r
Nosalty Logó

Citromos rizs sültcsirkével

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Harmathy Ildikó
Citromos rizs sültcsirkével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A citromos rizshez

A csirkéhez

Összesen 1049 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A citromos rizshez

A csirkéhez

Összesen 4192 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A citromos rizshez

A csirkéhez

Összesen 200 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.6 g

Zsír

  • Összesen
    64.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    202 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    798.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    203.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    155 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 1049 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    210.5 g

Zsír

  • Összesen
    256.7 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    808 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3195.3 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    282 mg
  • Foszfor
    1805 mg
  • Nátrium
    721 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    247.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    814.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    556 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    82 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    769 micro
  • Kolin:
    618 mg
  • Retinol - A vitamin:
    552 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 4192 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    152.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 200 Kcal

Hozzávalók

A citromos rizshez

A csirkéhez

Elkészítés

A citromos rizshez

  1. Citromos rizs készítése:
  2. A citromot karikára vágjuk, a citromfüvet apróra.
  3. Olajon megpirítjuk a rizst.
  4. Fél liter forró vízzel felöntjük.
  5. Hozzáadjuk a kurkumát, az apróra vágott citromfüvet, a curry leveleket, a citromlét, sózzuk.
  6. Forráskor kislángra vesszük és lefedve lassan főzzük, míg a leve elfő.
  7. Lekapcsoljuk a lángot és 15 percig még pihentetjük.
  8. Közben a vajon megpirítjuk a citromkarikákat.
  9. A rizsre borsot darálunk, hozzáadjuk a curryport és villával összetörjük.
  10. A vajon pirított citromkarikákat mellé tálaljuk.
  11. Sültcsirke készítése:
  12. Tepsibe kevés olajat öntünk.
  13. Ráhelyezzük a sóval bedörgölt csirkét.
  14. Olajjal áthúzzuk a csirkét, vizet öntünk alá.
  15. Forró sütőben pirosra sütjük.
  • Sütés ideje: 46 perc
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 15598
  • Feltöltés dátuma: 2009. május 21.

Ajánló

A citromos rizst ajánlom még a sóágyón sült csirke és minden natúr csirkesült mellé. Nagyon finom!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Citromos rizs sültcsirkével
Harmathy Ildikó 313 recept

A citromos rizs ötletét Jaime Olivertől vettem. Szeretjük a currys rizst, a citromot pedig mindenképpen. Jaime Oliver persze a Távol-keleti citromfüvet (sokan úgy ismerik: a thai citromfű = Cymbopogon nardus)  használja szárítva, én a friss hazait. Előbbi egyébként messze ’füvebb’ kinézetű, mint a mienk, de sajnos kis hazánkban nem életképes. A recept tavaszi aktualitását éppen a friss citromfű használata adja. A Távol-keleti (thai) citromfű lassan kikezdi az idegeimet, mert a kertészetemben állandó reklamáció tárgya: a Távol-Keletet megjárt, az ottani világot itthon – a körülményekből adódó apróbb eltérésekkel mit sem törődve − majmolni vágyó kedves vásárlók folyamatosan reklamálják. Sokat próbáltam, hogy idetelepítsem: jelentem még nem tudom megoldani a feladatot! Ha bárki, bármit tud, szóljon! Szeretem a Távol-keleti konyhát! Gazdag ízvilág, izgalmas hatások − semmi kétség! Az ételkészítés művészete − szerintem, és szerintem a Nagy Elődök tanításaiban MINDENKÉPPEN −, hogy a más világok varázslatos ízeit a mi nyersanyagainkra adaptáljuk. A mi citromfüvünk itt Európában se nem annyira fű, se nem annyira citrom. Viszont rendkívül könnyen termeszthető és nagyon komoly élettani és szépségipari hatásai vannak. Sokszor képezek belőle ’felületet’ olyan kertrészekben, ahol nem megoldott a mindennapos locsolás. Szép növény. A sültcsirkét nem azért írom így, egy szóban, mert nem ismerem a helyesírás szabályait − amire egyébként a 'word' úgyis figyelmeztet −, hanem azért, mert a sültcsirke − megint csak szerintem − nem egyszerűen a sült csirkét jelenti, hanem a napi magyar gasztronómia (egyik) alapegységét. Nem csinálok nagy faksznit belőle. A jó házi csirkének olyan az íze, hogy nem kívánja a faksznit. Só, bedobom a sütőbe kevés zsiradékkal, mert saját magának − mondjuk a kacsával ellentétben − nincs elég. Vizet adok még, ne égjen le, ennyi. Persze fenti véleményem nem jelenti, hogy indokolatlan a csirke ’rafinált’ sütése, mindössze annyi, hogy emellé a kellemesen fűszeres köret mellé elég ennyi!  

Hozzávalók

A citromos rizshez

A csirkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek