Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Briós 1.

Briós 1.
Briós 1.
336 perc / előkészület: 300 perc sütés: 36 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csak erős idegzetűeknek! Eszem ágában sincs kedvét szegni senkinek, viszont kötelességemnek érzem felhívni mindenki figyelmét bizonyos tényekre a brióskészítéssel kapcsolatosan. Előkészítési idő: 300 perc, sajnos nem a szemünk káprázik (s nem is egy elütés következtében áll még egy nulla a harmincas szám után), valóban ennyi az annyi. Másik sajnálatos tény a tészta iszonyatos ragacsossága. Biztatásképpen pedig: a végeredmény bizton feledteti az azt megelőző, fránya 18 000 szekundumot.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A mazsolához

A briósbucik tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Konyhai robotgéppel dolgozzuk össze a tésztát: először a réteslisztet a cukorral és az élesztővel összekeverjük. Hozzáadunk 4 tojást, alaposan összedolgoztatjuk a géppel, majd a maradék három tojás is megy a tésztához egyenként.
  2. Amikor a massza már leválik a tál oldaláról, beletesszük az összedarabolt, szobahőmérsékletű vajat, és a sót. Ismét addig dolgoztatjuk a gépet, míg újra leválik a tészta a műanyag felületről.
  3. Ezután egy nagy tálba tesszük át a meglehetősen ragacsos masszát, lefóliázzuk, és huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten 2 óra 15 perc alatt duplájára kelesztjük. (22 ºC-nak kell lenni a helyiségben ahhoz, hogy a tészta kétszeresére keljen.)
  4. Amikor jól megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk, és öklünkkel gyúrjuk, míg eredeti méretére össze nem esik. Visszatesszük a tálba, ismét lefóliázzuk, most pedig a hűtőben pihentetjük (kelesztjük) 1,5 órán keresztül.
  5. A 90 perc elteltével lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, mikor ismét eredeti térfogatú, beledolgozzuk az előzetesen rumba áztatott mazsolákat, s kezdhetjük a briósbucik készítését: a tésztát három részre osztjuk (egy rész/ tepsi), és megpróbálunk kilenc golyócskát formálni, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, egymástól tisztes távolságra. A bucikat szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük, megkenjük a cukros tojással (ehhez egy tálkában a tojást, a tojásfehérjét és a cukrot összekeverjük), utána mehet a 220 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőbe 12 perce. Majd még kétszer kilenc brióst készítünk. (Készült a Szakácsok könyve alapján.)
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 997
elküldve: 0
receptkönyvben: 215
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: briós
hasonló kategóriák: zsemle, kifli, perec, édes leveles, hamburger-buci, burek, croissant, pita, bagel, buci

egyéb elnevezések

Briosch

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Réka001
Réka001 / Réka001 Mon, 2010-12-20 19:19

Hangsúlyoznám, hogy a tésztát senki ne kenyérsütőgépben kelessze:) Én megpróbáltam, de nem működik:S. Egyébként biztos jó lehet a reci!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-16 12:02

isteni lett

558
rétesliszt 500 g
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
porcukor 50 g
1 teáskanál
vaj 400 g
tojás 7 db
mazsola 1 marék
rum 2 ek
tojás 1 db
tojásfehérje 1 db
porcukor 0.25 teáskanál