r
Nosalty Logó

Birkagulyás

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kornél
Birkagulyás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1041 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 8324 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 164 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.8 g

Zsír

  • Összesen
    75.6 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    973.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    556 mg
  • Nátrium
    167 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    391.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    418 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    338 micro
Összesen 1041 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    390.1 g

Zsír

  • Összesen
    604.5 g
  • Telített zsírsav
    253 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    257 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    55 g
  • Koleszterin
    1649 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7791.3 g
  • Cink
    74 mg
  • Szelén
    409 mg
  • Kálcium
    582 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    883 mg
  • Foszfor
    4451 mg
  • Nátrium
    1336 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    318.5 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    3128.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    315 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    49 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    543 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    150 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    702 micro
  • Kolin:
    247 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    261 micro
  • β-karotin
    3342 micro
  • β-crypt
    512 micro
  • Likopin
    4117 micro
  • Lut-zea
    2701 micro
Összesen 8324 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    81 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 164 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lapockát vásárláskor hentesünkkel vágassuk fel, hogy otthon egyszerűbb dolgunk legyen.
  2. Készítsük elő a húst. A vastagabb faggyús részeket távolítsuk el egy éles kés segítségével, majd a csontokról fejtsük le a húst. Ezútán kockázzuk fel kisebb, kb. 1,5 cm-es darabokra. Lényeges, hogy az összes faggyút ne távolítsuk el, mert a hús elveszti jellegzetes ízét.
  3. A zöldségeket aprítsuk fel a pörkölteknél megszokott módon, amennyiben a zöldpaprika túlságosan erős lenne, távolítsuk el az erejét. A burgonyát kockázzuk fel a húshoz hasonló méretűre, és felhasználásig tegyük vízzel töltött tálba.
  4. A mangalica szalonnát kockázzuk fel, majd lábasban kevés zsíron olvasszuk ki. Ha kész, szűrőkanál segítségével szedjük ki a pörcöket a zsírból, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát. Amikor a hagyma már aranyszínű, akkor adjukhozzá a fűszerpaprikát. Kezdők ilyenkor vegyék le az edényt a láng fölül, nehogy a paprika megégjen. A paprika felhabzását követően öntsünk kevés vizet hozzá, és forraljuk fel. Ezt követően hozzátehetjük a darabolt birkacsontokat, melyeket sózzunk meg alaposan, az aprított zöldpaprikát, legvégül pedig a darabolt paradicsomot. Ha a paradicsomkellőképpen szétfőtt, és visszapirult az alap zsírjára, akkorkész van.
  5. Adjuk az alaphoza felkockázott húst. Ízesítsük sóval és a fűszerekkel, zúzott fokhagymával, majd kis lángon lassan főzzük. Legjobb a saját levében párolni, amit a só hatására enged ki magából a hús. Ha ez nem lenne mégsem elegendő, abban az esetben apránként adjunk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.
  6. Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a leszűrt burgonyakockákat, öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi jól ellepi, majd főzzük készre a levest.
  7. Ha a burgonya és a hús is megpuhult, a leves elkészült.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 83
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 101
  • Össznézettség: 65404
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 23.

Ajánló

Aki kedveli, hasonlóan az alföldi gulyáshoz elkészítheti vele főtt zöldségekkel is. Ezesetben az íze kevéssé lesz "húsos", a zöldségektől színesebbé válik az étel. Csipetkét levesbetét gyanánt szintén tehetünk a levesbe.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Birkagulyás
Kornél 167 recept

Nálunk mindenki szereti a gulyáslevest, a birkahúst már kevésbé. Nekem viszont nagy kedvencem a birka, így kompromisszumképpen nem pörkölt, hanem gulyás készült belőle. Ha a faggyú eltávolításakor figyelmesek vagyunk, elkerülhető a sokak által nem kedvelt íz kialakulása, és egy rendkívül ízletes levest kapunk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek