Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Buddha születésnapi levese

Buddha születésnapi levese
Buddha születésnapi levese
320 perc / előkészület: 20 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A téma: Buddha születésnapja, a buddhizmus és a buddhisták legnagyobb ünnepe.
Buddha születésnapja számszakilag mindig máshová esik. Az általános időpont idén május 27. Ez a dátum abból jön ki, hogy náluk máskor van az újév, jóval később, hiszen ők - nagyon okosan - nem a Gergely-naptárt használják. Azt mondják: a negyedik holdhónap 8. napja az a bizonyos nap.
Ehhez már csak tudni kell, mikor van náluk az újév, rászámolni a 28 napos holdhónapokat, és meg is van az eredmény.
Hát erre az alkalomra készült a leves. Először is: van benne hús.
Mivel a buddhisták alapvetően adományokon éltek, ezért azt ették, amit adtak nekik. Ha ez hús volt, akkor húst."
A tévhitet talán az okozza, miszerint a buddhizmus tiltja az Èlet elvételét. Tehát ők maguk nem ölnek le állatot, de ha az adomány hús volt, akkor elfogyasztották.
Emellett nagy dilemma volt, hogy csirkével vagy marhával készítsem. Ugyanis, ha már választhatunk, akkor marhát ölünk le. Ezzel ugyanis egy Èlet elvételével sokkal nagyobb mennyiségű húshoz jutnak, mint egy csirke leölésével. 
Most mégis csirkével készítettem - pusztán gasztronómiai megfontolásból: szebben zenélnek együtt ezek a fűszerek, ha csirkével készül, de hozzáteszem: bátran ajánlom marhahússal is.
A leves maga egyébként 5 órát főtt nyílt tűzön, nagyon nagy élmény volt. Jóuram lelkesen vette ki a részét az elkészítéséből, ő ügyelt a tűzre. Állati nehéz eltalálni, hogy olyan legyen a parázs, amin tényleg csak pötyög a lé 5 órán át...De megérte. Az eredmény egy olyan húsleves, aminél finomabbat még sosem ettem. Magyar húsleves ide vagy oda. Èn most már így fogom készíteni.
Sok szeretettel Buddha születésnapján mindenkinek!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkét feldaraboljuk, hideg vízben feltesszük főni a hagymával, babérlevéllel, szegfűszeggel, chilivel, citromfűvel, kardamommal, szerecsendióvirággal és sóval. Annyi vizet öntsünk rá, hogy jócskán ellepje.
  2. Legalább 3-4 órát főzzük, lassan gyöngyözve, pontosan úgy, mintha húslevest készítenénk.
  3. A rizst sima vízben kifőzzük, leszűrjük.
  4. Kóstoljuk a sóját, majd adjuk hozzá a rákokat, ezt néhány percig főzzük csak.
  5. Tálaljuk forrón a citromhéjcsíkokkal, rizzsel levesbetétként, petrezselyemmel megszórva.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 480
elküldve: 1
receptkönyvben: 173
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

ázsiai húsleves garnélával és lime-mal, fűszeres húsleves fenyérfűvel és garnélával

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Takika777
Takika777 Mon, 2014-01-27 16:13

Csak most találtam erre a receptre és nagyon tetszik, de nem tudom, hogy hová lett belőle a 1.5 kg marhahús?

KrazyK9
KrazyK9 Sat, 2013-02-02 12:03

Akarhogy is kerestem, nem talaltam mikor kell a paradicsom. Az elkeszitesben nem szerepel, csak az alapanyagok kozott. Gondolom a garnelak elott... De egyebkent tuti recept! Koszi :)

Zriga
Zriga Mon, 2011-05-09 18:52

Sziasztok! Szuper ötlet!! Köszönöm!!
Nyáron majd én is megcsinálom a thaiiföldi barátaimnak, bográcsban a telken, persze csirkéböl.

FIGYELEM! Thaii származásúaknak elövigyázatosságból ne készítsetek ételt marhahússal!
(Leütött- lecsapott állatot nem esznek meg.)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-12-14 23:47

Ja, és a fűszerek gyógyító tulajdonságaival, sőt az ételek gyógyító tulajdonságaival is egyetértek, nem véletlen az Ayurvéda sem, csak sajnálom, hogy nem értek hozzá. Jó éjt! Mrs Smith

Kristina
RAW / Kristina Wed, 2010-12-15 04:54

Most vissza vonom amit irtam meg mindig megtudsz lepni .....AYURVEDA.... igaz en sem ertek hozza mondjuk ugy hogy csak lelkes tanulmanyozoja vagyok, de az eteleinket is ugy alakitom evszaktol es az egyen alkatatol (tridosa) fuggoen. Legfokeppen betegsegek megelozesere es a harmonia fentartasara.
Kerlek ne ugy kepzeld el mintha mi valami fanatikusok volnank, inkabb ugy hogy ha azt latom hogy a merleg az egyesnsuly felborul valakinel akkor megprobalom vissza billenteni.
Negy gyermekunk van 18,13,5,4 evesek nem is akarom felvazolni milyen allapotok uralkodnak nalunk amikor egyszerre betegek....@$#%#$^...arrol nem beszelve hogy draga ferjem mindig az elsok kozott van, es sokszor hetekig a beteg agyak mellet virrasztok.
Kedves Mrs Smith arra gondoltam hogy a levesedet csinalnam meg karacsonyra amit a Sogornodtol tanultal a chili paprikaval. Mivel a Tesvered is vegyes hazzasagban el, es a Te erdeklodesed az O kulturaja fele, szimbolizalhatja a fontossagat annak hogy tiszteljuk a kulombsegeket amik nem elvalasztnak hanem ossze hoznak minket. A Te ajanlasoddal tokeletes ertelmet nyer miert ezt a levest keszitjuk el. De ha valami masra gondolsz azt is nagyon szivesen veszem, szerinted melyik eteledet keszitsuk el?
Uhh most mar abba kellene hagynom az irast .
Tiszta szivbol:)
Krisztina

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-12-15 13:17

Bocsi drága Eszterem, hogy ennyire Off-ozunk itt Nálad, de ezek mellett nehezen tudok elmenni...:))) Lehet, hogy Tőlem kaptál néhány apró tanácsot a fűszerekkel kapcsolatban, de Nálad egyikünk sem bánik ügyesebben a fűszerekkel!
Kedves Kristna! Hallottam már Leányfalvi Attiláról, de személyesen nem ismerem. Még az is lehet, hogy előfordultunk egy légtérben, mert A Tan Kapuja főiskola hallgatója voltam, s mindenféle egyéb buddhista eseményen rendszeresen megfordulok. Magam inkább a tibeti kultúra felé irányultam, de az összes többi is érdekel, ezért van ismeretem a többiről. (mellesleg a húgom bharathanatyam táncot tanulja)
Ó igen, a mi családunk elég színes vallásilag és nemzetiségileg is...:)) De jól megvagyunk!:))
Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy az ételekkel kapcsolatban így választottál! A Soto Ayam leves igazán ünnepi fogás, a fűszerezésének különlegessége, az illata miatt méltó a Karácsonyi asztalra! Szerencsés abból a szempontból is, ha utána mondjuk Eszter lazacát választod, a citromleveles illat harmonikus a halétellel. Desszertben egyetértek az Eszterrel szintén, bár én vagy az Angyaltortát vagy a Narancsos brownie tortáját választanám, mert hát az brutál mind illatban, mind ízben, mind látványban! Mellékesen ajánlom tőlünk a Rögtön puha mézest - gyerekeknél tuti siker a készítés során is, finom a Görög Karácsonyi Kalács, és a Drezdai kalácsunk (5.) is, marcipánnal a közepén, melyet kedvedre ízesíthetsz kewra, vagy rózsa, esetleg narancsvirágvízzel is, valamint, ha hagyományos aprósütit is szeretnél, akkor a Csacsifülét is idesorolnám. Ezek amolyan ünnep kísérő nyalánkságok, amelyek kitartanak az Ünnep alatt. Természetesen érdemes szétnézni a többiek portáján is, mert finoman szólva is rengeteg remek étel van náluk is.
Nagyon köszönöm én is azt az őszinteséget, amivel megtisztelsz minket, és igazán nagy öröm hallani olyan emberekről, akiknek az ételében és életében is előfordul a spiritualitás a szó legjobb értelmében!:))))
Szeretettel: Mrs Smith

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2010-12-16 06:19

Jo Reggelt Kedves Smith, elnezest kerek hogy csak most valaszolok nagyon hosszu napom most jutottam csak el a gepig:) Te es Eszter (Eszter es Te)fantasztikusan foztok nagyon szeretem a recepjeidet. Kerlek mond meg oszinten ha Te valasztanal melyik levesedet ajanlanad?
A Gorog kalacsot feltetlenul meg kell csinalnom, es a mezes suti is ott lesz az asztalon:) majd kuldok fenykepet hogy a gyerekek mit alkottak, ahogy Oket ismerem a fiuk felfogjak sorakoztatni a galaktika harcosait, es Sofia egy egesz allatkertet fog kesziteni:)
Nem tudod mennyire halas vagyok Nektek.....nem csak a szuper etelekert, a batoritasert, a kedvesegetekert, hanem azert is ami a szivetek melyebol jon es meg igy a neten keresztul is athatja a mindennapjaimat. Remelem nem tartotok szentimentalisnak, csak annyira orulok, hogy ket ilyen ertekes emberrel hozott ossze a sors:)
Sok szeretettel
Krisztina

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-12-16 23:49

Kedves Kristna! Ne viccelj, nem kell itt bocsánatot kérned, van úgy, hogy az ember eltűnik napokra is! A fényképeket feltétlenül várjuk!!!!:)))) A leveseink közül, no ez nem sok van nálam fenn, a Soto Ayam Jawa az igazi ünnepi leves. Tény hogy az elkészítése macerásabb egy kicsit. Azt gondolom, hogy Eszter fenti levesével is igazán érdekes színt lehet adni az ünnepnek, mivel Maitréja Buddha ünnepe is egyben a Karácsony...;-) Azért Eszter levesei között érdemes szétnézni, mert Ő az aki mindenből isteni levest tud készíteni!:)))
Abszolut nem tartunk szentimentálisnak, tudod az az igazság, hogy Eszterrel is így hozott minket össze a sors itt a Nosaltyn, s hálás vagyok a sorsnak, hogy ez így történt!!!:))))) (na most meg engem mondhatsz szentimentálisnak, de nem zavar!) :DDD Aztán nagyon várjuk ám a receptjeidet! Sok szeretettel: Mrs Smith

Kristina
RAW / Kristina Fri, 2010-12-17 05:39

Kedves Mrs Smith, a Te Soto Ayam Jawa levesedet fogom megcsinalni, tegnap korbeneztem a piacon es ugy nez ki hogy nem lesz semmi gond a hozzavalokat beszerezni. Nagyon szeretem az ilyen leveseket. Mikor Texasban laktunk volt ott egy baratnom akinek az egesz csaladja Laosbol,Thailand, es Cambodiabol szarmazott. Rengeteg finom levest ettem naluk, es a friss zoldek elemei maradtak a leveseimnek:)Nagyon szeretem az eros fuszerezett eteleket, a ferjemnek is nagyon fog izleni.
Az Eszter lazacat fogom megcsinalni, igaz egy kis felfedezo utra kell majd mennem mivel egesz lazacot mar nagyon regen nem lattam. Ha nem sikerul akkor majd ket felet veszek es ugy csinalom meg. A ferjem es a kicsik imadjak. Eszter leveset majd szabad tuzon szeretnem megcsinalni igy arra meg varni kell, azutan hogy lekoltoztunk Florida (Januar vegen)megfogom csinalni a bogracsomban:)
Tudod sokat gondolkodtam azon hogy kezdjek bele az Indiai receptjeim feltolteseben. Azt hiszem ha lehetne eloszor a fuszereket kellene felraknom es az alapanyagokat. Nagyon regen nem voltam otthon igy nem tudom mennyire elterjedtek ezek a fuszerek es hogy beszerezhetoek-e!? Kerlek szepen majd vilagosits fell ebben a temaban. Nagyon orulok, hogy "megismerhettelek" Titeket :)
Sok szeretettel Krisztina

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-12-17 23:01

Kedves Kristina! Örülök neki, hogy kipróbálod a levesünket, és ezt is! Az az igazság, amikor Eszter mesélte, hogy hogyan készült ez a Buddha levese, és milyen jó ízt adott neki a szabadtűz...éreztem az illatát, és majd elcsordult a nyálam...:))) Az indiai recepteket meg csak pakold bátran, menet közben is lehet felrakni fűszereket, és olyankor vissza lehet jelölgetni, hogy mi micsoda. De sok fűszer már van fenn a nosaltyn, nézz szét köztük az alapanyagoknál. Menet közben, maikor meg majd az érdeklődők kérdezik, hogy mi micsoda és hol lehet kapni, mi majd segítünk! Szóval csak hajrá! Mi várjuk!:)))) Szintén nagyon örülök, hogy megismerhettelek, még hacsak így az interneten keresztül is! (De soha nem tudhatjuk, mit hoz a jövő!;-)))
Sok szeretettel: Mrs Smith

Kristina
RAW / Kristina Sat, 2010-12-18 18:05

Kedves Mrs Smith, biztos nagyon finom a levesed :) Köszönöm a segitséget Neked is és kedves Eszternek is. Mint már emlitettem elkezdtem felrakni néhányat, de nagyon belemelegettem a fényképezés részleteibe, igaz igy lehet hogy egy kicsit tovább fog tartani:) Tegnap kedves anyósom felhivott és elkérte a gulyás levesem receptjét, hogy megcsinálja karácsonyra és igy velünk tud karácsonyozni gondolatban. Érdekesnek találtam hogy Ő is az ételen keresztűl akart lélekben velünk lenni. Nem hiszek a véletlenekben, és azt hiszem igazad van.... soha nem tudhatjuk:)
Sok Szeretettel Krisztina

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-12-17 11:12

Szia Krisztina!
Látom, megszületett a karácsonyi menü! :-)
Mrs. Smith levese kiváló választása, nekem volt alkalmam még frissen elkészítve megkóstolni. Hmmmmm...nagyon-nagyon finom!
A lazachoz annyit, hogy előfordul, hogy én sem kapok egész halat, olyankor veszek két felet és azt fordítom össze. Úgy is tökéletesen működik. Sajnos jelenleg a blogomon nem tudod megnézni az összerakás képeit, de talán nem olyan nagy ördöngösség. Ha mégis kérdésed lenne, kérlek írj nyugodtan.
A fűszerekről annyit: bátran tehetsz fel recepteket, egy-két fűszer már a NoSalty alapanyagtárában is szerepel.
Bár lehet, hogy néhányat nem ismernek majd belőle, de a jó részük akár az interneten is megrendelhető. Bár igaz az, hogy bizonyos dolgokhoz Magyarországon hozzájutni néha igen nehéz. De ez olykor még az igazi pirospaprikára is igaz... :-p
Szóval, ez ne tartson vissza, akit érdekel az indiai konyha, az megtalálja a módját, hogy jusson hozzá, hidd el.
Jó készülődést!
Írj majd!
Puszi!
Eszter

Kristina
RAW / Kristina Sat, 2010-12-18 16:22

Kedves Eszter! Igen szerintem is megszületett:) Köszönöm a jó tanácsot a lazaccal kapcsolatban. Kb 12 napja felraktam az eggyik kedvenc édességemet Gulab dzsamun remélem hamarosan fen lesz, nagyon finom igaz macerás, és nagyon édes. Pár honapja kedves Mrs Smith az irta (bocsi hosszú i-m az nincs) nekem, hogy ne aggódjak a képek miatt ha a gépszij elkap abba sem akarom hagyni....hát elkapott.
Teljesen oda vagyok a képek elkészitéséért, nem tudom melyik a nagyobb öröm a főzés vagy a fényképezés. Ezt azért irom Neked és kedves Mrs. Smithnek mert szerintem Ti is nagyon szeretek fényképezni:)
Puszi
Sok szerettetel Krisztina

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-12-18 17:35

Kedves Kristina! A fényképezésről annyit, hogy Junior Smith erre azt mondta: Ráhibáztál...:DDD Nagyon örülök, hogy megtetszett Neked is! Nagyon kíváncsian várom majd a fejleményeket, az új recepteket!:))))
Szeretettel puszillak:
Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-12-15 13:21

Ja, igen...a narancsos brownie torta! Az tuti...
Eh, tudod, amikor ötleteket szerettem volna írni, épp lassult a Nosalty, és nem tudtam rámenni a saját receptjeimre, hogy megnézzem, mit ajánlanék... :-p Nincs előttem mind a 123.
Köszi Nelli!
Krisztina, itt találod azt a bizonyos tortát:
http://www.nosalty.hu/narancskremes_brownie_torta_-brownie_torta_2_recep...
Ez az egyik büszkeségem, jó szívvel ajánlom.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-12-15 11:48

Krisztina kedves, hát ennyi minden csodálatos dolgora ébredni így reggel, ritka nagy kincs.
Boldog vagyok, hogy ezeket itt, nekünk írtad le, megtisztelve minket az őszinteségeddel, szereteteddel.
Könnyekig hatódtam, hogy milyen remek ötlet úgy karácsonyi ételt készíteni, hogy azoktól az emberektől válogatod össze, akik így vagy úgy de valahogy kapcsolatba kerültek itt veled. Tisztelettel adózom a fűszerekkel kapcsolatos tudásotoknak, annál is inkább, mert nekem is sokszor Mrs. Smith ad/adott segítséget. Lelkes kezdőként állok itt ezeken az oldalakon, legtöbbször a kiváncsiság vezérel egy-egy recept elkészítésénél, de van úgy, hogy személyes érzelmek vezetnek.
Kérdezted, hogy melyik ételemet ajánlanám...
Én mindig szeretem kicsit a hagyományt a háznál ünnepekkor. A hagyomány így nálunk a hal szenteste, ezért a karácsonyi lazacomat szeretném a figyelmedbe ajánlani ratatouille-val - vagy bármilyen más körettel, amit szerettek.
Ha pedig desszertben gondolkoznál, akkor az angyaltortát vagy a panettone-t.
De azt javaslom, fusd át a recepteket és vedd azt, amiről úgy érzed szívesen elkészítenéd.
Engem örvendeztetsz meg vele!
Sok-sok puszi!
Eszter

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2010-12-16 05:54

Jo Reggelt Kedves Eszter, bocsanatott kerek hogy ilyen sokaig nem valaszoltam, most van eloszor lehetosegem leulni a gep melle. Koszonom a megtisztelo szavakat:) de ugy erzem nem erdemlem ki.... a mai napig kontarnak tartom magamat. A lazacod gyonyoru, milyen szep kep nagyon tetszik a gyertya a haterben ez a kompozicio igazi muremek, minden elismeresem. Minden heten eszunk lazacot es bizony karacsonykor sem maradhat ki. Mar annyit gondolkodtam valami uj recepten.....de a Te recepteddel igazan valami ujjat hozzok a konyhaba..... tokeletes:)
Megmondom oszinten a narancsos tortadat mar a receptes konyvemben van es mar alig varom, hogy kiprobaljam! Gyonyoru a keped a tengerrol ahogy ott alsz.....
Sok Szeretettel
Krisztina

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-12-14 23:45

:DD Nekem is...Fűszerek Nagy Könyve volt az első, még szakácskönyvem sem volt. Csak nézegettem, és nem értettem, hogy nálunk miért nem használják még azokat a fűszereket sem, ami tulajdonképpen elérhető lenne. Na ezután indult be az egész. India-Távol-kelet az mindig szerelem a kultúra filozófia miatt is, és a mediterrán vidék a hangulat, életöröm miatt. Aztán a többi meg már jött hozzá. Gyanítom, Te régebben főzöl indiai ételeket, mint én...:))) Nálam csak a magabiztosság nagy:DDD Mr Smith meg jó társ mindenben, szereti az új dolgokat, a finomságokat. (Ja és annyit elárulok még, hogy ha nekem is kislányom lett volna, én is Sofianak kereszeteltem volna, egyrészt a jelentése miatt, másrészt szintén Szaffiként becéztem volna a rajzfilm miatt...:DDD Tehát már nem is csodálkoztam, mikor megírtad a gyönyörű kislányod nevét!:DDD)

Kristina
RAW / Kristina Wed, 2010-12-15 04:09

Kedves Mrs Smith ez kezd egyre erdekesebbe valni:) ugy 12-eves korom korul kezdtem bele a harcmuveszetek gyakorlasaba, kesobb egy judos ismerosom elvitt Kungfu edzesre es mit gondolsz milyen kungfu volt.....? Indiai termeszetesen egy Buddhista tanarral aki Indiaban tanulta meg nem csak a harcuveszet apro titkait hanem a keleti filozofiat, es a gyogynovenyek gyogyito hatast. Van egy olyan erzesem hogy lehet hogy ismered is Ot, vagy legalabbis halottal rola. Leanyfalvi Attila mond ez a nev neked valamit? Az O iskolajaban talatam ra a Keleti kultura szeretetere es tiszteletere.
A kep ami fent van Sofirol es rolam a mult honapban keszult a szulinapja korul (most toltotte be a negyedik elet evet:)azert ezt raktam fel mert O is imad fozni, es mindig a konyhaban surog forog segetkezik. Amit irtal a nevevel kapcsolatban az nagyon erdekes! Ugyanis mi is Szaffinak hivjuk, es a nevenek a jelentese is nagyon fontos volt. Ezert neveztuk el Sofia Kristi-Anna-nak. A Sofia jelenteset tudjuk, kozepso nevet a Krisztiana-bol kapta. Nagylanyomnak is Kriszti a kozepso neve igy Sofinak mashogy kellett adnom ket okbol: a jelentese volt fontos es ennek a neveben a kotodes anya es leany gyermekei kozott. Azert raktam kulon az Anna-at mivel ez az eggyik kedvenc nevem...olyan szep nev.... a masik pedig a jelentese miatt. Bolcs+konyoruletes.
Oszinten amiket eddig irtal en mar semmin nem csodalkozom:)
Koszonom szepen Sofia neveben is a dicseretet.
Jo ejt Neked is
Krisztina

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2010-12-13 20:32

PS: megtisztel hogy elolvastad a hozza szolasomat, azt hiszem sokkan joggal rosszul tudjak es sok tevhit vesszi korul a temat..:)
Tisztelettel Krisztina

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-12-14 00:10

Pont, hogy örülök nagyon, hogy ezeket leírtad. Mindig jó, ha az ember tanul valami újat, vagy pontosítja valaki. Én köszönöm!
Japán recepteken már gondolkozom egy ideje, de addig, amíg nem kerülnek fel, javaslom, látogasd meg Oli szakácsunk oldalát, aki kinn élt Japánban és van néhány szuper receptje is.
http://www.nosalty.hu/oli_szakacs_465
Emellett itt megtalálod a japán ételek kategóriáját, igaz még nem nagy a választék, de majd bővül. :-)
http://www.nosalty.hu/konyha/japan
Puszi!
Eszter

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2010-12-14 21:13

Draga Eszter nagyon orulok, hogy igy gondolod en is szeretek uj dolgokat tanulni es orulok annak ha valaki felvilagosit ha a sotetben kotoraszok:)) ami sokszor elofordul;)
De abban is biztos vagyok, hogy neked ujjat nem mondtam.
Feltetlenul megnezem Oli receptjeit, koszonom a jo tanacsot.
Azt azert megszeretnem kerdezni hogy hol tanultad az India konyha muveszet fortelyait. Nem sok mindenkit ismerek aki ennyire jol ismeri es igy eltudja kesziteni!?
20-eve fozok Indiai eteleket igaz profi meg nem vagyok, de legalabb 3-4szer egy heten kerul India etel az asztalunkra. Igazi orom szamomra hogy megoszthatom Veled es Mrs Smith-tel az Indiai etelek iranti vonzalmamat.
Nagyon varom a Japan receptjeidet.
Puszi!
Kriszti

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-12-14 21:42

Krisztina, először is, köszönöm a kedvességed!
Ha hiszed, ha nem, az indiai ételek iránti vonzalmam egyszerű hobbyként indult, és nem volt egyebem, mint egy indiai ételeket bemutató szakácskönyv.
Aztán tanulmányozni kezdtem az interneten. Közben csak főztem, főztem, főztem, gyakoroltam. Röviden ennyi a történet. :-)
A szerelem meg megmaradt.
De nagyon-nagyon várnám esetleg, hogy gazdagítod az indiai recepteket itt nálunk!
Puszi!
Eszter

