Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pataki tálas fehér kenyér

Pataki tálas fehér kenyér
Pataki tálas fehér kenyér
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept kifejezetten pataki tálhoz alkalmas, de meg lehet mondjuk jénaiban vagy lábasban is sütni.

hozzávalók / 7 adag

A kenyérhez:

A kezdő kovászhoz (sütni valóhoz):

A kovászhoz:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kezdő kovászhoz mindent összegyúrunk úgy, hogy félkemény tésztát kapjunk. Kinyújtjuk 5 mm vastagra, és szárazra szárítjuk. Ha kiszáradt, akkor összetörjük, és kenyérsütés előtt egy éjszakával beáztatjuk 3-4 dl vízben. Reggel megcsináljuk a kovászt, amihez a megáztatott kezdő kovász levét keverjük a 2-3 dl vízzel, a cukorral, a sóval, az élesztővel és annyi liszttel, amennyivel folyós tésztát kapunk. Ha legalább 3 órát kelt, akkor nekikezdhetünk a kenyérnek.
  2. A lisztet egy nagy lavórba vagy tálba átszitáljuk. Beleöntjük a kovászt, és rámorzsoljuk az élesztőt. Betakarjuk liszttel, és rászórjuk a sót (majd időközben ha úgy gondoljuk, megkóstolhatjuk, hogy nekünk elég sós-e). Ráöntünk egy kevés vizet.
  3. Ha nagyon lisztes, akkor még rakjunk hozzá bőven vizet. Ha elég lágy, akkor nekikezdhetünk a dagasztásnak, ami egy elég nehéz munka.
  4. Félkemény tésztának kell lennie, úgy dagasztjuk, hogy a kezünk mélyen menjen bele a tésztába, és mozogjanak az ujjaink közben. Ha kisimult, akkor lelisztezzük a tetejét, és letakarjuk, hagyjuk duplájára kelni.
  5. A pataki tálat közben beáztatjuk.
  6. Ha megkelt a tészta, akkor deszkára tesszük és kicipózzuk. 2-3 cipót formálunk. Egy tálba konyharuhát teszünk, amit kilisztezünk, és fordítva rakjuk bele. Hagyjuk még egy kicsit kelni, addig előmelegítjük a sütőt 200 C-ra.
  7. A pataki tálnak a sima felét kilisztezzük, és belefordítjuk a kenyeret, 2-3 helyen megvágjuk, majd egy kicsit megvizezzük.
  8. Ráfordítjuk a másik felét, és 10-15 percig leborítva sütjük, majd levesszük a tetejét, és pirulásig sütjük.
  9. Ha piros, akkor kiborítjuk, és egy vizes ruhával megtörölgetjük. Ha nagyon megsült az alja, akkor egy késsel vagy egy fabottal leveregetjük, és hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 600 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 638
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

BPeti

Mióta szakács: 2016.02.01.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: római tál receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovászos kenyér, házi cipó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1158
kenyérliszt BL80 2000 g
kovász 5 dkg
3 ek
víz 1 l
friss élesztő 5 dkg
finomliszt 1 bögre
friss élesztő 15 g
3 csipet
víz 2 dl
víz 6 dl
kenyérliszt BL80 3 evőkanál
2 csipet
friss élesztő 10 g
cukor 3 csipet