Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyapelyhes kenyér zománcos kacsasütőtálban sütve

Burgonyapelyhes kenyér zománcos kacsasütőtálban sütve
Burgonyapelyhes kenyér zománcos kacsasütőtálban sütve
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom állagú, ropogós héjú, adalékmentes egy kilogrammos kenyeret süthetünk ezzel a módszerrel.

hozzávalók / 4 adag

Öregtészta

Kenyér

Szólj hozzá!

elkészítés

Öregtészta

  1. Egy dagasztógépbe rakjuk a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet és a sót, jól kidolgozzuk a tésztát.
  2. A bedagasztott tésztát áttesszük egy kelesztő tálba, letakarjuk, majd kb. 4-5 órán át kelni hagyjuk.
  3. Ezt a műveletet előző nap is elvégezhetjük, az öregtésztából a maradékot adagokban le is fagyaszthatunk. Felhasználás előtt kiolvasztjuk.

Kenyér

  1. Én a dagasztást a kenyérsütő-gépemmel végeztem. Először belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet, a burgonyapelyhet, az olajat, az öregtésztát belecsipkedve, végül a sóval átszitált lisztet. Ezután szép sima tésztává dagasztjuk, kb. 20 perc alatt.
  2. A kellően kidolgozott rugalmas tésztát áttesszük egy kelesztő tálba, tetejét lefedjük, majd 30 percig kelni hagyjuk. Nem kell meleg helyre tenni!
  3. Ezután kissé átgyúrjuk, majd újabb 15 perc kelesztés jön. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, tenyerünkkel kinyomkodjuk belőle a levegőt, és veknit formálunk belőle.
  4. A kacsasütőtálba sütőpapírt helyezünk, majd belerakjuk az elkészült veknit, és a tetejével lefedjük, majd kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezután egy pengével bevágjuk tetejét három helyen, majd ismét pihenni hagyjuk kb. 20 percig.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra, a kacsatál fedelének a belső részét vízzel lepermetezzük, letakarjuk vele a tálat, betesszük a sütőbe, majd kb. 40 perc múlva sütőpapírral együtt kiemeljük a kenyeret, visszatesszük a rácsra, és az utolsó kb. 10 percben így sütjük tovább.
  6. Ha megsült, egy rácsra tesszük, és azon nyomban hideg vízzel lepermetezzük, ettől lesz cserepes.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 263
elküldve: 1
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
478 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

cipó, vekni, burgonyás házi kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1106
kenyérliszt BL80 50 dkg
víz 3 dl
0.5 teáskanál
friss élesztő 1 dkg
kenyérliszt BL80 50 dkg
burgonyapehely 2.5 dkg
öregtészta 25 dkg
2 teáskanál
napraforgó olaj 2 ek
friss élesztő 1 dkg
víz 2.7 dl