Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bigosz fasírttal és tört krumplival

Bigosz fasírttal és tört krumplival
Bigosz fasírttal és tört krumplival
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bigosz egy Lengyelországból származó nemzeti étel. Anyósom szokta évente néhány alkalommal készíteni. Most én is megróbáltam, és nagyon nagy sikere volt.

hozzávalók / 8 adag

A bigoszhoz

A tört krumplihoz

A fasírthoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Bigosz:

  1. Felvágjuk a káposztát apróra csíkokra. Minél kisebb, annál gyorsabban fő meg.
  2. Egy nagyobb méretű fazékba 1-1,5 l vizet teszünk, és a felvágott káposzta felét beletesszük, rá a húsos csontot (húsos csont helyett még oldalast szoktak bele rakni), majd a többi káposztát, azután adunk még hozzá vizet, hogy nagyából ellepje, a tetejére beleszurkálunk 4-5 egész babérlevelet, és 8-10 egész fekete borsot teszünk a tetejére, sózzuk. Fedővel lefedjük.
  3. A lengyel kolbászt karikára vágjuk, és mikor már majdnem megfőtt a káposzta, belerakjuk a kolbászt.
  4. Kockára vágjuk a sertéscombot, és egy külön edényben olajon megfehérítjük, majd vizet hozzáadva fedő alatt puhára főzzük.
  5. Ha megfőtt a hús és a káposzta is, összeöntjük, együtt főzzük kb. 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek, ha sok a leve, akkor lemerünk belőle.
  6. Hozzáadjuk a  paradicsompürét, majd rántást készítünk, amit víz helyett a leöntött lével öntünk fel, hogy szép sima legyen. Ráöntjük a káposztára, és összekeverjük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük.

Tört krumpli:

  1. Meghámozzuk a burgonyát, összevágjuk apró kockára.
  2. Sós vízben megfőzzük.
  3. Mikor megfőtt, összetörjük krumplinyomóval.

Fasírt:

  1. A darált húst beletesszük egy edénybe, sózzuk, borsozzuk, tetszés szerint pirospaprikát teszünk bele.
  2. Két vízbe áztatott, és jól kinyomott zsemlét teszünk bele, majd két tojást törünk hozzá.
  3. Összekeverjük jó alaposan.
  4. Zsemlemorzsába forgatjuk, majd kisütjük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 711
elküldve: 1
receptkönyvben: 19
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoly

Mióta szakács: 2012.10.01.
16 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
konyha: lengyel
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

káposztás egytál fasírttal, lengyel kolbászos káposzta, fasírt bigosszal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pavlov
pavlov Sun, 2013-12-08 12:25

Háááát...a bigos-ba savanyú káposzta is kell, aszalt szilva, szárított erdei gomba stb.stb.

zoly2
Zoly / zoly2 Sun, 2013-12-15 15:00

Kedves Pavlov!

Ezt a receptet egy Lengyel származású hölgytől tanultam. Ő így készíti a Bigos-t. Nyilván vannak tájegységek ahol máshogy készítik el ugyanazt az ételt, ahogy a magyar pörköltet is rengeteg féle képp el lehet készíteni, mégis mindegyik finom. Én nem szoktam minden receptet szentírásnak venni, és van hogy hozzá rakom a saját elképzelésem szerinti alapanyagokat, vagy épp ki veszek belőle.

1114
káposzta 2.5 kg
sertéscomb 1 kg
sertéscsont 75 dkg
kolbász 0.5 kg
sűrített paradicsom 10 dkg
babérlevél 5 db
fekete bors 10 szem
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 1.5 l
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
burgonya 1.5 kg
víz 2 l
0 ízlés szerint
darált sertéshús 50 dkg
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
zsemle 2 db
tojás 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 5 dkg
napraforgó olaj 2 dl