magyar neve csicsóka, bár az angolból fordított jeruzsálemi articsóka is él. Nagyon megtetszett ez a zöldség, finom, egészséges, olcsó, akit jobban izgat, nézze meg a nosaltys adatlapját, vagy Dolce Vita blogját, ahol rengeteg érdekességet  olvashatunk róla. A BBC Food oldalán  kerestem receptet hozzá, s ott találtam ezt a jó kis pitét -úgy tűnik, mostanában péntek lett a piték napja. Fincsi!


hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a csicsókát meghámozzuk, és 1,5 cm-es kockákra szeljük. A narancs héját lereszeljük, a húst 3-4 cm-esre kockázzuk.
  2. A vajat megolvasztjuk, a hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük rajta.
  3. Hozzáadjuk a csicsókát, a narancshéjat és a bort, s addig forraljuk, míg a bor eltűnik.
  4. Megszórjuk liszttel, s elkeverjük, hogy mindenhova jusson. Ezután fokozatosan felöntjük az alaplével, mindig elkeverve. Ha ezt nagy lángon csináljuk, s nem egyszerre öntjük bele a levet, szószos állagot kapunk.
  5. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a csirkét, s keverjük jól el. Lefedve főzzük 10 percig, míg a csirke megpuhul. Időnként keverjük meg.
  6. Levesszük a fedőt, s további 5 percig főzzük, hogy szépen besűrűsödjön. Ezután belekeverjük a tejszínt, és még 3-4 percig a tűzön kevergetjük.
  7. A tűzről levéve átöntjük egy 1-1,5 literes piteformába, s hagyjuk kihűlni. Közben lisztezett deszkán kinyújtjuk a leveles tésztát.
  8. A tésztából 1 cm széles csíkot vágunk, mellyel "bekerítjük" a pitét a tál mentén. Ha több darabból állítjuk össze a keretet, ne nagyon lógjanak egymásra a részek.
  9. Megkenjük tojással, a maradék tésztával borítjuk a pite közepét. A kilógó, felesleges részeket levágjuk, s picit lenyomkodjuk a tetőt. Ezt is megkenjük tojással, a közepére pedig "szellőző lyukat" vágunk.
  10. A maradék tésztadarabokból mintát készítünk, majd fél órára hűtőbe helyezzük a pitét, a sütőt pedig 220 fokra melegítjük elő.
  11. Sütőbe tevés előtt még egyszer megkenjük a pitét tojással, majd 15 percig sütjük a forró sütőben. Ezután 190 fokra kapcsoljuk a hőfokot, s további 20-25 percig sütjük a pitét. Forrón tálaljuk.

  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 475
elküldve: 5
receptkönyvben: 103
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csirkés pite jeruzsálemi articsókával, csicsókás pite csirkével, csirkés pite csicsókával, csirkés-csicsókás pite

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

VARI
VARI Fri, 2017-09-29 19:59

Kedves Durcsó,

Még tavaly karácsonykor készítettem el a pitét, de most újra rábukkantam a receptre. Csak meg szerettem volna köszönni hogy átfordítottad, viszonylag kevés a csicsókás recept, ez pedig egy nagyon nagyon finom étel, biztos hogy idén karácsonykor is szerepelni fog a menüben.

Enikő

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2011-11-22 23:14

Nem, csak felül van tészta, illetve keretként egy csík. Szerintem, ha szeretnél aljat is neki, csak simán duplázd a tészta mennyiségét. Üdv, Durcsó

481
vaj 30 g
vöröshagyma 1 db
fokhagyma 2 gerezd
csicsóka 0.5 kg
narancshéj 1 narancsból nyert
fehérbor 1.5 dl
finomliszt 2.5 evőkanál
csirke alaplé 3 dl
csirkemell filé 70 dkg
főzőtejszín 1.5 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
leveles tészta 1 csomag
tojás 1 db