r
Nosalty Logó

Brindzás pirohy

Lizinka_
Brindzás pirohy
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tésztához

töltelékhez

tetejére

958
Kalória
19.2g
Fehérje
77.6g
Szénhidrát
63.7g
Zsír
243.1g
Víz
151.3g
Koleszterin
5.6g
Élelmi rost
7.6g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tésztához

töltelékhez

tetejére

Összesen 958 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tésztához

töltelékhez

tetejére

Összesen 3832 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír

tésztához

töltelékhez

tetejére

Összesen 206 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.2 g

Zsír

  • Összesen
    63.7 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    899.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    254 mg
  • Nátrium
    444 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    77.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    243.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    215 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 958 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.9 g

Zsír

  • Összesen
    254.9 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    605 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3596.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    451 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    1016 mg
  • Nátrium
    1775 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    310.6 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    972.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    889 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    113 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    253 micro
  • Kolin:
    295 mg
  • Retinol - A vitamin:
    861 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    185 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    349 micro
Összesen 3832 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    52.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 206 kcal

Elkészítés

tésztához

  1. 50 dkg burgonyát héjában megfőzzük sós vízben. A szalonnát felkockázzuk, és aranybarnára pirítjuk. A hagymát tisztítás után félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük, és olajon szintén aranybarnára pirítjuk. A kaprot finomra aprítjuk.
  2. A meleg burgonyát tisztítás után kettéosztjuk. 30 dkg burgonyát a vajjal együtt összetörünk, majd teljesen péppé dolgozzuk. Hozzáadjuk a sót, a tojást és fokozatosan adagolva a lisztet is. Ruganyos tésztát gyúrunk.
  3. A tésztát alálisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk. Nagy köröket szaggatunk belőle.
  4. A maradék 20 dkg meleg burgonyát összetörjük a vajjal, a juhtúróval, és hozzáadjuk a kaprot. Ha szükséges, sózzuk.
  5. A tölteléket a kiszaggatott körökre adagoljuk. A köröket félbehajtjuk, a széleit villával lenyomkodjuk. Én derelyekészítőt használtam erre a célra.
  6. Gyöngyözően forró, sós vízbe tesszük a derelyéket. Amikor feljöttek a víz tetejére, még hagyjuk még pár percig főni, aztán kiszedjük a vízből, és alaposan lecsepegtetjük.
  7. A meleg juhtúrós derelyéket tányérra tesszük, megszórjuk pirított szalonnával és hagymával. Meglocsoljuk bőven tejföllel, és így fogyasztjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 15 p

Brindzás pirohy avagy juhtúrós derelye. Ősszel a ellátogattunk a szomszédos faluba, ahol szlovák napokat rendeztek. Népművészeti és gasztronómiai bemutatók is színesítették a programot. Találkoztam a szlovák konyha ismert és ismeretlen remekeivel! A pirohy, mivel népi étel, többféle változatban ismert. Én a kínálatból a kapros ízesítésűt választottam, de volt natúr és snidlinges változat is. Most megosztom veletek a receptjét. Egyszerű, ízletes, laktató étel.

További receptek

Derelye

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...