r
Nosalty Logó

Mézes briós

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Mézes briós
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 819 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3277 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 288 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1075.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    215 mg
  • Nátrium
    644 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.9 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    182 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 819 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.5 g

Zsír

  • Összesen
    94.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4303.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    215 mg
  • Kálcium
    490 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    858 mg
  • Nátrium
    2577 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    519.6 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    154.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    727 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    393 micro
  • Kolin:
    382 mg
  • Retinol - A vitamin:
    689 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    445 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 3277 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    378.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 288 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben feloldunk 1 ek mézet és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  2. A lisztben elkeverjük a sót.
  3. A többi langyos tejjel összekeverjük a tojásokat, a mézet és az olajat.
  4. A megkelt élesztőt a liszthez adjuk, utána a tejes-tojásos keverékkel jól kidolgozzuk a tésztát. Duplájára kelesztjük.
  5. 5 dkg margarint felolvasztunk. A tésztát kezünkkel téglalappá lapítjuk, és rákenjük a margarin felét. Négybe hajtjuk és hagyjuk 10 percet pihenni.
  6. Megint szétlapítjuk, megkenjük a vaj másik felével, megint négybe hajtjuk, és megint pihentetjük 10 percet.
  7. Ismét szétlapítjuk hosszú, keskeny téglalappá, és hat hosszú csíkra vágjuk.
  8. A csíkokat kettévágjuk, mert kettesével fogjuk összefonni. Ha nem tartjuk elég hosszúaknak, finoman sodorhatunk még rajta. Egyik csíkot hosszában terítjük magunk elé, másikat keresztbe rá. Az első csík felső felét lehajtjuk, így négy kis ágat kapunk, amit négyes fonással megfonunk, majd a végeit alátűrjük. (Vannak ilyen videók a neten.)
  9. Hat kis briósunk lesz, amiket enyhén kikent tepsire rakunk távolabb egymástól. Tetejüket megkenjük a maradék olvasztott margarinnal, és bőségesen megszórjuk kristálycukorral.
  10. Előmelegített sütőben mosolygós pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 21863
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 03.

Ajánló

Ha a kelt tésztát szobahőmérsékleten, egy nagyobb tányérral vagy műanyag tállal letakarva pihentetjük, hamarabb megkel. Vigyázzunk, hogy a tál ne érjen a tésztához, hogy annak legyen helye nőni.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A kelt tészták a kedvenceim. Mindet imádom, ha édes, ha sós, jöhet akármelyik. Sütöm is őket nagy szeretettel és buzgalommal, rengeteg ízűt és formájút kipróbáltam már. De a briós valahogy kimaradt a repertoárból. Sokszor gondoltam, na, sütök már én is végre, de mindig elcsábultam valami másfajta kőttes irányába. Aztán ma azt mondtam, kész, elég volt a halogatás, megsütöm végre a magam briósát. Hasonló tésztából lesz, mint a méhész kalácsom, mert az mennyei finom, és még margarint is hajtogatok bele, ahogy az dukál, legfeljebb rusztikusabbak lesznek tőle a brióskák. Már nyersen, a tepsiben várakozva is nagyon ígéretesek voltak, de megsülve lettek csak szépek igazán. Kipipálhatom ezt is, sütöttem végre brióst, és fogok is ezután gyakran, mert ez sem hagyott cserben, mint ahogy eddig egyik kelt tésztás sütim se. Nem véletlenül a kedvenceim.

Hozzászólások (14)

Ági78

Fahéj! Csodaszép lett a briósod! Látszik rajta, hogy nagyon finom lett. Nem is csoda, hogy ennyire szereted a kelt tésztát, ha ilyen jókat sütsz! :D Nagyon ügyes vagy! Tetszik, hogy "mosolygós pirosra" kell sütni! Puszi: Ági

