Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csicsókás burgonyagombóc

Csicsókás burgonyagombóc
Csicsókás burgonyagombóc
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rengeteget hallottam már a csicsókáról, azt is, hogy régen a szegények burgonyája volt. Ma meg már ha nem is aranyár, de kipróbálásra 1 kg-ot vettem, kíváncsivá tett. Bementem a kedvenc zöldségesemhez, rengeteg friss zöldsége érkezett. Általában ez csütörtökön történik. Zöldség, aszalt gyümik, friss gyümölcs. A főzés, süti sütés miatt jó két nagy kosárral bevásároltam.
Megakadt a szemem egy ládán, amelyben szép, friss, nagy, de göcsörtös gumóféle volt. Mondtam is, hogy de szép gyömbéred van. Mire elnevette magát, hogy az a második sor fenn. Javasolta, hogy szagoljam meg, vegyem a kezembe őket, akkor látom a különbséget. Hát, láttam és éreztem! Valami csoda. Gyömbért is vettem, mert jó frissen, de csicsókát is.
Na, most jött az, hogy ebből mit és hogyan? Anyut hívtam, mire mondta, hogy a mama ezt használta annak, amire mi a burgonyát, Hát, nem nagy segítség. Ma már annyiféle módon használjuk a burgonyát, akkor most merre? Végül is, elvileg a mai nap nudli volt betervezve, de gombóccá alakult át, és mellé dobtam egy kis párolt káposztát és a baconos virslit. Nagyon finom volt. Elfogyott!
Ha sokszor nem is, de venni fogok még csicsókát, mert ez nyersen is és főve is (alig kell neki idő), isteni finom. Megint laktató ételt találtam ki. A gombócon is lehetett érezni a csicsókát, kissé más ízt adott neki, de nem baj. Elfogyott. És ami fő, hogy aki fogyózik, az is eheti, aki lisztérzékeny, az is eheti, és a cukrosak is! Persze nem rendes burgonyával és liszttel, de ennyit megtudtam a zöldségboltos csajtól, akit felhívtam, mert el kellett újságolni, mit műveltem vele. És ezt azoknak, akik a fenti betegségekkel küzdenek, vagy egész egyszerűen csak finomat és egészségeset akarnak enni, ajánlom!
Meg sok apróbb ötletet kaptam a házitúrót hozó barátnőmtől is, aki éppen a gombócok készítésének közepette toppant be. Amíg ő tapasztalatokat, tanácsokat adott-mondott, én szorgalmasan gombócoztam. Majd megbeszéltük, milyen vadat tud, és honnan, így karácsonykor lesz nyúl, valami vaddisznóféle, vagy más talán őz szilveszterre. Ő is szeretne, majd kiderül. Azért bespájzolok, a baromfiudvarából is: rántanivaló csirke, pecsenyekacsa, libamell, kacsamell külön. Ha nem tudunk véletlenül "vadulni az ünnepeken", legalább ezek legyenek.

hozzávalók / 6 adag

A gombóchoz

A párolt káposztához

  • 50 dkg friss fejes káposzta (torzsa nélkül, párolt: lásd Piri mama káposztás rétese)

