r
Nosalty Logó

Birkapaprikás bográcsban Kozma módra

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Birkapaprikás bográcsban Kozma módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 69 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 701 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 22 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    955 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    867 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    308 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    51 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    236 micro
Összesen 69 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9549.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    329 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    368 mg
  • Nátrium
    8670 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.5 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    3080 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    326 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    291 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    215 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    319 micro
  • β-karotin
    3506 micro
  • β-crypt
    507 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    2357 micro
Összesen 701 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    256 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    91 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    152 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 22 Kcal

Elkészítés

  1. A húsról levágjuk a faggyút, de csak a nagyját ,csontról levágjuk a húst, de nem csupaszítjuk teljesen le, maradjon rajta egy kis szopogatni való.
  2. A színhúst felkockázzuk kb. 3 x 3 cm-es kockákra, a csontosakat is felvágjuk kb. 5 cm-es darabokra fűrésszel, hogy ne legyen szilánkos a csont. Hideg vízzel megmossuk.
  3. A tiszta bográcsot kizsírozzuk, az aljára rakjuk a csontos húst, ez nagyon fontos, most rakunk rá egy sor színhúst, erre rárakjuk az apróra összevágott hagyma, paprika, paradicsom, fokhagyma egyharmadát. Megint rakunk rá egy sor húst. Mehet rá az őrölt paprika, kömény, bors. A hús arányában elosztva, megint hús, megint hagyma stb.
  4. Az utolsó rétegre, azaz a húsra tesszük a sót és a vizet (de csak akkor, amikor a hús már levet engedett). A víz majdnem lepje el a húst. Szükség esetén a vizet pótolni kell.
  5. Nagyon lassú tűzön a bográcsot mozgatva, a húst nem kevergetve főzzük kb. 2-3 óra hosszat.
  6. Mikor már 95 %-ig készen van, akkor már át lehet forgatni, hogy a csontos részek felülre is kerüljenek de nagyon óvatosan, hogy a hús ne törjön és levesszük a tűzről. Mire tálaljuk teljesen készen van. Még a forró bográcsban is puhul a hús.
  7. (Az egyik erős paprikát zölden mellékarikázva kínáljuk. A másikat belefőzzük.) (Tehetünk bele száraz csöves paprikát is, ha nincs zöldpaprikánk)
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 226
  • Össznézettség: 138017
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 05.

Ajánló

Főtt krumplival, savanyúsággal, friss kenyérrel tálaljuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A mi családunkban ennél nagyobb mennyiséget érdemes főzni, mert mire mindenki kivesz belőle egy kis kóstolót, nem marad annyi, hogy elég legyen egy vasárnapi ebédre és vacsorára. :-)

Hozzászólások

Kornél

A recept jónak t?nik, én is készítem így a birkát id?nként. Biztos fincsi lehetett...:)))

Kornél

A recept jónak t?nik, én is készítem így a birkát id?nként. Biztos fincsi lehetett...:)))

Kornél

A recept jónak t?nik, én is készítem így a birkát id?nként. Biztos fincsi lehetett...:)))

Törölt felhasználó

Látom most is hamar elfogyott,még a fényképezést sem tudták kivárni..:-).Egyébként én ugyan így csinálom.Jó kis magyar kaja,ha megeszel egy emberes adagot egész napra meg van a kalória.De hát kit érdekel ez ?!

z1

Pl. engem. De én nem így csinálom. Majd, ha lesz kedvem, ( lesz nemsokára ) akkor leírom. Z.

Törölt felhasználó

Jolcinak! Ebb?l kb 1-2 ev?kanál hiányzik. Nyers állapot és a f?tt állapot közötti különbség.

z1

Ezt a hülye f?részelést nem értem. Minek? ...de ezt is majd kés?bb.

Törölt felhasználó

Mert ez KOZMA MÓDRA van és én így szeretem! Ezt bográcsba f?zöm és nem étterembe! Z1-nek.

Törölt felhasználó

Nem szeretem amikor Hangemberek fikáznak másokat,ráadásul úgy, hogy nincs semmi amit fel tudna mutatni érvelésként.De majd "kés?bb" vagy "nemsokára"...:))))))

z1

Kedves Jolci! Hang lennék, vagy fikáztalak volna? Nem hiszem. Talán én voltam az egyetlen, akit a mondanivalód érdekelt. Eddig. Már nem. Z. ...f?ztünk már együtt?

