Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Régimódi zsemle kovásszal

Régimódi zsemle kovásszal
Régimódi zsemle kovásszal
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az oldalon talált tojáskrémrecepthez szerettem volna valami méltó péksüteményt sütni, végül fellapoztam egy 1965-ös háztartási könyvet, és ezt a zsömlereceptet találtam benne. Igazi, jó minőségű, kívül ropogós, belül puha és könnyed zsömle lett az eredmény.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Vaj, szendvicskrém, zöldségek, egy pohár tej. Minden mi szem-szájnak ingere. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőből, a kis csipet cukorból, 1 dl vízből, a sóból és 10 dkg lisztből kovászt keverünk, és 20 percig hagyjuk kelni.
  2. Ha megkelt, a maradék lisztet és a maradék 2 dl meleg vizet hozzáöntjük, és hólyagos, szép kidolgozott tésztát gyúrunk belőle.
  3. 12 db kb. 70 grammos golyókat formázunk belőle, és tepsire rakva hagyjuk kétszeresére kelni (kb. 30 perc). Hagyjunk helyet a zsömlék között, mert nőni fognak!
  4. Végül tojással lekenve, előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 976
elküldve: 1
receptkönyvben: 58
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
958 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: buci, burek, hamburger-buci, perec, briós, croissant, pita, kifli, bagel, édes leveles

egyéb elnevezések

házi zsemle, ropogós zsemle, zsömle, péksütemény, kovászos zsemle

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pdia
pdia Thu, 2017-09-14 11:31

Ez nem kovászos. Ez élesztős. Óriási különbség!

Hajni67
Hajni67 Wed, 2017-03-01 22:50

Muszáj elmondanom kedves BeePoo a végeredményt: TÖKÉLETES és ahogy írtad, könnyű, nem sűrű tésztájú és nagyon finom zsemléket vettem ki a sütőből!!!!
A sütés legvégén (már lekapcsolt sütőnél, résnyire utána nyitva hagyva a sütőajtót), egy kis vizet spricceltem a zsemlékre, mert jobban szeretem, ha a teteje nem olyan ropogós:)

Hajni67
Hajni67 Wed, 2017-03-01 21:38

Kedves BeePoo!

Az általad leírt zsemle egyszerűsége fogott meg. Már sülnek és nagyon várom az eredményt.:))) Sokat keresgéltem és a te oldalad volt a végállomás. TÖKÉLETES tésztát kaptam, roppant könnyű volt belőle zsemlényi adagokat szaggatni és formázni. Az elején kegyetlenül ragadt a tészta, de fokról-fokra tökéletesebb lett. Remek recept, máris a kedvenceim között landolt. Köszönöm!!!

319
élesztő 2.5 dkg
cukor 1 csipet
víz 3 dl
5 g
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db