A hagymás-baconos feltéthez

A tálaláshoz

ajánlat

Szerintem sima burgonyapürének is elkészíthető. Lisztérzékeny, cukros, fogyókúrázós is biztosan eheti. Nem teljesen azokkal a hozzávalókkal, de igen.
Azért a gombóc se rossz ötlet, de akkor más liszttel készítve, amihez bocs, de nem értek, csak a zöldségboltos mondta, hogy lehet készíteni. De ha csak simán megfőve, leszűrve tálaljuk, szerintem úgyis nagyon-nagyon finom.
A tapasztalat az, hogy ha megturbózom vele a sima burgonyagombócos tésztát, több só és liszt kell bele. Még így is sokkal képlékenyebb a tésztája, akár kicsi a gombóc, akár nagy.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A már említett Piri mama káposztás rétese receptje alapján elkészítjük a párolt káposztát.
  2. A gombóchoz az 1 kg csicsókát és az 1,2 kg burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk.
  3. Külön főzzük meg a kettőt sós, bő vízben. A burgonyát 25 percig, a csicsókát kb. 8 percig.
  4. Egy tálban leszűrés után összetörjük, és belerakjuk a sót, a tojásokat, a zsírt, a lisztet, majd jól összekeverjük, hogy formázható masszát kapjunk.
  5. Kigombócozzuk, és olajos, sós, forró vízben kifőzzük kb. 6-8 perc alatt. Ha feljön a víz tetejére a gombóc, készre főtt. Végül lecsepegtetve tálba szedjük.
  6. A hagymás-baconos feltéthez egy ek olajba belerakjuk a  felkockácott 2 fej hagymát, a finomra vágott 2 gerezd fokhagymát és a sót, majd fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk.
  7. Beletesszük a felcsíkozott bacont és a felkarikázott virsli, és még 10 percig fedő alatt, kevés keveréssel sütjük.
  8. Szórunk rá kevés friss borsot, és tálalhatjuk reszelt sajttal és tejföllel.

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 263
elküldve: 3
receptkönyvben: 96
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
kategória: köretek
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

egészséges gumóval készült burgonyagombóc, csicsókás gombóc bacon-ös virslivel, csicsókás köret

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

CseriB
CseriB Sun, 2012-11-11 10:17

Sziasztok!
Márton napi ebéd okán keveredtem ide, és szeretnék csatlakozni a csicsókát felmagasztalók táborához :)
Hogy a csicsóka miért mellőzött ma a konyhákból, azt mondjuk erősen sejtem. Nálunk a csicsóka csak hétvégi koszt lehet, mert emésztésünket olyan szinten gyorsítja és gázosítja, hogy emberbaráti szeretetből csicsókaevés után nem merészkedünk ki itthonról :D
De hétvégén, itthon minden formában jöhet.

Legkedvesebb receptünk köret, de én önmagában fogyasztom, felesleges mellé bármi is.
Felkarikázok apró (parázs) burgonyát, ha nincs, akkor akkorára vágom a krumplit, amekkora a csicsóka mérete, és úgy karikázom fel. A krumplit extraszűz olivára dobom egy méretes serpenyőben. Amíg pirulgat, megmosom a csicsókát, azt is felkarikázom, és a krumpli mellé dobom, együtt pirulgat tovább, fedő alatt. Mialatt krumpli és csicsóka összeborulnak, jön a hagyma. Én az édes lilahagymával szeretem leginkább, de póréval és vöröshagymával is jó. Szintén karikákra vágom. És jön a többiek tetejére. Többször alaposan átkavarom, és úgy a legjobb, ha kicsit lepirul, karamellizálódik a zöldségek alja. Darálok rá sót, és ennyi.
Ha nagyon variálós kedvemben vagyok, dobok rá pár bébicékla karikát, vagy pár darab még nem szemesedett borsóhüvelyt, mángold, vagy spenótlevélkét, sárgarépa karikát, éppen milyen édeskés cucc érik a kertben. Nem ront rajta egyik sem. Csak az időzítésre jobban kell figyelni több összetevőnél.
Ezt kb. két hétig tudnám enni minden egyes ebédre. Csak nem merem :)
Jó étvágyat!

Krampusz53
Krampusz53 Mon, 2012-11-05 16:52

Kedves Éva!
Nagyon szépen köszönjük a fenti receptet. Mivel a férjem cukros tavaly ültettünk mi is csicsókát és így gombócnak most készítettem el először. Anyuci 26-nál (diabetikus sütőkös zsemle) olvastam a diabestar és a kilófaló kenyérlisztekről, beszereztem és azzal készítettem a gombócot. Férjemnek nagyon ízlett, biztos sokszor el fogom még készíteni! Szeretettel várjuk a további csicsókás recepteket!
Anikó

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-11-05 23:54

Kedves Anikó!
Nagyon örülök neki, hogy sikeresnek találod a receptet, és annak is örülök, hogy elkészítetted, és finom lett.
Nem is gondoltam, hogy egy gyors, finom,(sajnos már ezen a néven, hogy különleges), szóval különleges régi magyar főzési alapanyagból, ilyen finomság főhet ki, és ezzel ilyen örömet tudok okozni.
Az még klasszabb, hogy tudtatok ültetni, remélem, hogy jó sok csicsókátok lesz, és akkor én is várom a Te ötleteidet.:-O
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-03-18 20:32

Kedves rolvisa!