z1

Még valami. Lett volna kedvem leírni ( ma, most ) mindazt ami bennem van, - a birkapörköltr?l - pusztán a jobbító szándéktól vezérelve, azoknak akik nem szeretnek f?részelni, vagy már egyszer az életben szedtek ki a foguk és az ínyük közül csontszilánkot, de a hihetetlenül színvonalas hozzászólásod után, egy ideig azt hiszem ett?l eltekintek. Köszi. Csak így tovább! Z ...a hangember

z1

Kedves Jolci! ( ugye nem Julcsi? ) Na! Szóval az érzékeny lelkemen ejtett rút seb, mára behegedt. Biztos a melegfront... ( a rádió szerint holnap már hideg ) Ezért aztán úgy gondoltam, hogy mégis megosztom az arra kíváncsiakkal, a birkapörkölt elkészítésének "általam" sokkal egyszer?bbé tételének, részemr?l üdvözít?nek tartott módját. H?ha! ...ebbe majdnem beletört a nyelvem. Aztán végül mégsem. Szóval tisztelt egybegy?ltek! ...a birkát ki kell ( kellene ) csontozni. Miután keserves munkával, végtagvesztéses kézsérülés nélkül, sikeresen végeztünk a birkával, azt felkockázás után ügyesen elhelyezzük a h?t?ben. Ellenkez? esetben, a nap hátralév? részét a helyi egészségügyi központ kéz ill. idegsebészetén töltjük. ...miközben a birkánk csontostul a h?t?ben csücsül. Ha a fent említett m?velet sikeresen lezárult, abban az esetben egy csapókés, vagy egy bárd tompa felével, esetleg egy klopfolóval a csontot össze kell törni és 3-4-5 óra alatt, kinek-kinek türelme szerint kif?zni. Még a lelkét is!!! +babérlevél, kis hagyma, só ilyesmi... Ezt nyilván nem kell mondanom! Szóval, miután megf?ztük lesz?rjük és a csontot, csontszilánkokat elhelyezzük a helyi köztisztasági hivatal által kihelyezett m?a. edénybe. A fennmaradt lé lesz az alap, ill. felönt?lé. Ezek után nekiláthatunk a pörkölt megf?zésének. Meggy?z?désem, hogy egy MAGYAR ember nem tanít egy másik MAGYAR embert a pörköltf?zésre. Ez a génjeinkben van... (Tán ezért is késlekedtem kedves Jolci). A továbbiakban a pörköltet ki-ki a saját ( tuti ) receptje szerint megf?zi lehet?leg nyáron, bográcsban, hogy a füst is belef?jjön, A végén egy kis süti ( ??? ) aztán jöhet a délutáni szundikálás. Közben néhány hideg ( ! ) sör. ( nem alvás, hanem f?zés közben ) Az fontos! Nehogy a pörköltf?z? emberfia mindeközben dehidratálódjon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha vendégnek f?zünk, nagykép?sködjünk min?ségi, száraz vörösborral. Bejön. Z. Ui:Ha valakinek segíteni tudtam, annak örülök, a többieknek mindez tárgytalan.

z1

...még valami. Tényleg nem okoskodni akarok, pusztán egy hasznos jó tanács, ha valaki bárány, vagy birkacombot ( esetleg mást ) szeretne t?zdelni szalonnával, de nincs t?z?t?je. A szalonnát hosszú, ék alakra vágjuk és utána a mélyh?t?ben csont keményre kih?tjük. A késsel bemetszett nyílásokba ez simán benyomható, amíg fel nem enged. Ez kb. 2-3 perc. Gyorsan kell dolgozni, mert különben hosszú lesz a nap :)))))))))))))))))))))))

Törölt felhasználó

 Hello z1!Tetszik a stilusod,biztos jol is fozol,miert nem teszel fel recepteket?A szalonna is jo otlet!

z1

Szia! Majd. Most már nemsokára. Köszönhet?en Boginak ill. Dénesnek... (innét) Z.

Törölt felhasználó

A hideg sörrel nincsen bajom,szívesen beszélgetnék veled ennek társaságában!

Törölt felhasználó

Kedves Z1! A magam részér?l, a birkapörkölt csont nélkül finomabb,tehát be kell valljam én sem "f?részeltem" soha.De a stílusod kissé irritáló.és sokszor bántó.Ez a recept igen is jó!Magyaros,igazi pörkölt!Ha más a véleményed,akkor légyszíves finomabban reprezentáld a nagyközönség felé.Egyébként meg nem kell mindenkinek professzionális pörköltet f?znie,mindenféle normát betartani.Igazad van!Egyik Magyar ember ne tanítsa a másikat pörköltet f?zni.Csak hát egy hiba van ezzel az egésszel:Te oktatsz!

P.

Nálad a pont Jolci!

Törölt felhasználó

Régebben az egyszer? pusztai emberek bizony nem f?zték külön a csontot. Fel lehet azt vágni, és meg lehet úgy tisztítani, hogy ne okozzon gondot. Az oldalasnál sem kell szilánkokat szedegetnem a zsírból, amiben sül. A csont mellett a húsnak sokkal jobb íze van, mint ha anélkül lenne. A múltkor láttam egy filmet, amiben mongolok mormotát ettek. Nemes egyszer?séggel feldarabolták, ahogy Isten megadta, és úgy készítették el. Nem pepecseltek a csontozással. Mivel valahol rokonlelk? népek vagyunk, nem igazán hiszem, hogy az olyan "apró" állatot, mint a birka, azt aprólékosan csontozták volna. Inkább hiszem, hogy kés?bb nagyobb gondot fordítottak a tisztításnál a szilánkok eltávolítására. A sörben egyet értünk. A legjobbakat: Mrs Smith

z1

Kedves Mrs. Smith! Nem vagyunk egyszer? pusztai emberek és mongolok sem. Van késünk, ( több is ) vágódeszkánk, kulturált f?z?, süt? edényünk, helyünk. Miért ne készíthetnénk el az ételt úgy, hogy az problémamentesen élvezhet? legyen? Én pusztán ehhez tettem hozzá néhány gondolatot. És, hogy nem uncsi, nyögvenyel?s stílusban írok? ( ...egy távoli ismer?söm mondta hajdanán: magamat szórakoztatom ) Lehet szeretni. Vagy nem. ?szintén, nem mindegy? Z.

z1

...a sör OK! Már hárman biztosan vagyunk.

Törölt felhasználó

Szerintem 5- en! Mert sörben az igazság tejben az egészség!

Törölt felhasználó

jó étvágyat kívánok!

z1

Kedves J! Ha egyet értünk, akkor mir?l is vitatkozunk? Bár jelzem nem én találtalak meg téged. Most sem. Itt sem. Lassan teljesen mindegy, hogy mit írok, mert semmi sem jó. Azt hiszem a gyerekeket is velem ijesztgetik. Pedig ritka jókép? vagyok. Vagy lókép?? Mindegy. ...és. hogy oktatnék? Ugyan. Nem venném a bátorságot. Csak segítenék, ha lehet. "a többieknek mindez tárgytalan" Z.

z1

+ Dénes. ( big boss ) Az négy.

Big Boss

Ez csak természetes, sörben az igazság.......:) Üdv. Dénes

Törölt felhasználó

Gyula ! Elkészítettem. A család apraja-nagyja elégedett volt az eredménnyel. mindenkinek ajánlom, mert nagyon könny? elkészíteni. Köszönöm Gyula.

Törölt felhasználó

Kedves imrebacsi ! Nagyon örülök, hogy ízlett a receptem szerinti birkapöri, és f?leg annak, hogy olyan ember véleményezte, aki el is készítette !!! Üdv.: Kozma Gyula

Tarackos

Azért én a végén a finom száraz vörösbort nem szoktam kihagyni.2dl a pörköltbe a többi meg a szakácsnak.

Greg

Csatlakozom! A pörkölthöz nagyon illik a száraz vörösbor. Egyébként pedig Tarackos barátunk véleményét nem árt figyelembe venni. Még akkor is, ha id?nként kissé érdes a stílusa. Az igazi magyaros ízvilágú ételek elkészítésének vannak írott és íratlan szabályai. Ezeket illik betartani. Persze, ha valaki mindezt figyelmen kívül hagyva, egy SAJÁT ízlése szerinti ételt "komponál" az jelezze, hogy a hagyományokat figyelmen kívül hagyja. Ellenkez? esetben az ambíciózus, de kezd? szakácsokat félrevezeti és arra tanítja, aminek semmi köze a hagyományos, magyar konyhához.

SLC

A vörösbort a szakácsnak pártolom :-) Azonban birkánál titkos fegyverként az ízek fokozására bor hozzáadása nekem nem jön be. Bortól nem lesz jobb a birkapörkölt, legfeljebb kevésbé lesz juh íz?, s kissé savanykás jelleget ölt, és eltorzulnak az ízei. A juhászok akkor f?zik borral a birkát, ha a nyári melegben "megszagosodik" a hús. Ilyenkor kell a bor, hogy azt leplezze

Törölt felhasználó

Meg tudná valaki mondani nekem mi az a TV paprika? Svédországban élek mostmár 33 éve és ezt én nem ismerem. Elöre is köszi.

Törölt felhasználó

TÖLTENI VALÓ.

Törölt felhasználó

Köszi.

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?