Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Császármorzsa - smarni - daramorzsa12.

Császármorzsa - smarni - daramorzsa12.
Császármorzsa - smarni - daramorzsa12.
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez is gyermekkorom egyik kedvenc édessége.
Akkoriban imádott Nagyikám sütögette nekünk, unokáknak, amikor csak megkívántuk - az Ő általa főzött isteni sárgabarack lekvárral, és porcukorral tálalva ...
Nagyim elvesztése után, sokáig nem ettem finomat, bár sok helyen próbálkoztam vele, de legtöbb nyilvános helyen szörpökkel, illetve ízetlen, hígitott lekvár utánzatokkal öntötték nyakon ...
Itthon viszont a hosszú ideig tartó kevergetési folyamat vette el a kedvem tőle, aztán egy kedves cukrász ismerősöm ajánlott egy olyan módszert, ami mentesít a folyamatos kevergetésétől - kivajazott tepsi, előmelegített sütő a titok :) ... Azóta, legalább akkora élvezettel készítem, mint amekkorával fogyasztom.



hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tálaláshoz

ajánlat

Tartalmas leves után, amikor csak megkívánjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

Elkészítés:

  1. A grízt, a lisztet és a sót egy tálba teszem, és nyakon öntöm a tejjel, majd alaposan átkeverem.
  2. 3 órán át a hűtőben pihentetem, hogy a búzadara jól megszívja magát a tejjel.
  3. Amikor letelt a 3 óra, kiveszem a hűtőből.
  4. A sütőt előmelegítem 175 fokra.
  5. Amíg a sütő melegszik, addig beleszórom a mazsolát, belereszelem az előre megmosott citrom héját, és lazán átkeverem.
  6. A tojásfehérjét géppel nagyon kemény habbá verem a porcukorral és a 1/2 citrom levével.
  7. Amikor elkészültem vele, belekeverem tojások sárgáját, majd óvatosan hozzákeverem a tejes, lisztes, grízes keverékhez.
  8. A tepsit, a vaj kb. 2/3 részével vastagon kikenem, beleöntöm a masszát, és az előre melegített sütőbe tolom, 15 percig sütöm, majd alaposan átkeverem és a tetejére dobálom a megmaradt vaj darabkákat.
  9. Visszatolom a sütőbe és még 1/2 órát sütöm, miközben négyszer átkeverem, hogy minél morzsalékosabb legyen.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 36x25x8 cm
  • költség: 450 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 98 594
elküldve: 46
receptkönyvben: 506
elkészítve: 38/51
Facebookon megjelent: -

szakács

Molnár Erika

Mióta szakács: 2010.11.08.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

smarni, daramorzsa

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

leontilia
leontilia Sat, 2017-01-14 11:30

Köszönöm! Isteni finom lett! Éppen olyan mint amit a Nagymamám készített. Van hozzá házi baracklekvárom is, tehát tökéletes.

Alízke
Alízke / Alízke Tue, 2016-02-23 18:55

Jelentem, elkészült! Későn vettem észre, hogy nincs itthon mazsolám, így egy marék apróra vágott körtét dobtam bele. Nagyon finom lett - mint Anya császármorzsája régen. :)
Köszönöm a receptet!

Schibo
Schibo Tue, 2014-08-12 07:01

Életemben először készítettem császármorzsát és isteni finom lett! Eddig nem mertem nekiállni, mert gyerekkoromból úgy emlékeztem, ezt macerás elkészíteni, Anyu állandóan csatát vívott vele. Ő is és Nagymamám is sokszor sütötte, Nagyi tanítgatta Anyut, az Övére emlékeztet :) Sajnos az utóbbi években Anyunak már nem sikerült, kissé feledékeny (85 éves).

Köszi a receptet!

Bubu46
Bubu46 Wed, 2014-06-11 15:52

Naaaagyon köszönöm ! Ez valami csuda jó lett és rengeteg és egyszerű és olyan amilyennek lennie kell !Gondoltam egyet - elkerülendő a leragadás/égés problémáját - a magasabb peremű tepsibe beleraktam a szilikonos sütőfóliámat és remekül működik a dolog . Üdvözlettel Bubu

erili
erili Tue, 2013-07-16 07:39

Nagymamám és Édesanyám fele dara, fele liszt keverékkel készítette és ahány deci volt a liszt+dara, annyi dl tejjel öntötték le. A tésztájába is tettek 5 dkg olvasztott vajat. Én is így csinálom és nagyon finom, szaftos. Mindig sütőben készítem, otthon és a Nagymamánál is ez volt a szokás. A kisebbik unokám kedvéért ma is ez lesz :)

Anyamary
Anyamary Sat, 2013-03-16 19:35

fantasztikus csemege! :-) köszi a receptet. morzsás, omlós, édes ... mi kell ennél több?

era1204
Molnár Erika / era1204 Sat, 2013-03-16 20:55

Kedvwes Anyamary,

Nagyon szívesen! :)
Igazán örömmel tölt el, amiért ízlik a receptem alapján elkészített finomság! :)

üdvözlettel: Erika

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Mon, 2013-03-04 17:30

Már nagyon régóta így készítem, egyszerű, finom, nem száraz. Az unokáim kedvence lett, még másnapra is kell eltennem belőle. Ők alma kompóttal kérik, de jó nekik a barack lekvár is.
Üdvözlet minden kis- és nagy szakácsnak. Marika mama.

Ilonka57
Ilonka57 Tue, 2012-11-20 19:32

Nagyon jó a recept. Én mindig sütőben sütöm zománcos tepsibe (másképp vagy nyers, vagy megég) . Mióta olvastam ezt a receptet, nem keresek másikat. Olyan, mint anyukámé volt, csak ő szárazabbra sütötte (érdekes, soha nem tepsibe és soha nem égett el). Most keverem be, reggel munka előtt megsütöm, hogy délben tudjanak enni.

sántakutya
sántakutya Fri, 2012-11-16 16:35

Kedves Era!

Én már igen sokszor próbálkoztam, de csak most sikerült, így sütőben sütve. Nem hiába mondja a közmondás " jó pap holtig tanul" :))

Hát így jártam én is, öreg koromra sikeredet. :D

üdvözlettel: sántakutya :))))))))))

era1204
Molnár Erika / era1204 Sat, 2012-11-17 20:35

Kedves Jópap! :D

Szívből örülök, amiért siker koronázta tevékenységedet és biztos vagyok benne, hogy még nagyon sok fogja! :D

Minden jót kíván üdvözlettel: egy másik jó pap :D

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Fri, 2011-09-23 21:24

Kedves Erika,

nagyon szépen köszönöm ezt a receptet, a fiúk imádják a császármorzsát, de eddig mindig kiszáradt, és kemény lett, akár hány fajtával próbálkoztam. A Te recepted az első, ami nem száradt ki, és puha, omlós volt. Egyszerű volt elkészíteni, és az íze mennyei volt. Kénytelen vagyok holnap is csinálni egy adaggal, mert a párom és a fiam mind megette :).

era1204
Molnár Erika / era1204 Sun, 2011-07-17 21:05

Kedves Bendzsoka!

Szívből örülök, hogy siker koronázta a munkádat, és hogy megelégedettséggel tölt el a végeredmény ..

üdv. e

Bendzsoka
Bendzsoka Sat, 2011-07-16 12:26

Kedves Era!

Köszönöm ezt a fantasztikus receptet!!! A sütőben megsütve tökéletes lett! Végre nem kellett a tűzhely mellett állni, és kis adagokban a teflon serpenyőben kavargatni. Ja, és nem kevés. 5 fős családom részére bőven elég lett - na jó, egy tartalmas leves után. :) Ezután csak így fogom készíteni a császármorzsát!

Örök hálám!

potoczkibelane
potoczkibelane Thu, 2011-09-22 20:29

Kedves Era!
Én is köszönöm a receptet,mert az én édesanyám is így készítette el. GRÍZBŐL!!!!!De nem tudtam a receptet jól.Még egyszer köszönöm!!!!!!! Erzsi

era1204
Molnár Erika / era1204 Sat, 2011-09-24 22:45

Kedves Erzsi :), nagyon örülök, hogy akaratlanul sikerült 2 kellemes emléket "visszacsempésznem" az életedbe ... Minden jót kívánok :)! üdvözlettel: Era

706
búzadara 2 bögre
rétesliszt 5 csapott ek
1 csipet
tej 6 dl
tojás 4 db
porcukor 8 dkg
mazsola 10 dkg
citrom 1 db
vaj 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 5 dkg
sárgabaracklekvár 15 dkg