r
Nosalty Logó

Bošpor

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Bošpor
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 1175 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 11742 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 311 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.7 g

Zsír

  • Összesen
    85.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    260 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1930.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    342 mg
  • Nátrium
    1283 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    180.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    188 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4572 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 1175 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    376.9 g

Zsír

  • Összesen
    851.5 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    114 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    2600 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19305.9 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    623 mg
  • Kálcium
    1708 mg
  • Vas
    53 mg
  • Magnézium
    637 mg
  • Foszfor
    3418 mg
  • Nátrium
    12826 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    633.5 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    1804.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1050 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    798 micro
  • K vitamin:
    76 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    77 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1191 micro
  • Kolin:
    2365 mg
  • Retinol - A vitamin:
    888 micro
  • α-karotin
    145 micro
  • β-karotin
    1877 micro
  • β-crypt
    60 micro
  • Likopin
    45719 micro
  • Lut-zea
    2708 micro
Összesen 11742 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    512.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    340 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1213 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 311 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Felhevítjük a zsírt, hozzáadjuk a lisztet, és félbarnára sütjük. (Rántás.)
  2. Levesszük a tűzről a rántást, és hozzákeverjük a paprikát (ízlés szerint sózzuk, és teszünk bele csípős paprikát is), majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és felöntjük vízzel.
  3. Folyamatos keverés mellett felforraljuk. Csak annyi vizet adunk hozzá, hogy mártás állagú legyen. Hámozott, érett paradicsomot szeletelhetünk bele, majd tovább forraljuk legalább 20 percig.
  4. Tálaláskor a tálalóedénybe főtt, hámozott tojást és sült kolbász szeleteket helyezhetünk. Ízlés szerint tepertő is fogyasztható hozzá, avagy csak kenyér is mártogatható.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 5175
  • Feltöltés dátuma: 2017. augusztus 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Dráva menti horvátság vasárnapi népi eledele. A Dráva menti horvát népcsoport Somogy és Baranya megyék déli sávjában, a horvát-magyar határfolyó mentén él (A 17 - 18. században Somogy megye északi, Balaton melletti részein is sok horvát falu volt.) Itt, a középkori magyar-horvát etnikai határ mentén a Dráva mocsarai és erdei védelmében több kutató feltételezése szerint elképzelhető, hogy az Árpád-kori horvát népesség egy része - a somogyi magyarsághoz hasonlóan - átvészelhette a török hódoltság idejét. Bizonyos azonban, hogy a 17. század végén, illetve a 18. században ez a horvát népcsoport is bőven kapott utánpótlást a túlparti Szlavóniából, sőt Bosznia horvát vidékeiről is, amit igazol az is, hogy nyelvjárás szempontjából nem egységesek, mind a sto, mind a kaj nyelvjárást beszélő falvaik is vannak. A Pécs környéki falvakban (és egykor Pécsett is) élő bosnyák - horvát népcsoport, mint neve is elárulja (bosnyák = Bosznia lakója), Boszniából, a kutatók megállapítása szerint, annak is középső, részben még ma is horvátok által lakott tájairól származik. Egy részük már a török hódoltság idején letelepedett Baranya megyének ezen a táján, de a 17. század végén s a 18. század elején újabb csoportok csatlakoztak hozzájuk, miután a Habsburgok Bosznia felszabadítására irányuló kísérlete nem sikerült. Letelepítésükben szerepet játszott Radonay Mátyás Ignác pécsi püspök (1687-1703) is, aki így kívánta növelni egyházmegyéjében a katolikus népesség arányát. (Forrás: sulinet)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek