r
Nosalty Logó

Tejszínben karamellizált tojás

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Tejszínben karamellizált tojás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 211 kcal
  • 11% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 423 kcal
  • 11% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 157 kcal
  • 11% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    388 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    470.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    487 micro
Összesen 211 kcal
  • 11% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    25.4 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    776 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    941.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    414 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    179.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    449 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    577 mg
  • Retinol - A vitamin:
    447 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    974 micro
Összesen 423 kcal
  • 11% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    287 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    348.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    166 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    214 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    361 micro
Összesen 157 kcal

Hozzávalók

  • 50 ml habtejszín (nagyjából 1 evőkanál minimum 30%-os habtejszín vagy magas zsírtartalmú főzőtejszín)
  • ízlés szerint

Elkészítés

  1. Válasszunk egy tapadásmentes serpenyőt fedővel, ami elég nagy ahhoz, hogy annyi tojást üssünk bele, amennyit sütni szeretnénk. Fontos, hogy extra sok helyük ne maradjanak a tojásoknak a serpenyőben, úgy kalkuláljunk, hogy egymás mellett kényelmesen elférjenek. Ha nincs a serpenyőhöz illő fedőnk, akkor egy tepsi vagy egy másik serpenyő is jól használható fedőként.
  2. A serpenyő felmelegítése nélkül öntsünk annyi sűrű tejszínt a serpenyő aljába, hogy vékony réteget kapjon (ez a serpenyő méretétől függ, de egy kisebb serpenyő esetében ez nagyjából 1 evőkanál). A tejszínt ízlés szerint megszórhatjuk sóval, és hozzáütjük a tojásokat.
  3. Állítsuk a hőt közepes erősségűre, kezdjük el sütni a tojásokat. A sütés közben a tejszín felforr, nedvessége elpárolódik, és végül folyékony vajzsírrá, majd sűrűbb, krémes, szinte vaj textúrájú krémmé alakul. Ha gáztűzhelyet használunk, a krém valószínűleg karamellizálódik a széleken, az elektromos vagy az indukciós tűzhelyek esetében inkább csak alul karamellizálódik. Tartsuk végig szemmel a redukciót, egyrészt mivel igazán látványos, másrészt mivel nagyon fontos a folyamat idejének betartása (nagyjából 5-10 perc alatt megy végbe).
  4. Amikor a tojásfehérje már majdnem megdermedt, és a tejszín nagyrészt vaj szilárdságú anyaggá vált, vegyük le a serpenyőt a tűzről, és fedjük le egy percre, hogy a fehérje összeálljon, különösen a serpenyő közepén.
  5. Vegyük ki a tojásokat a serpenyőből, és tálaljuk a reggelit. A végeredmény akkor jó, és akkor lesz igazán ízletes, ha a tojások alja karamellizált, a fehérje puha és krémes, a sárgája kemény, de folyós.
  6. Tálaljuk önmagában, friss zöldségekkel, vagy pirítós kenyér tetejére téve.
  • Receptkönyvben: 109
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 28202
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 03.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: receptek tojással

Receptjellemzők

Tejszínben karamellizált tojás
Hering András 166 recept

Ez a tojásrecept megváltoztathatja a tojássütésről alkotott eddigi elképzeléseinket. A legtöbb esetben olajon vagy vajon sütünk tükörtojásokat, ám ez az eljárás az eddigi legizgalmasabb és legízletesebb formájába hozza a tojásokat. Az alábbi mennyiségek és iránymutatások csak javaslatok, a technikája rugalmas, és hamar fel fog tűnni, ha valami nem klappol a folyamatban: ha például a serpenyőben gyorsan elillan a tejszín, és kiszárad, mielőtt a hozzávalók megfőnének, csak adjunk hozzá több tejszínt vagy egy csepp vizet, esetleg alaplevet. Ha túl sok a folyadék/nedvesség a serpenyőben, leöntünk a tejszínből, vagy növeljük a hőt (arra azért figyeljünk, hogy nehogy megégjen, mert tönkretehetjük vele az egészet).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek