Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Békebeli mogyorós zsúrtorta

Békebeli mogyorós zsúrtorta
Békebeli mogyorós zsúrtorta
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Békebeli, nagyon régi, klasszikus recept. Szívemnek nagyon kedves, mert teljesen gluténmentes, így ugyanazt az ízt, élményt kapom, amit gyerekkoromban is. Keresztanyám édesanyjától, Etuka nénitől kaptuk a receptet. Örök hála érte!

hozzávalók / 6 adag

mogyorós tészta

kakaós tészta

krém

ajánlat

Nekem igazi ünnepi sütemény :) Sajnos nem olcsó, kicsit munkás is, de megéri a beletett munkát!

Szólj hozzá!

elkészítés

mogyorós tészta

  1. A tojások fehérjét és sárgáját külön választjuk. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral krémesre, habosra keverjük.
  3. A darált mogyorót és a fehérjehabot felváltva a cukros tojássárgájához adjuk, egynemű tésztává állítjuk össze, mint a piskótát.
  4. Közepes méretű (kb. 26x35 cm) tepsit sütőpapírral kibélelünk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  5. A kisült tésztát deszkára borítjuk, a papír lehúzzuk róla, és hagyjuk teljesen kihűlni.

kakaós tészta

  1. A tojások fehérjét és sárgáját külön választjuk. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral krémesre, habosra keverjük.
  3. A darált diót és a kakaóport összeforgatjuk. A fehérjehabbal felváltva a cukros tojássárgájához adjuk, egynemű tésztává állítjuk össze, mint a piskótát.
  4. Közepes méretű (kb. 26x35 cm) tepsit sütőpapírral kibélelünk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  5. A kisült tésztát deszkára borítjuk, a papír lehúzzuk róla, és hagyjuk teljesen kihűlni.

krém

  1. Az egész tojásokat a cukorral, az egyik vaníliás cukorral és a tejjel egyneművé keverjük, majd sűrű, pudingszerű krémmé főzzük. Alacsony hőfokon főzzük, hogy a tojás ne tudjon összeugorni! Ha mégis kissé darabos lenne a krém, langyosan, merülőmixerrel tudjuk egyneművé alakítani.;)
  2. Hagyjuk teljesen hideggé hűlni a krémet.
  3. A 20 dkg vajat vagy margarint habosítsuk ki, majd részletekben adjuk hozzá a kihűlt főzött krémet. Ha nem találjuk elég édesnek, adhatunk még hozzá cukrot (az eredeti receptben 20 dkg cukor szerepel, ez nekünk nagyon sok, így feleztük a mennyiséget).
  4. A kész krémet felezzük meg: az egyik felébe keverjük a vaníliás cukrot, a másikba a kakaóport.

összeállítás

  1. A kihűlt tésztalapok széleit éles késsel vágjuk egyenesre. A levágott széleket betolhatjuk a még meleg tepsibe, hogy kiszáradjanak, mert összemorzsolva ezzel díszítjük majd a torta oldalát és tetejét.
  2. A tésztalapokat hosszában 2 lapba vágjuk, így összesen 4 db keskeny, hosszú tésztalapunk lesz.
  3. Alulra kakaós lap kerül, erre vaníliás krémet teszünk. Mogyorós tésztalapot teszünk rá, amire kakaós krémet kenünk. Újabb kakaós lap, vaníliás krém. A tetejére mogyorós lap kerül.
  4. Kakaós krémből fog maradni, ezzel szépen bevonjuk a torta tetejét és oldalát.
  5. A megszárított és összemorzsolt tésztaszélekkel beszórjuk a tészta tetejét és oldalát.
  6. Hűtőben legalább 3 órát állni hagyjuk. Előtte nap is elkészíthetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 814
elküldve: 6
receptkönyvben: 138
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: 1

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mogyorótorta, gluténmentes mogyorótorta, főzött krémes mogyorótorta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

carla74
carla74 Sun, 2018-05-13 14:23

Többször elkészítettem ezt a csodálatosan finom tortát, és mindig nagy sikert arat, semmin sem változtattam így tökéletes ahogy van. Köszönöm a receptet.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2018-05-14 15:08

Köszönöm, hogy megosztottad velem a véleményedet és azt is, hogy szereted a receptet :)

biicse
biicse Sun, 2017-08-27 11:04

Elkészítettem tortaformában (24 cm), születésnapra... A megadott mennyiségek (több cukor) pont jók voltak hozzá. A diós tészta kb 4 cm, a kakaós 3 cm lett (a kakaó összehúzza kicsit). Szépen átsült, félbe lehetett vágni, nem tört, nem szakadt. A kakaóm kicsit töményebb lehet, azt kellett kompenzálnom plusz cukorral, hogy ne legyen keserű. Mivel így nem lett levágott, felesleges tésztám dekorálni, a megmaradt mogyorót és diót pirítottam meg kevés olajon, kis lángon, s azzal vontam be. Tökéletes lett. Pont, mint a képen. Ajánlom bátran mindenkinek. Köszönöm.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2017-08-28 17:43

Köszönöm, hogy kipróbáltad a receptet és nagyon örülök, hogy ízlett! A cukor ízlés kérdése, a kakaópornál szerintem az lehet a megoldás, hogy nem mindegy milyen minőségűt használunk. Gondolom jobb minőségű holland kakaóporod lehetett és az jobban sűríti a tésztát, kesernyésebb ízt is ad. De ügyesen korrigáltad! És köszönöm, hogy megosztottad a véleményed és az élményt :)

Alwazah
Alwazah Sun, 2016-04-03 15:08

Szia.
Elkészítettem a megadott módon,isteni finom lett.Külön pluszpont jár azért, hogy lisztmentes :)
Köszönjük!!
Üdvözlettel:Alwazah

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2016-04-04 21:28

Nagyon örülök, hogy ízlett, sikere volt! Köszönöm, hogy kipróbáltad és visszajeleztél :)

Csamanda
Csamanda Mon, 2015-05-25 14:22

Csodálom, hogy még nincs hozzászólás, pedig remek torta. Én marcipánnal vontam be, mert nem lett túl formás, de az jól leplezte a hibát :) Kókusztejjel és vaj helyett kókuszzsírral dolgozom (tejtermék allergia miatt, a tészta meg eleve jó a gluténérzékeny családtagnak is), illetve egy másik tortánál talált cukrászkrémet használom a krémhez. Már kétszer is megsütöttem, nagy sikere volt, anyósom is elkérte a receptet! Köszönet a feltöltésért :)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2015-05-31 11:19

Szia! Örülök, hogy megtetszett a recept és kipróbáltad! Az én szívemnek nagyon kedves ez a recept és nagyon finom is :) Változtatni, alakítani bátran lehet - ez a jó a sütésben :) Köszönöm a hozzászólásodat!

847
tojás 4 db
1 csipet
porcukor 10 dkg
törökmogyoró 12 dkg
tojás 4 db
1 csipet
porcukor 10 dkg
dió 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tojás 4 db
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tej 2 dl
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaj 20 dkg