Természetes, ki mekkorát szeretne, a gombócokból, ez ízlés kérdése, -nekem már az is lényeg, hogy megvettem, / és azóta is veszem :-)) / , amint van a Zöldségesemnél, és készítettem / és készítek is/ ételt belőle, csak azért mert finom és egészséges. :-))
Ráadás, a családom is elfogadta.
Jó kis gombócozást kívánok és szép tavaszi napokat!
Éva-Anyóca

rolvisa
Olgis / rolvisa Sun, 2012-03-18 19:09

Bizony nagyon egészséges a cukorbetegeknek ajánlatos sokat fogyasztani, segíti a hasnyálmirigy működését.
Nekem is van a kertemben, ki sem lehet pusztítani. És még a tarackot is írtja.
Én sütve fogyasztom.A micróba 3-4 perc alatt kész.
Ez a gombóc érdekes, csak túl nagy adag. Majd negyedelem.Üdv,Olgis.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-11-12 00:31

Kedves rolvisa!
Lehet sok,az adag, - de akkor még újdonság volt, és fogalmam se volt, hogy mit kezdjek vele, azt tudtam, hogy bezzeg a régiek,a szegények eledele, és persze, hogy egészséges!! ,...-.na de most? és ez lett belőle,- na igen, azóta a recepteket gyűjtöm és készítem, hát a nagy meleg idén, nem tetszett neki, szeretnék ültetni újra, nem tudom, ahol anno vettük, az a hely már nincs, hogy hol vehetnék újra, mert nagyon finom, van ötlete valakinek, hol lehet venni? és csak ősszel lehet ültetni vagy tavasszal is? Már nem tudom, a papírját meg eldobtam..:-((((
Aki szereti, annak minden formában jó étvágyat hozzá, még ha csak hétvégenként is! :-O
Jó éjt!
Éva-A.

rolvisa
Olgis / rolvisa Mon, 2012-11-12 15:52

Zöldségboltokban gyakran kapható,legalábbis nagy városokban,ismerősöktől tudom.
Szerintem tavasszal jobb ültetni. Most nálam is megsínylette a forró nyarat, nagyon kicsik a gumók,és rücskösek.
Létezik sima héjú is, azt vegyél, ha ráakadsz.
Nekem van rózsaszín és sárga héjú is.
Ha jó, tavasszal egy pár gumót tudok neked adni.Emlékeztess majd.
Nyersen is finom. ősszel kiszedek párat és pincében el van sokáig. Ha meg össze fonnyad, megy a földbe.
A szüleim ősszel kiengedték a malacokat és azok kitúrták, a földből ették.
A tyúkok tojtak ám a főtt csicsókától!
Üdv.Olgis.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-11-13 22:35

Kedves rolvisa!

Nagyon aranyos Tőled, tavasszal majd szólok, olyan aranyos vagy, szívesen fogadom azt a pár szemet a csicsókából,:-O - remélem, sikerül elküldeni és szeretni fogja az itteni földet, kissé felturbóztuk a nyáron, a nagy meleg itt is sok mindent tönkre vágott, a föld se szerette csak úgy üresen se,...nem ehhez vagyunk szokva, de állítólag ilyen "meleg " lesz jövőre is a nyár!!
Tényleg szeretik a csirkék a csicsókát főve?
Jobban is tojtak? Ez szuper!!!! :-O
Köszönöm szépen a kedves segítségedet, előre is.:-O
Szép estét és szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-01-03 21:44

Kedves Szeva50!Hát,az új év már itt van végre,- azért remélem, lassacskán elér minket a várva várt tavasz, és nem úgy , mint tavaly, mert az minden volt, csak tavasz nem,...és igen,még várok, nem veszem meg, de akkor remélem, lesz még a zöldségesnél, vagy elfogy???Remélem, sikerülni fog, és majd kötözgetem!:-))))) Azóta találtam még recepteket, jó lenne kipróbálni.:-))Éva-Anyóca

