Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Boros-szilvás reform kalács

Boros-szilvás reform kalács
Boros-szilvás reform kalács
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretek kísérletezni a teljes kiőrlésű liszttel, és szerettem volna magamnak valami igazán finomat, különlegeset készíteni. Reggelire tejeskávéval nagyon finom volt!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. Egy kis lábasba tesszük, beleszórjuk a mazsolát is, felöntjük a borral, meghintük fahéjjal és felforraljuk. Lassú tűzön pépesre főzzük. Ha kell, édesítőszerrel igazíthatunk az ízén. Egy sűrű masszát kell kapnunk, amit hagyjunk kihűlni.
  2. A sütőformát kivajazzuk.
  3. A tejet meglangyosítjuk, kiveszünk belőle kb 1 dl-t, elkeverjük benne a mézet, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  4. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, a vaníliás cukrot, a sót. A maradék tejbe még keverjünk némi édesítőszert.
  5. Jöhet a dagasztás: a lisztes keverékhez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék, édesítőszeres tejjel lágy tésztává gyúrjuk. A liszt minőségétől függően a szükséges folyadék mennyisége is változhat.
  6. Egy órán át letakarva kelesztjük, langyos helyen.
  7. Előmelegítjuk a sütőt kb. 170 fokra.
  8. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a szilvapéppel, és a két szélét kissé felhajtjuk, majd két végéről feltekerjük, mint a rétest. Egyébként félő, hogy a töltelék kifolyik. A formába helyezzük, itt-ott megszúrjuk hústűvel és még 20 percig pihentetjük.
  9. Lekenjük édesítős tejjel, megszórjuk mandulaszeletkékkel és 35-40 perc alatt megsütjük.
  10. Ha kész, még forrón tejjel megkenjük, alufóliával 5 percre letakarjuk.
  11. 5 perc elteltével levesszük a fóliát, konyharuhával befedve hagyjuk a formában kihűlni.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25X10X10 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 449
elküldve: 0
receptkönyvben: 90
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szilvás kelt tészta mazsolával és borral, reform szilvás kalács, szilvás kalács teljes kiőrlésű liszttel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Amurath
Nyulas / Amurath Fri, 2010-12-03 17:52

Kedves Mónika, szerintem egy evőkanál vaj elég lesz a fél dl olaj helyett. Nekem akkor épp kicsike szilváim voltak, kissé érettek is, a fajtát nem tudom. A vörösbor tökéletes lesz, nekem épp fehér volt otthon. A vörös talán még jobb is! Jó sütögetést, és igyekezz minél sűrűbb tölteléket csinálni, nehogy kifolyjon! Írj majd! Üdv, Zsuzsa

chicaguia
chicaguia Fri, 2010-12-03 13:36

Szia Zsuzsa!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha olaj helyett vajjal csinálnám, mennyi kéne bele? És te milyen szilvát használtál, kisebb vagy nagyobb fajtát? Ja és még lecserélném a fehérbort édes vörösre. Majd megírom milyen lett úgy.

Köszi
Mónika

579
élesztő 2 dkg
tej 2.5 dl
teljes kiőrlésű liszt 35 dkg
méz 1 teáskanál
napraforgó olaj 0.5 dl
vaníliás cukor 0.5 csomag
1 csipet
édesítőszer 2 teáskanál
vaj 1 ek
szilva 8 db
mazsola 5 dkg
fehérbor 1 dl
fahéj 0 ízlés szerint
édesítőszer 2 teáskanál