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2010-12-14 23:15

Kedves Eszter! Nem csodalkozom azon amit irtal, vannak olyan emberek akik ugy foznek ismeretlen eteleket mintha mindig is ezt gyakoroltak volna. Gondolom ennek is megvan az oka:)
Az en szerelmem a fuszerekkel kezdodott, azota fuggove valtam.
Szent meggyozodesem hogy lelekben es testben egeszsegesebben elhetunk ha ezeket a gyogyito szamba meno fuszereket a napi etrendunkbe beiktatjuk. Tudom Te is igy gondolod, kerlek javits ki ha nem ertesz ezzel eggyett (egyett-eggyet upsz). Jo ejszakat puszi!
Tisztelettel Krisztina

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-12-14 23:37

Hát, most olyan jót mosolyogtam...
Tudod, az egész azzal kezdődött, amikor a Spektrumon annak idején egy műsorban elhangzott a szó: lepkeszegmag.
Kész, végem volt, azonnal tudni akartam mi az, annyira helyes neve volt.
Aztán jöttek sorban a többiek és egyre nagyobb lelkesedéssel voltam ezek iránt a fűszerek iránt. Teljesen egyetértek veled abban, amit írtál!
Remélem, hamarosan láthatok tőled esetleg valami finom indiai ételt is!
Puszi!
Eszter

Kristina
RAW / Kristina Wed, 2010-12-15 03:15

Kedves Eszter! Te mit gondolsz arrol hogy kellemes beszelgetesunk (Eszter-Mrs Smith-Krisztina) a Buddha szuletesnapjara folajanlott recepted hatasara teljesedett ki:) !?
Azt hiszem 18-eves lehetem amikor az ocsem egy Indiai vegetarianus szakacskonnyel ajandekozott meg karacsonyra. A konyv elejen a fuszereket ismertette, en meg elvoltam buvolve es azon tortem a fejem hogyan szerezzek be ilyen fuszereket. Kesobb pedig arra is rajottem (kulombozo konyvekbol) hogy az etelek harmoniat teremtenek a testunkben a fuszerek altal. OK nem tulzasbol mondom de ekkor mar teljesen levoltam taglozva. Egy kedves ismerosom elvitt Becsbe egy Indiai eterembe hogy megizleljem azokat a csodas falatokat es eldotsem hogy tenyleg izlik vagy sem.
Feledhetetlen elmeny volt, azota is lelkes tanuloja vagyok a fuszerek vilaganak:)
Ugy dontottem hogy ebben az evben hagyomany toro karacsonyunk lesz, kivalasztok egy etelt minden kedves uj ismerosomtol aki itt a netten megszolitott es kedves buzdito szavakkal lelkesitett. Ezeket az eteleket ossze rakom egy karacsonyi menumbe:) es nem csak az etelt ajanlom fel hanem a jo akaratott is amivel ez az etel parosul. A kerdesem az lenne, hogy melyik receptedet (ket) ajanlod hogy megcsinaljam a csaladomnak karacsonyra!?
Puszi!
Krisztina

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-12-14 21:21

YEEEES!:) Mi nagyon várjuk az indiai receptjeidet is, és a többit is!:) Mrs Smith (gyanítom, hogy Eszternek is ez lesz a véleménye...:)))

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2010-12-14 22:55

Kedves Mrs Smith meg igy ismeretlenul is(hm mar nem vagyok ebben sem biztos) a buzditasod mindig a legjobbakat hozza ki belolem. Felraktam a kedvenc edessegemet csak varni kell:) de igerem hogy a jovo evben a koltozes utan szabadidomet az Indiai receptek feltoltesere szentelem.
Tisztelettel Krisztina

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-12-13 20:52

Kedves Kristina! Meglepődtem, úgy látom az érdeklődési körünk is több ponton egyezik...:DDDD A legjobbakat: Mrs Smith

