r
Nosalty Logó

Bodzabogyós pite

Lakos Benedek
Bodzabogyós pite
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

507
Kalória
6.2g
Fehérje
73.3g
Szénhidrát
21.8g
Zsír
70.5g
Víz
80.9g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
20.1g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 507 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4056 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 291 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    476.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    301 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    73.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    177 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 507 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    49.7 g

Zsír

  • Összesen
    174 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    647 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3811.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    347 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    760 mg
  • Nátrium
    2407 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    586.7 g
  • Cukor
    161 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

Víz

  • Összesen
    564.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1594 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    189 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    245 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1416 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    334 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    294 micro
Összesen 4056 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    173 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 291 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük egy tálban a cukorral és sóval. A hideg vajat kockázzuk, majd a liszthez szórjuk. Az ujjbegyeinkkel elkezdjük morzsolni, nyomkodni a vajkockákat a lisztben. Dolgozzunk gyorsan, nehogy megolvadjon a zsiradék. Ha már nagyrészt szétnyomkodtuk az összes nagyobb vajdarabot, kezdjük el hozzácsorgatni a jeges vizet a lisztes alaphoz. Nem kell sok, csak annyit csorgassunk bele, amitől összeáll a tészta.
  2. A tésztát egy gombóccá formázzuk (ne legyen ragacsos, inkább legyen szárazabb a felülete), majd frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 30-60 percig.
  3. Ha a tészta eleget pihent, kivesszük és két egyenlő részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk nagyjából 2-3 milliméter vastagságúra, majd a sodrófa segítségével beemeljük egy 20 centiméter átmérőjű piteformába. Elegyengetjük benne, majd levágjuk a felesleges széleket. Megtöltésig visszatesszük a hűtőbe.

A töltelékhez

  1. A leszárazott, megtisztított bodzabogyót, cukrot és citromlevet összefőzzük egy fazékban. Ha már levet eresztett, kiveszünk a folyadékból pár evőkanálnyit és csomómentesre keverjük benne a keményítőt. Visszaöntjük a lábasba, majd sűrűre főzzük a tölteléket. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A kihűlt tölteléket beleöntjük a tésztával kibélelt formába. A második tésztafelet is kinyújtjuk, majd derelyeszaggatóval ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle. Berácsozzuk velük a pite tetejét. A felül lévő tésztarészeket lekenjük a felvert tojássárgájával, majd megszórjuk barna cukorral.
  3. A pitét 180 fokon 40 percig sütjük. Ha kész, kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor szeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk hozzá vaníliafagylaltot is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A kerek, rácsos amerikai jellegű piték tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt kaphatnak töltelékükként. Ha egy igazán különleges süteményt szeretnénk sütni, ráadásul olyan gyümölcsből, ami viszonylag kevés figyelmet kap, válasszuk a bodzabogyót. Izgalmas lesz!

További receptek

Paradicsomos pite

Ropogósra sült leveles tésztán krémes ricotta és lédús paradicsom, mindez megkoronázva a kapribogyó sósságával a bazsalikom frissességével és az olívaolaj lágyságával. Bármilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...