r
Nosalty Logó

Mézes briós

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Mézes briós
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 819 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3277 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 288 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1075.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    215 mg
  • Nátrium
    644 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.9 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    182 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 819 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.5 g

Zsír

  • Összesen
    94.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4303.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    215 mg
  • Kálcium
    490 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    858 mg
  • Nátrium
    2577 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    519.6 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    154.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    727 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    393 micro
  • Kolin:
    382 mg
  • Retinol - A vitamin:
    689 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    445 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 3277 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    378.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 288 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben feloldunk 1 ek mézet és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  2. A lisztben elkeverjük a sót.
  3. A többi langyos tejjel összekeverjük a tojásokat, a mézet és az olajat.
  4. A megkelt élesztőt a liszthez adjuk, utána a tejes-tojásos keverékkel jól kidolgozzuk a tésztát. Duplájára kelesztjük.
  5. 5 dkg margarint felolvasztunk. A tésztát kezünkkel téglalappá lapítjuk, és rákenjük a margarin felét. Négybe hajtjuk és hagyjuk 10 percet pihenni.
  6. Megint szétlapítjuk, megkenjük a vaj másik felével, megint négybe hajtjuk, és megint pihentetjük 10 percet.
  7. Ismét szétlapítjuk hosszú, keskeny téglalappá, és hat hosszú csíkra vágjuk.
  8. A csíkokat kettévágjuk, mert kettesével fogjuk összefonni. Ha nem tartjuk elég hosszúaknak, finoman sodorhatunk még rajta. Egyik csíkot hosszában terítjük magunk elé, másikat keresztbe rá. Az első csík felső felét lehajtjuk, így négy kis ágat kapunk, amit négyes fonással megfonunk, majd a végeit alátűrjük. (Vannak ilyen videók a neten.)
  9. Hat kis briósunk lesz, amiket enyhén kikent tepsire rakunk távolabb egymástól. Tetejüket megkenjük a maradék olvasztott margarinnal, és bőségesen megszórjuk kristálycukorral.
  10. Előmelegített sütőben mosolygós pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 492
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 22880
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 03.

Ajánló

Ha a kelt tésztát szobahőmérsékleten, egy nagyobb tányérral vagy műanyag tállal letakarva pihentetjük, hamarabb megkel. Vigyázzunk, hogy a tál ne érjen a tésztához, hogy annak legyen helye nőni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kelt tészták a kedvenceim. Mindet imádom, ha édes, ha sós, jöhet akármelyik. Sütöm is őket nagy szeretettel és buzgalommal, rengeteg ízűt és formájút kipróbáltam már. De a briós valahogy kimaradt a repertoárból. Sokszor gondoltam, na, sütök már én is végre, de mindig elcsábultam valami másfajta kőttes irányába. Aztán ma azt mondtam, kész, elég volt a halogatás, megsütöm végre a magam briósát. Hasonló tésztából lesz, mint a méhész kalácsom, mert az mennyei finom, és még margarint is hajtogatok bele, ahogy az dukál, legfeljebb rusztikusabbak lesznek tőle a brióskák. Már nyersen, a tepsiben várakozva is nagyon ígéretesek voltak, de megsülve lettek csak szépek igazán. Kipipálhatom ezt is, sütöttem végre brióst, és fogok is ezután gyakran, mert ez sem hagyott cserben, mint ahogy eddig egyik kelt tésztás sütim se. Nem véletlenül a kedvenceim.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...