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2010-12-14 20:47

Kedves Mrs Smith :) nagyon orulok hogy igy latod, en nekem is ugy tunik hogy hasonlo az erdeklodesi korunk:)
Tisztelettel Krisztina

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2010-12-13 20:21

:) Kedves Eszter megtudnal velem osztani nehany Japan receptedett ? Engem a levesek es fofogasok erdekelnenek. Elore is koszonom.
Tisztelettel Krisztina

Somodi Tímea
Somodi Tímea Fri, 2010-05-28 08:54

Biztosan nagyon ízletes ez a leves, csak a név nem egészen találó. Buddha ugyanis nem sok húst fogyasztott el életében. Hacsak nem fiatal korában, akkor viszont még nem volt "buddha".

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2010-12-13 04:12

Kedves Timea! Kerlek ne erts felre nem vitatkozni akarok de Buddha es a monk-ok esznek hust bizonyos szabalyok mellett. Ha jol emlekszem 10-fele hust nem ehetnek ezek kozze tartozik :ember ,lo,kutya kigyo, oroszlan, elefant hiena stb... azt biztosan tudom hogy csirket, marhat, disznot, rakot nem emlit.
Buddha utasitasara nem termelehetik, tenyezhetik sajat eteleiket, igy adomanyokbol elnek. Es ha az adomany hus azt is el kell fogadniuk. Budha soha nem volt vegetarianus ugyanis ha az let volna akkor a sajat szabalyait kellett volna semmibe vennie.
Az is igaz hogy azt a szabalyt is be kellett tartaniuk hogy nem lathatjak(a meg elo allatot) , vagy halhatjak, vagy kapcsolatba nem kerulhetnek a leolesre szant allattal. Ha ez megtortent akkor nem fogyaszthattak el a husat. Kerlek bocsas meg a legtavolabb aljon tolem az okoskodas, csak a tenyeket ismetlem.
Tisztelettel Krisztina

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2010-12-13 04:09

Kedves Timea! Kerlek ne erts felre nem vitatkozni akarok de Buddha es a monk-ok esznek hust bizonyos szabalyok mellett. Ha jol emlekszem 10-fele hust nem ehetnek ezek kozze tartozik :ember ,lo,kutya kigyo, oroszlan, elefant hiena stb... azt biztosan tudom hogy csirket, marhat, disznot, rakot nem emlit.
Buddha utasitasara nem termelehetik, tenyezhetik sajat eteleiket, igy adomanyokbol elnek. Es ha az adomany hus azt is el kell fogadniuk. Budha soha nem volt vegetarianus ugyanis ha az let volna akkor a sajat szabalyait kellett volna semmibe vennie.
Az is igaz hogy azt a szabalyt is be kellett tartaniuk hogy nem lathatjak(a meg elo allatot) , vagy halhatjak, vagy kapcsolatba nem kerulhetnek a leolt allattal. Ha ez megtortent akkor nem fogyaszthattak el a husat. Kerlek bocsas meg a legtavolabb aljon tolem az okoskodas, csak a tenyeket ismetlem.
Tisztelettel Krisztina

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-05-27 23:39

Ja, és most veszem észre, hogy milyen otromba voltam...:-S Meg sem köszöntem, hogy engem jelöltél meg megbízható forrásként! Pedig nagyon megtisztel, és egy jó buddhistától eltérően igen büszke vagyok, hogy egy ilyen nemes üggyel kapcsolatban hivatkozási alap lehetek! Tényleg köszönöm, és igazán örülök neki! :) Puszi: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-05-27 15:41

Mmm, gyönyörű, és szinte érezni az illatát! :) Azt még tegyük hozzá, hogy a mai napon szerzett érdemek tízmilliószorosan számítanak, de a negatív cselekedetek is...Hát így gazdálkodjunk!:)) Boldog Buddha szülinapot mindenkinek, békesség minden élőlénynek! Mrs Smith

440
csirke 1.5 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
babérlevél 3 db
szegfűszeg 4 db
fenyérfű 2 szál
chili 2 db
szerecsendió virág 1 db
fekete kardamom 1 db
0 ízlés szerint
rizs 8 dkg
paradicsom 2 közepes db
garnéla 10 dkg
citromhéj 1 ek