Fahéj

Kedves Ági! :) Köszi! Nem tudom, mért van ez a kelt tészta imádatom. Talán, mert kiskoromban nem kényeztettek el vele, és én mindig csak vágyódtam utána. Az els? kelt tésztám egy foszlós kalács lett volna, de én átvariáltam ehetetlen-kemény-száraz kaláccsá, és akkor majdnem feladtam. De aztán addig-addig gyakoroltam, tanulgattam, hogy én gy?ztem. Most épp a kovászos kenyér harcomat vívom, de nem hagyom magam eltántorítani. Bár ott még csak az éppen elégségesnél tartok. :))) Te viszont már sokkal el?rébb, kilestem ám! :) Puszi: Fahéj

Ági78

De aranyos vagy! Ne is hagyd magad, mert biztos vagyok benne, hogy hamarosan csodás kenyereket és kovászos "dolgokat" fogsz alkotni. Aki ilyen ügyes a kelt tésztákkal, annak a kovász meg se kottyan! Már csak azért is, mert a briósod 5*! :D Puszi: Ági

Éva-Anyóca

Fahéj! Csodálatos a briósod, kínálja magát, de nagyon. :) Ügyes vagy, mint mindig!! :-D Szép tavaszi hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Fahéj

Kedves Éva! Köszi a dicséretet. Süsd meg te is, nagyon fincsi. A hétvége gyönyör? napsütéses volt, csak a hatalmas megfázásomtól nem igazán tudtam kiélvezni. Üdv: Fahéj

Bató Edit

A Fb-on ajánlották a gyönyör? briósodat és már a kép alapján is látszik, hogy csodás foszlós és tényleg mosolyog! Fantasztikusan ügyes vagy! Puszi, Edit

Fahéj

Köszönöm a kedves szavakat! Igyekszik az ember, pláne, ha folyton ehetnékje van, ráadásul folyton kelt tészta ehetnékje. Puszillak: Éva

Torma

Szia Fahéjka! Hogy ez milyen csodás!!! Belement a szereteted is, mert majd kipukkad a boldogságtól! nagyon harapnivaló :) T:)

Fahéj

:) Bárcsak megkínálhatnálak! :)

Torma

Drága vagy :) T :)

Törölt felhasználó

Ritkán lelkendezem, de ez frenetikusan néz ki!

Fahéj

Köszönöm a dicséretet! Az íze se kutya... :)

Törölt felhasználó

Drága! Éva! Gyönyör? lett, és bár most ettünk ebédre egy kis házi kiflit, mégis azonnal beleharapnék ebbe a guszta briósba. Nem is csodálom, h. nem hagyott cserben ez a briós sem, hiszen te minden kelt tésztát olyan nagy szeretettel készítesz - meghálálják a gondoskodásodat. ;-) (A pöttyös bögréd imádnivaló!) Sok puszi: Gabi

Fahéj

Drága Gabi! Ezer éve nem láttalak! :) Hát valóban, nagy szeretettel készítem a kelt tésztákat, mert olyanok, mintha élnének, puhikák és melegek, és lélegeznek szinte. Imádok velük dolgozni. Néha még meg is puszilom, hogy szépen keljen. De tényleg olyan kis puszilni valóak. :))) Majd írok már, mert nagy volt a csönd ebben a nagy télben. Meg kíváncsi is vagyok, arrafelé mik történnek. A brióst meg csak nyugodtan süsd meg, nagyon meghálálja a gondoskodást, ahogy te is írtad. Puszillak:Éva

Törölt felhasználó

Szia kedves távoli Barátném! Bizony-bizony, rég hallottam fel?led, és már írni akartam, h. aggódok kissé. De közben meg tudom, h. ezer dolgod van. Persze nagyon várom az emilt, ez nem is kérdés, de türelmes vagyok, tudod. ;-) Jajj, olyan jót nevettem, de nem rossz értelemben, hanem mert megértelek a kelt tészta puszilgatását illet?en. Ez nagyon kedves dolog t?led és jópofa is. A k?tteseid teli vannak boldogsággal, látom rajtuk - a puszijaidnak hála. Én nemrég kakaós csavart csigát sütöttem, hát az is nagyon fini lett, és nem hiszed el, de mostanában jutott eszembe, h. a brióst még sosem próbáltam, pedig a suliban anno imádtam, ha azt adtak uzsonnára. Az a cukor a tetején és a belseje, húúú... ! Szal ki fogom próbálni. Sok puszi: Gabi

vaksi

Kedves Fahéj! Ez a briós annyira gyönyör?! Mestermunka. A nyújtogatástól-kenést?l-hajtogatástól lesz ilyen ilyen bordás a teteje? Tehát formázás után már nem kell bevagdosni a tetejét? vaksi

