r
Nosalty Logó

Bronzgaluska

Gréti
Bronzgaluska
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A forgatáshoz

A szószhoz

600
Kalória
7.9g
Fehérje
65g
Szénhidrát
35.1g
Zsír
43.1g
Víz
54.2g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
23.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A forgatáshoz

A szószhoz

Összesen 600 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A forgatáshoz

A szószhoz

Összesen 5992 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A forgatáshoz

A szószhoz

Összesen 360 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    35.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    43.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 600 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    78.9 g

Zsír

  • Összesen
    351 g
  • Telített zsírsav
    179 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    113 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    542 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2932.4 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    749 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    426 mg
  • Foszfor
    1211 mg
  • Nátrium
    313 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    650.3 g
  • Cukor
    232 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    431.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1934 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    147 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    329 micro
  • Kolin:
    187 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1898 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    431 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 5992 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    25.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 360 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet a mixer keverőtáljába öntjük, egy mélyedést csinálunk a közepébe, ide tördeljük az élesztőt, amit egy kis cukorral és a rizstejjel (más alternatív tej is jó) keverünk el.
  2. Közben egy kisebb pohárban 2 csapott evőkanál lenmaglisztet 6 evőkanál rizstejjel elkeverünk és hagyjuk kocsonyásodni.
  3. Ha felfutott a liszt közepén az élesztő, ez maximum 10 perc, akkor hozzáadjuk a többi hozzávalót: a lemagliszt-keveréket, egy csipet sót, és az olvasztott VEGÁN vajat/margarint. Ezekkel jól összedolgozzuk.
  4. Kézzel összegömbölyítjük a tésztát, majd a tálban letakarva, a pulton egy órát hagyjuk kelni.
  5. A megkelt tésztát kinyújtjuk, nem kell vékonyra csak egy csíkba, majd fém tésztavágóval felezzük és 30 darabba vágjuk. Ezeket kis gömbökbe gyúrjuk.

A forgatáshoz

  1. Egy sütőformát - ez lehet tál vagy tortaforma is - kikenünk vegán vajjal, és megszórjuk vékonyan barna cukorral.
  2. A kis golyókat egyenként először az olvasztott VEGÁN vajba, majd a darált pekán + cukor keverékbe forgatjuk, végül a formába, egymás mellé állítjuk.
  3. Ha van maradék vaj vagy darált dió, akkor azt szórjuk/öntsük a golyókra, végül nyomkodjunk egy-egy pekándiót rájuk.
  4. Így mehetnek az előmelegített sütőbe úgy 35-40 percre sülni.

A szószhoz

  1. A cukrot egy szószos edényben megolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a vajat, majd gyöngyözve forraljuk, ameddig szépen bebarnul.
  3. Végül hozzákeverjük a növényi tejszínt, amivel ugyancsak gyöngyözve forraljuk további 5 percig.
  4. Ezt a karamellszószt - amiből készíthetünk nyugodtan dupla mennyiséget - öntjük a bronzgaluska tetejére tálaláskor. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Az aranygaluska egy továbbgondolt változatai az ezüst- és a bronzgaluska, most az utóbbit láthatjátok. Idén készítsétek így ezt a finomságot! Ez most egy vegán verzió, de természetesen vajjal és tejszínnel is tökéletesen működik. Az eredeti receptben – ezt az ezüstgaluska receptemnél megtaláljátok - a két tojás kiváltására itt a lenmagliszt plusz egy kis rizstej szolgál.

Nosalty stories

További receptek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...