Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cock-a-Leekie

Cock-a-Leekie
Cock-a-Leekie
190 perc / előkészület: 10 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A skótok húslevese.
Egy régi, tradicionális étel Skóciában, legalább annyira hagyományos, mint a mi húslevesünk. Ugyanúgy hiszik, hogy még a holtakat is feltámasztja, és lábadozáskor ezt főzik a betegeknek. Meg máskor is. Csak úgy, mint nálunk. :-) Következésképp ugyanannyi ideig kell főzni is, mint a mi húslevesünket, hogy igazán zamatos legyen.
Az aszalt szilvától izgalmasan aromás leves. Csak ajánlani tudom néha a hagyományos húsleves helyett hétvégére.
A neve az angol cock (kakas) és leek (póréhagyma) szóból ered. Persze manapság már javarészt csirkéből készítik, de igazán erős a kakashústól lenne.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Èlettani hatása: közepesen savasít.
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is fontos: kerüljük a húsleveskocka használatát!
  2. A csirkehúst fazékban feltesszük főni annyi vízzel, hogy bőven ellepje. (Én egy egész, kb. 1 kilós csirkét szoktam feldarabolni hozzá.)
  3. Egy órán keresztül főzzük magában, néha lehabozzuk. A mi húslevesünkkel ellentétben, ezt kicsit nagyobb lángon kell főzni, nem lassan gyöngyözve. 
  4. Egy óra után beletesszük a fűszereket, ha lehet, kis gézcsomagba kötve, a kakukkfű kivételével - azt beleszórhatjuk. Nem sózzuk! Beletesszük a kb. fél centis karikákra vágott póréhagymát, az aszalt szilvát, a barna cukrot, és még két órán át főzzük.
  5. Kb. másfél óra után, kivesszük a csirke darabjait, leszedjük róluk a húst, és visszatesszük a levesbe.
  6. Az utolsó 20 percben belefőzzük az árpagyöngyöt.
  7. Tálalás előtt vegyük ki belőle a fűszercsomagot, majd szedjük forrón tányérokba, és hintsük meg friss petrezselyemmel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 224
elküldve: 0
receptkönyvben: 127
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skót
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

hagyományos skót húsleves, húsleves aszalt szilvával és póréhagymával, aromás húsleves, zamatos húsleves aszalt szilvával és póréhagymával

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lanoil
Lanoil Wed, 2012-07-18 08:20

Köszi! Gyanítottam én is, de mondom, inkább rákérdezek.
Ha elkészül a remekmű mindenképpen jelzem!
Üdvözlettel: Lan

Lanoil
Lanoil Tue, 2012-07-17 13:54

Ha két liter vizet három órán keresztül lobogtatva főzök, akkor abból marad valami?

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2012-07-18 07:19

Jogos. :-)
Annyira nem lobogtatva. Csak nem olyan finoman gyöngyözve, mint a mi húslevesünket. A 2 liter bármennyi is lehet a csirke függvényében.

Leara
Leara Tue, 2012-05-15 15:09

Hmm érekesen hangzik. Lementettem, sort fogok rá keríteni.

565
csirke 1 kg
póréhagyma 3 db
aszalt szilva 10 dkg
babérlevél 2 db
borókabogyó 8 db
kakukkfű 2 tk
petrezselyem 5 szál
barna cukor 2 teáskanál
gersli 10 dkg