Fahéj

Kedves Vaksi! Pontosan, ahogy gondolod. Nem kell bevagdosni, mert eleve ilyen réteges a tészta, és ha óvatosan bánik vele az ember, akkor ilyen érdekes lesz a felülete. Köszönöm a dicséretet, nagyon jól esik ám! :) Üdv: Fahéj

vaksi

Köszi a választ, mindenképpen kipróbálom hamarosan. Félek, az enyém nem lesz ennyire gyönyör?, de próba szerencse! :-) Üdv: vaksi

Fahéj

Persze, meg kell próbálni! Kis gyakorlattal majd pont ilyen lesz. Nekem se az els? kelt tésztám sikerült ilyen szépre... Üdv: Fahéj

pinky_s

Szia Fahéj (ha szabad tegezni), ma este sütöttem meg, és ugyan nem lettek egészen olyan szépek, mint a tied képen (nem hiszem, hogy a 4-es fonást sikerült 100% elsajátítani :) ), azért hozzám képest nagyon büszke vagyok rájuk. 2 dolgot szeretnék megkérdezni: az egyik, hogy az éleszt?s tejhez adott 1 ek mézet le kell vonni a 3 ek-ból? Levontam, és olyan nagyon nem édesek a briósok, de persze lehet, hogy ennek ilyennek kell lenni, még sosem sütöttem brióst korábban én sem :). A másik pedig, hogy ha a tetejét legközelebb vaj helyett a kimaradt tojásfehérjével kenném meg, az okozna valami problémát? Köszönöm, és a receptet is.

Fahéj

Kedves Pinky! Összesen 3 ek méz kell bele, de ha nem találod elég édesnek, nyugodtan tegyél bele még egy ek-lal. Mert itt az is számít, mekkorák azok az ev?kanalak. Én jó nagy ek-la rakok bele, és jó púpozottan, nem olvasztom el?tte hígabbra a mézet. Tojásfehérjével megkenheted, baj nem lesz, csak sokkal hamarabb fog pirulni, ropogósabb és sötétebb lesz a teteje, és nálunk az nem nyer?. Örülök, hogy azért nem csalódtál a receptben! Üdv: Fahéj

pinky_s

Köszönöm, és dehogy csalódtam, nagyon finom volt! Legközelebb azért kicsit több mézet rakok, csapott ev?kanálból ami nagyjából lecsorgott annyit tettem bele, biztos azért nem volt annyira édes. A fonást meg majd gyakorolom :).

Fahéj

A fonás tényleg csak gyakorlás kérdése. Méz meg akkor tényleg kevés csurgott bele, de azon lehet változtatni. :) Üdv: Fahéj

Flikflak

Szia Fahéj! Nekem sajnos csalódást okozott ízében ez a briós... Szépek, de mégsem tökéletes. Én maradok Szilvásgombóc foszlóskalácsánál. Gyors, egyszer? és tökéletes az íze. Azért nem adom fel a nekem való briós keresését. Sajnálom.. flikflak

Fahéj

Szia Flikflak! Semmi gond, ízlések és pofonok esete... :) Szilvásgombóc foszlóskalácsát talán próbáld meg briós alakban elkészíteni, ha neked az ízlik. Üdv: Fahéj

Lauer Istvánné

Kedves Fahéj, elkészítettem a recepted alapján, nagyon finom lett, a család nem gy?zte dicsérni. Köszönöm, hogy feltetted, más receptjeid is tetszenek! Én is szeretek kelt tésztát és kenyeret sütni. Mivel férjem is és én is cukorbetegek vagyunk, cukor helyett Xillittel készítettem és a liszt egy részét teljeski?rlés? tönkölyliszttel helyettesítettem, de így is tökéletes volt. Puszi: Edit

