Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Berlini fánk Glaser konyhájából

Berlini fánk Glaser konyhájából
Berlini fánk Glaser konyhájából
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy másik módja a fánkok töltésének. A fánkokat 1 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, megsütjük. A lekvárt jól elkeverjük, majd egy fánktöltő csővel ellátott habzsákba tesszük, és oldalról a megsült fánkokat megtöltjük.

hozzávalók / 6 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk. A közepébe egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 1 ek cukorral, néhány ek tejjel és kevés liszttel elkeverjük. Az elő tésztát megszórjuk kevés liszttel, lefedve 15 percig hagyjuk kelni.
  2. Hozzáadjuk a maradék hozzávalót, sima tésztává gyúrjuk. Lefedve kb. 30 percig kelesztjük, míg duplájára nő.
  3. A tésztát átgyúrjuk, ½ cm vastagságúra nyújtjuk. A tészta egyik felére egy pogácsaszaggatóval 8 cm átmérőjű köröket jelölünk, és mindegyik kör közepére teszünk 1 tk lekvárt. A széleket megkenjük tojásfehérjével, ráborítjuk a tészta másik felét, jól rányomkodjuk a széleken, és a fánkokat kiszaggatjuk. Lisztezett munkalapon lefedve kb. 15 percig hagyjuk kelni.
  4. Az olajat felhevítjük. A fánkokról a lisztet egy ecsettel eltávolítjuk, majd a felső felükkel lefelé a forró olajba csúsztatjuk, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
  5. Kivesszük, papírtörlőn hagyjuk szűrődni. A kihűlt fánkokat porcukorral megszórjuk.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 723
elküldve: 4
receptkönyvben: 353
elkészítve: 14/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1910 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, lekváros fánk, töltött fánk

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mamokam0129
Mamokam0129 Mon, 2018-02-12 17:07

Egy idős nénitől láttam: a kinyújtott tészta belső szélénél 4-5 cm-rel beljebb egymástól távol rárakott 2-3 tk lekvár kupacot és a tészta külső szélénél megfogva a tésztát ráhajtotta úgy a lekváros részre, h a lekvárokon annyira érjen túl a tészta, hogy utána a lekvár körül fánk nagyságúra lenyomkodva a tésztát majd fánkszaggatóval kiszúrta, csinos fánkokat kapott; addig ismételte, amíg volt tésztája. Olyan ügyesen csinálta, h alig lehetett követni, de nagyon praktikus!

horváth rita
horváth rita Tue, 2014-02-04 20:15

Kedves Mocorgó! Amikor még a tészta még csak ki van nyújtva, de még egyben van tehát " beborítja " az asztalt, AKKOR egy pogácsa szaggatóval vagy pohárral finoman nyomunk a tésztába egy kör nyomatot DE nem szúrjuk még át a tésztát ! Ez azért kell, hogy megjelöld hogy majd hova kell tenni a lekvárt és a vonalát amin és azon belül egy kicsivel meg kell kenni a tésztát azért, hogy rendesen összeragadjon azzal a tésztával amit majd ráhajtasz. Tehát, miután ez meg van akkor kell elvágni a kinyújtott tésztát PÁRHUZAMOSAN azzal ahogy a lekvárhalmokat leraktad, kb. akkora ráhagyással, hogy elférjen rajta még egy akkora korong mint a szaggató forma mérete.Ez lenne a RÁHAJTOTT rész. Most jutott eszembe egy szemléletesebb "kép". Képzelj el egy nyitott könyvet ( ez a tészta ) aminek az egyi oldalára teszed a lekvárhalmokat, és az a ráhajtás amikor a könyvet becsukod ! -- És amikor ez a ráhajtás megvan, a kidudorodó lekvár megmutatja hol van a fánk közepe és így kell az immáron DUPLA vastag tésztát kiszaggatni, és a széleit összenyomkodni, majd kisütni.---Én szerintem egyébként nyugodtan ki lehet szaggatni a köröket elöre és úgy megtölteni, majd egy TISZTA !! kizárólag konyhai dolgokhoz használt ecsettel, vagy kénőtollal, lesöpörgetni a körök széléről a fölösleges lisztet ( mert ez is megakadályozza, hogy jól összeragadjon ) és ezután kell megkenni tojásfehérjével, és rátenni a fölső kört, és vagy újbeggyel, vagy villával, --- mintha díszítenénk---- a széleit össze kell nyomkodni. Arra számítani kell, hogy a lekvár " púp " miatt, a felső tészta kissebbnek tűnik majd, óvatosa egy picit lelehet nyomni, de csak annyira, hogy ne nyomódjon ki a széléig a lekvár, mert akkor aztán tényleg nem ragad össze, ami nagyon fontos!!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2014-02-04 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.02.03. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nimród
Nimród Mon, 2014-02-03 18:44

Szerintem Mocorgó nem te vagy az egyedüli, akinek egy kicsit érthetetlenebb a recept. Nekem is többször el kellett olvasnom, de még így sem teljesen tiszta :-)
Amúgy ahogy kinyújtod a tésztát, "képzeletben" elfelezed, és az egyik felén csinálsz szaggatóval lenyomatokat.És a végén a másik felét, ami sima tészta ráhajtod. De hogy minek a szélét kened be, az nem tudom, az egész tészta szélét, vagy mindegyik lekvár körül?
És a végén a lekvárok körül kiszaggatod.
Remélem valamennyire tudtam segíteni.
Szép napot!Nimród

Mocorgó
Mocorgó Mon, 2014-02-03 16:46

Már BOCSÁNAT, tudom, hogy érthetetlen vagyok, többször is olvastam, de én ezt a részét nem értem! Különösen az utolsó mondatot! :( "A tészta egyik felére egy pogácsaszaggatóval 8 cm átmérőjű köröket jelölünk, és mindegyik kör közepére teszünk 1 tk lekvárt. A széleket megkenjük tojásfehérjével, ráborítjuk a tészta másik felét, jól rányomkodjuk a széleken, és a fánkokat kiszaggatjuk" Maga a recept egyébként nagyon jól hangzik, ezért el is fogom készíteni. :D Lehet ha holnap olvasom akkor már fogom érteni :)

anna1957
anna1957 Mon, 2014-02-03 15:38

Kedves Mocorgò! Pedig szerintem èrtheto a leìràs,olvasd el mègegyszer figyelmesebben! :D

Mocorgó
Mocorgó Mon, 2014-02-03 15:18

Csak nekem nem érthető az elkészítés leírása?! Mit hajtunk hová? Mikor? Mikor is szaggatjuk akkor ki a tésztát? Pedig biztosan finom lehet :(

838
finomliszt 500 g
friss élesztő 30 g
cukor 50 g
tej 250 ml
tojássárgája 3 db
vaj 100 g
0.5 tk
sárgabaracklekvár 150 g
porcukor 4 ek