Szeva50
Szeva / Szeva50 Mon, 2011-01-03 19:41

Szia Druszám! Ráérsz még megvenni a "magnak valót". Én is így indítottam. A csicsóka is a laza talajt szereti, mint a burgonya, csak nem kell kupacolni. Viszont majd a szárát kösd ki, mert ember magasságúra nő, és dőlhet. De erre majd Magadtól is rájössz.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-01-01 20:23

Kedves Szeva50! Köszönöm a csicsókás segítségedet.Szóval, amit veszek a zöldségesnél, nyugodt szívvel elültethetem??Ha igen, tényleg veszek!Nekünk ízlett. Mennyire szeret terjeszkedni??Milyen talajba szeret lenni? Komposztálónk is van, és nagy udvar, fűnyírás......És nem beszélve a sok jó dologról, ami miatt érdemes fogyasztani!:-)) Neked és családodnak is B.U.É.K.!!!!Éva-Anyóca

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2011-01-01 19:14

Éva, nem vagyok mezőgazdász, de nálam nagyon szépen fejlődnek a komposztáló sarkában. Igaz, csak vágott füvet gyűjtünk fővárosi lévén. Nem kell ősszel betakarítani, jól érzik magukat a földben. A szára természetesen "elmúlik",de a csicsóka kitúrható. Leginkább héjában szoktam megfőzni, mert így a legkisebb a veszteség, majd lehet sütni. BUÉK! Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-11-13 16:20

Kedves Gargoyle!Köszi a tippet!Megpróbálom.Mivel nem foglalkoztam még a csicsókával ilyen szinten, azaz, sehogy se, csak főzős TV Paprika műsor és szakácskönyvek,szóval, a gumót lehet tavasszal is venni?Mert amit most megveszek, az gyönyörű, de nem hiszem, hogy jelen pillanatban esély van rá,hogy ültessem,vagy van?Már nem gondolnám.Ha tavasszal lesz, tutira veszek,és ültetek.A föld jó, úgyhogy mehet a dolog.Itt nálunk 300 Ft volt 1 kg.Finom,de annyiért,sok.Nagyon köszi, :-))Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-11-13 10:59

Éva, ha van kerted, szórj el pár darabot tavasszal a kerítés tövébe, félárnyékba, ahol nincs útban és meglátod, hamarosan szüretelheted majd. igénytelen és nagyon könnyen termeszthető. Ezért is nem értem, miért kerül annyiba. Nekünk régen halomszámra volt otthon. Évelő, nem kell vele foglakozni sem, mint a krumplival. Csak egyszer elülteted, aztán szedegeted a gumókat.Ha egyszer még lesz kertem, biztosan lesz benne csicsóka. Ráadásul jó sövénynek is, mert olyan lombos és magasra nő. :-)
Szép napot neked!
Eszter
Amennyire tudom a kicsit homokos talajt kedveli.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-11-13 10:10

Kedves Gargoyle!Köszi szépen.Azt hittem, hogy melléfogás lesz, de evéskor jöttem rá, hogy jól tettem.:-))Bár sajnos az ára miatt sokat nem fogok venni, de néha, alkalmanként becsempészem az ételkészítésbe, ahogy itt olvastam, van belőle krémleves is, kipróbálom.Ami a fő, tényleg finom,egészséges és pillanatokon belül megfő.:-)Szép napot!Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-11-12 22:19

Így is van! Nagyon szuper! A csicsóka meg nagyon egészséges, méltatlanul van hanyagolva a konyhából. Tetszik az ötlet Éva!
Szép estét!
Eszter

1170
csicsóka 1 kg
burgonya 1.2 kg
0 ízlés szerint
víz 2 l
tojás 3 db
disznózsír 3 ek
finomliszt 70 dkg
káposzta 50 dkg
napraforgó olaj 1 ek
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
bacon 20 dkg
virsli 280 g
tejföl 150 g
sajt 15 dkg