Fahéj

Kedves Edit! Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim, és hogy a briós változtatásokkal is finom lett. :) További jó sütés-f?zést! Üdvözlettel: Fahéj

Hexecristin

Kedves Fahéj! Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy milyen hosszúak legyenek a csíkok illetve milyen szélesek? És a végeredmény az mekkora briós lesz? Ezt csak azért mert nálunk nagyon gyorsan fogynak a kelt tészták, és akkor egy adag az biztos nem lesz elegend? :)))

Fahéj

Szia! Én kb. 1 arasz szélesre és 2 arasz hosszúra lapítom a tésztát, és ezt vágom 6 csíkra a hossza mentén. Ezeket a 2 arasznyi csíkokat sodrom meg picit, és vágom még ketté keresztben. Ezeket az 1 arasznyi csíkokat teszem egymáson keresztbe, és fonom négyes fonással. Nem kell rajta sokat fonni, mert nem nagyok annyira. 6 briós lesz így, jól megn?nek a sülés során. Ha akarod, nyilván készíthetsz több kisebbet is, de akkor a tésztát szélesebbre lapítsd és ne 6, hanem több darabba vágd. Üdv: Fahéj

Hexecristin

Kedves Fahéj! Köszönöm a részletes leírást! :) Már csak annyi nem volt világos a számomra, hogy a vajat mennyire kell megolvasztani... teljesen folyósra, vagy csak puhára... de így is megoldottam, és ami a legnagyobb kérdés volt számomra, hogy megtudom-e olyanra csinálni mint a tied... és sikerült!!! :D Köszönöm szépen még egyszer :)))

Fahéj

Nagyon örülök, hogy sikerült! A vajat nem muszáj teljesen folyósra, elég, ha olyan tejföl szer? az állaga. Üdv: Fahéj

Hexecristin

Kedves Fahéj! Egyszer?en nem lehet betelni ezzel az isteni recepttel!!! :) Megint megcsináltam, de most 12 db picike brióst készült bel?le:) Remélem így nem fogy annyira gyorsan... :) Imádom ahogy a tészta szétnyílik, már a fonásnál is. Köszönöm még egyszer, és mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog senki csalódni!

Fahéj

Nagyon örülök, hogy ennyire bevált a recept! Ugyanezzel a recepttel kalácsot is szoktam készíteni, és mindenki rajong érte. :) Üdv: Fahéj

HarmatFény

Igazán nagyon finom, nekem egy kicsit több lisz kellett bele, de ez nem rontotta el. Az édességen kell egy kicsit javítanom legközelebb, de ez meg azt hiszem ízlés kérdése. Valaki kipróbálta már töltve? Fahéj nagyon szépen köszönöm ezt a receptet. Üdv.

Fahéj

Kedves HarmatFény! A kelt tésztákhoz a folyadék lisztfügg?. Amikor a Nosalty kedvéért ehhez a recepthez kimértem a mennyiségeket, akkor épp 3 dl tejet vett fel a liszt. Legtöbbször viszont 2, 75 dl tej kell fél kg liszthez, az a tapasztalatom. Ennél a tésztánál még a tojás is folyadékként szerepel, szóval érdemes el?ször 2,5 dl tejjel próbálkozni, és ha nem elég lágy a tészta, apránként még egy kevés tejet adni hozzá. Különösen örülök, hogy elkészítetted ezt a finom brióst, mert sokan bele se vágnak, mondván, túl bonyolultnak néz ki. A cukor mennyisége meg valóban ízlés kérdése. Azt tudni kell, hogy könnyebb a tészta, ha kevesebb cukrot tartalmaz. Általában én annyi cukrot teszek az édes kelt tésztáimhoz, ami a lisztmennyiség 1 tizede. Nekem így vált be. Viszont sokkal finomabb, és jobban kijön az édessége, ha nem sajnáljuk megsózni. Egy púpos mokkáskanál só simán belemehet ennyi tésztába. Ezek az én tapasztalataim. Töltve olyasmi lehet, mint a darázsfészek, a fahéjas vagy vaníliás csiga. Üdvözlettel: Fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek