r
Nosalty Logó

Császárzsemle szezámmaggal

Katharosz
Császárzsemle szezámmaggal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

615
Kalória
18g
Fehérje
106.9g
Szénhidrát
11.4g
Zsír
30.7g
Víz
61.1g
Koleszterin
5.5g
Élelmi rost
10.3g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 615 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2459 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 243 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1222.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    746 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    106.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    30.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 615 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.2 g

Zsír

  • Összesen
    45.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4890.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    605 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    895 mg
  • Nátrium
    2986 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    427.5 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    122.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    397 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    279 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    434 micro
Összesen 2459 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    294 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 243 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk bő 1,5 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral.
  2. Közben átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és átforgatjuk benne.
  3. A maradék langyos tejben feloldjuk a többi cukrot.
  4. Ha felfutott az élesztős tej, hozzáadjuk a liszthez, mehet bele a maradék tej is, majd egy villával kicsit átforgatjuk, ezután egy dagasztógép segítségével dagasztani kezdjük!
  5. Dagasztás közben 3-4 adagban beledolgozzuk az olvasztott, de langyos vajat is.
  6. Sima tésztává dolgozzuk, szükség esetén kevés lisztet még adhatunk hozzá.
  7. Ha kész, kézzel kicsit átgyúrjuk, majd lefedve langyos helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük!
  8. A megkelt tésztát 9 felé mérjük, gömbölyítjük, letakarjuk és 15 percig kelni hagyjuk.
  9. Ha letelt az idő, előszőr oválisra lapítjuk kézzel, ezután a levegőt kiszorítva feltekerjük, majd az így kapott rudakat kb. 40 cm hosszúra sodorjuk és kialakítjuk a zsemle végső formáját.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kellő távolságban rakjuk a megfonott zsemléket, letakarjuk majd ismét kelesztés következik de már csak 15 percig!
  11. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra, a megkelt zsemléket lekenjük a tojásos- tejjel, megszórjuk fehér vagy fekete szezámmaggal.
  12. Sütés kb. 15-18 perc, a kész zsemléket rácsra téve hűlni hagyjuk!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 18 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

További receptek

Diós búrkifli házilag

Manapság már oly kevés helyen árulják az édes péksütemények koronázatlan királyát, ahol pedig mégis kapni, hát, gyakran inkább kiábrándító vagy feledhető élményt nyújt a bolti ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...