r
Nosalty Logó

Török tejberizs sütve (Sütlaç)

Lakos Benedek
Sült török tejberizs kerámiatálkákban, rózsaszirommal és pisztáciával tálalva
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tejberizshez

320
Kalória
8.6g
Fehérje
46g
Szénhidrátok
10.4g
Zsír
36.4g
Víz
-
Koleszterin
2.2g
Rost
23.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tejberizshez

Összesen 320 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tejberizshez

Összesen 1917 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tejberizshez

Összesen 143 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    366.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    36.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    193 micro
Összesen 320 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.7 g

Zsír

  • Összesen
    62.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2196.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    1030 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    569 mg
  • Nátrium
    420 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    275.9 g
  • Cukor
    140 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    218.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    282 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1160 micro
Összesen 1917 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    16.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 143 kcal

Elkészítés

A tejberizshez

  1. A rizst és vizet egy nagyobb lábosba öntjük, majd közepes lángon, néha megkeverve addig főzzük, míg a víz el nem fő. Ekkor a rizsre öntjük a tejet, majd hozzáadjuk a vaníliát, narancsaromát és rózsavizet is.
  2. Közepes lángon, olykor megkeverve puhára főzzük a rizst. Amikor elkészült, hozzáöntjük a cukrot és elkeverjük. A keményítőt egy tálba tesszük, majd rámerünk a fazékból 2-3 merőkanál tejet és simára keverjük. Visszaöntjük a tejberizshez a keményítős tejet, majd alacsony lángon addig főzzük, míg az egész be nem sűrűsödik.
  3. A tejberizst elosztjuk néhány kerámiaedényben, majd ezeket egy tepsin 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol felső sütési funkción 10 perc alatt rájuk pirítunk. A felszínük legyen szép karamellizált, fekete-barna foltos.
  4. A megsült pudingokat szobahőmérsékletre hűtjük, majd legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. Melegen is fogyasztható desszert, de hűtés után jobban összeérnek az ízek és az állag is. Tálaláskor megszórhatjuk pirított, aprított pisztáciával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C

A török éttermek egyik kedvenc desszertje (a baklaván kívül) odahaza is könnyedén elkészíthető. A belül krémes tejberizs felül csodásan karamellizálódik, az apró égett foltoktól különlegesen mély, karakteres aromát kap. Melegen, de hidegen is fogyaszthatjuk, önmagában, esetleg némi aprított pisztáciával.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!