Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalma pite

Birsalma pite
Birsalma pite
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt itthon pár szem birsalmánk, és teljesen véletlen láttam meg egy magazinban a birsalmás pitét, így hát hamar eldőlt a soruk. Az eredmény: omlós tészta, aranysárga savanykás-gyümölcsös töltelékkel. Szerintem (mint minden gyümölcsös pite) langyosan a legfinomabb!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és folpack-ba csomagolva, 30 percet pihentetjük a hűtőben.
  2. A birsalmákat megpucoljuk, felkockázzuk, és meglocsoljuk a citrom kifacsart levével.
  3. A töltelékhez való cukrot lábasba tesszük, és aranybarnára karamellizáljuk.
  4. A karamellhez hozzáadjuk a felkockázott birsalmát, a citrom reszelt héját, és felöntjük 3 dl almalével, így pároljuk lefedve 5-6 percig.
  5. A két tasak pudingport elkeverjük a maradék 1,5 dl almalével, és hozzáadjuk a birshez, és további kb. 1 percig főzzük óvatosan kevergetve.
  6. A tészta 2/3-át két folpack közt kinyújtjuk, a felsőt eltávolítva belefordítjuk a kivajazott sütőformába. Belenyomkodjuk, és eltávolítjuk a másik fóliát is, majd villával megszúrkáljuk a tésztát.
  7. Belekanalazzuk a birses tölteléket, egyenletesen elsimítjuk, majd a maradék tésztával díszítjük a tetejét. (rácsozhatjuk, be is fedhetjük vele teljesen - ebben az esetben a tetejét is megszúrkáljuk, hogy a gőz távozhasson - vagy szaggatóval kiszúrt formákkal díszíthetjük)
  8. Tetejét felvert tojással megkenjük, majd aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 38 365
elküldve: 36
receptkönyvben: 742
elkészítve: 47/63
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

birsalma torta, pite, birsalmás töltelékkel

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bogczi
bogczi / bogczi Fri, 2017-02-10 16:31

Csodajó recept. Én alapvetően a fagyóban ipari mennyiségben fellelhető ribizlit akartam eltüntetni végre, ahhoz kerestem egy vajas, egyszerű pitetésztát és erre esett a választásom..remek, könnyen kezelhető tészta és nagyon finom végeredmény. Kipróbálom az eredeti, birsalmás verziót is biztosan.. :)

Lizzy77
Lizzy77 Mon, 2013-12-30 20:46

Kedves Vikki,

tegnap elkészítettem a birsalmás pitét. Nem vagyok egy konyhatündér, süteményt meg pláne ritkán sütök, de így is kiváló lett az eredmény! A receptet híven követtem és minden simán ment. Akkor ijedtem csak meg kissé, amikor a kramellizálódott cukorhoz hozzáadtam a birsalmakockákat és a cukor ragacsosan összeállt. De aztán az almalében szép simán feloldódott .
Köszi a klassz receptet!

vm2011
vm2011 Wed, 2013-10-30 22:50

kedves Vikki!

ma elkészítettem a pitédet és nagyon finom lett a végeredmény!:)))
a tetejére rácsot tettem,de kimaradt egy kis tészta így is.nem baj,legközelebb majd kevesebb lisztet használok!
köszönöm szépen,hogy megosztottad a receptedet!
az epres-rebarbarás pitéd,egyébként, mindenkit levesz a lábáról:))) mindenféle gyümölccsel készítem.
üdvözlettel:brumi(birsalmarajongó)

vikki
vikki / vikki Thu, 2013-10-31 20:39

Szia Brumi,

szívesen, örülök, hogy ez is ízlett és a rebarbarással is ekkora sikered volt!:)

aantee
aantee / aantee Wed, 2013-10-30 12:49

Nekem nagyon lágy lett a tészta (a rács például teljesen szétfolyt sülés közben a tetején), pedig híven követtem a receptet. A sütőpor ízét is nagyon érzem a kész sütin, lehet, h kevesebb is elég lett volna bele.

vikki
vikki / vikki Thu, 2013-10-31 20:37

Szia,

valószínűleg a sütési idővel volt gond, ami ugye sütőnként eltérő lehet. Amit itt megadtam az csak ilyen kb. sütési idő, a minimális, van amelyik sütőtípusnál sokkal több kell neki. Sajnálom, hogy ez most nem sikerült jól:(

Zsuzska812
Zsuzska812 Wed, 2013-10-23 21:42

Isteni volt, a töltelék, a tészta, egyszerűen tökéletes! :) Köszönöm!

Ju
Ju Sat, 2013-10-19 21:39

Nagyon finom lett, köszi a receptet!

vészbejárat
vészbejárat Fri, 2013-10-11 17:04

Most készült el Vikki birsalma pitéje. Egyszerűen tökéletes! Köszönöm a receptet! :)

marti48
Marti48 / marti48 Sat, 2013-10-05 13:06

Kedves Vikki!

Remek es könnyen elkeszithetönek igerkezö birsalmas receptedet köszönettel eltettem a szakacskönyvembe.

Szep hetveget kivanok: Marti

bogdanregi
bogdanregi Fri, 2013-10-04 17:22

Nem vagyok egy gyakorlott sütögető, de most akkor mennyi cukor kell a töltelékben lévő karamelizáláshoz, és a tölteléket forrón tegyen rá a kinyújtott formába helyezett tésztára?És ha jól látom a tetejére is kell még tojás...A tölteléknek jó íze van!Így simán is megenném..:-)

vikki
vikki / vikki Sun, 2013-10-06 11:25

12,5 dkg, amennyit a recept a tölteléknél ír. Várj vele, míg kicsit hűl és mehet a tésztára. A tetejére ismét tészta kerül, amit meg kell kenni tojással, hogy szép fényes legyen.

vikki
vikki / vikki Sun, 2013-10-06 11:23

12,5 dkg, amennyit a recept a tölteléknél ír. Várj vele, míg kicsit hűl és mehet a tésztára. A tetejére ismét tészta kerül, amit meg kell kenni tojással, hogy szép fényes legyen.

bogdanregi
bogdanregi Fri, 2013-10-04 12:23

A hozzávalókba esetleg az almalevet is írd be!MA kipróbálom én is.

Bébéka
Bébéka Fri, 2011-11-25 13:30

Szia!
Tegnap este elkészítettem gluténmentes lisztből, és szuper lett!! :-)
Köszönöm a receptet! :-)

Swampi
Swampy / Swampi Sun, 2011-11-13 11:14

szia! ez a recept nekem is megvolt eredetiben, de annak hatására készítettem el, hogy te felraktad. tényleg remek recept, mert én nem rajongok a birsalmáért, de így vmi fenséges. :) azoknak is ajánlom akik nem szeretik.

Anya-banya
Anya-banya Mon, 2011-11-07 21:25

Ez nagyon jól hangzik. Imádjuk a birsalmát. Nekem is van néhány darab a kamrában, kompót helyett pite készül belőle.
Köszi szépen.

1253
finomliszt 40 dkg
cukor 12.5 dkg
tojás 2 db
vaj 20 dkg
sütőpor 1 tk
1 csipet
birs 7 db
citrom 1 db
cukor 12.5 dkg
almalé 4.5 dl
vaníliás pudingpor 2 csomag
tojás 1 db